Η ιατρική είναι μία από τις πιο συναρπαστικές, αλλά και απαραίτητες επιστήμες. Ωστόσο, η μοντέρνα, δυτική ιατρική απαριθμεί μόλις λίγους αιώνες, αν όχι δεκαετίες. Μέχρι πρότινος, και χωρίς η παγκοσμιοποίηση να έχει οδηγήσει τα κράτη σε παρόμοιες μεθόδους ίασης, κάθε πολιτισμός ακολουθούσε τις δικές τους μεθόδους για καλή υγεία με φυσικές θεραπείες.
Παρακάτω θα δούμε μερικές από τις πιο βασικές σχολές για την υγεία και την ευεξία με φυσικό τρόπο, τις οποίες ακολουθούν πάρα πολλοί μέχρι και σήμερα. Πρόκειται για οικολογικούς τρόπους ευεξίας, οι οποίοι έχουν τις αντιστοιχίες τους και στην μοντέρνα ιατρική στις περισσότερες περιπτώσεις.
Ίαση Στις Χώρες Της Αφρικής
Με άπειρες φυλές και ισχυρούς πολιτισμούς να έχουν τη βάση τους στην Αφρική, είναι λογικό να υπάρχει και ένα τεράστιος αριθμός από μεθόδους ίασης και ευεξίας. Με πλούσιο φυσικό περιβάλλον, η αφρικανική κουλτούρα έχει να προσφέρει έναν εντυπωσιακό αριθμό από φυτικές θεραπείες, που αντιμετωπίζουν από χρόνιες παθήσεις μέχρι λοιμώξεις.
Παράλληλα, οι Αφρικανοί εστιάζουν πολύ και στο πνευματικό στοιχείο με τελετές που επιδιώκουν να ενισχύσουν την ίαση και να οδηγήσουν τα άτομα στην ευεξία. Μάλιστα, συνήθιζαν να καπνίζουν φύλλα από διάφορα φυτά. Το κάπνισμα δεν είχε ψυχαγωγικούς σκοπούς, όπως γίνεται τώρα με τα τσιγάρα και τα vaporizer, αλλά αφορούσε την ανακούφιση από ασθένειες και την ευεξία.
Μέσα στα χρόνια, πάντως, η χρήση της αφρικανικής χλωρίδας από φυλές έχει εξελιχθεί σε διεθνή τάση, με αξιοποίηση συστατικών και στη δυτική ιατρική.
Η Προσέγγιση Της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής
Η παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική χαίρει εκτίμησης σε όλο τον πλανήτη και ο ρόλος της εκτιμάται ακόμα και σήμερα. Έχει καταφέρει να συνδυάσει φυτικά στοιχεία και συστατικά, αλλά και πνευματική, ολιστική επένδυση από το άτομο για να καταφέρει να προσεγγίσει μία βελτιωμένη έκδοση του εαυτού του, τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά. Σύμφωνα με τους Κινέζους ο άνθρωπος θα πρέπει να προσεγγίζεται ως μια ολότητα, η οποία περιλαμβάνει το πνεύμα, το νου και το σώμα του. Έτσι μόνο θα μπορέσει να θεραπευτεί με επιτυχία.
Οι πρακτικές της κινέζικης ιατρικής περιλαμβάνουν τον βελονισμό, τη φυτοθεραπεία, τεχνικές μασάζ και μαλάξεων, αλλά και τη διατροφή. Παράλληλα, ασκήσεις σαν τις Tai Chi και Qi Gong ενισχύουν το σώμα και το πνεύμα, επιτρέποντας στο άτομο να φτάσει στην ευεξία.
Η Ινδική Αγιουρβέδα
Η Ινδία έχει ιστορικό πολιτισμό, τα χνάρια του οποίου μπορούμε να ακολουθήσουμε χιλιετίες πίσω. Η ιατρική προσέγγιση των Ινδών παραμένει σε έναν βαθμό έως και σήμερα, με πολλούς ανθρώπους να ακολουθούν την Αγιουρβέδα. Αντίστοιχα με τους Κινέζους, έτσι και οι Ινδοί δίνουν μεγάλο βάρος στη σχέση του πνεύματος με το σώμα, πιστεύοντας πως απαιτείται μια κοινή θεραπεία για να επιτευχθούν η ίαση και η ευεξία.
Η Αγιουρβέδα εκπροσωπείται από τρεις doshas (Vata, Pitta, Kapha), μία από τις οποίες είναι κυρίαρχη σε κάθε άτομο. Η θεραπεία του προσαρμόζεται αναλόγως, με τις doshas να σχετίζονται με τα στοιχεία της φύσης, όπως ο αέρας, η φωτιά κι η γη.
Συναντάμε αρκετές μεθόδους, που επιδιώκουν να αποκαταστήσουν την ισορροπία στις doshas, αφού όταν αυτή φθαρεί προκύπτουν σωματική ή ψυχικά προβλήματα. Η γιόγκα και ο διαλογισμός είναι πολύ βασικές πολιτιστικές εξαγωγές της Ινδίας στο ζήτημα της σωματικής και ψυχικής υγείας. Πέρα από αυτά, σημαντικό ρόλο παίζει και η φυτοθεραπεία, αλλά και συγκεκριμένες μέθοδοι μασάζ. Επιπλέον, υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή, η οποία και υπόσχεται να αποκαταστήσει τη σωματική και πνευματική ισορροπία του ατόμου.
Φυσικές Θεραπείες Στην Ευρώπη
Η Ευρώπη έχει ισχυρή παράδοση στην ιατρική, με την Ελλάδα να είναι βεβαίως από τους πρωτοστάτες στον χώρο. Πέρα από την κλασική εξέλιξη του κλάδου, υπάρχει πολύ αξιόλογο υπόβαθρο και σε ότι έχει να κάνει με τη χρήση των βοτάνων και πολλών φυτών. Επιπλέον, όλο και πιο δημοφιλής γίνεται η ομοιοπαθητική, η οποία ξεκίνησε από τη γερμανία και προσφέρει μια πιο φυσική εναλλακτική σε θεράπευση πολλών ασθενειών.
Ακόμα, ταξιδεύοντας στη Βόρεια Ευρώπη, συναντάμε εναλλακτικές μεθόδους ευεξίας και ενίσχυσης της υγείας του σώματος με σπα, σάουνες και υδροθεραπεία. Οι Βόρειοι χρησιμοποιούσαν χρόνια αυτές τις πρακτικές τόσο για θεραπεία, όσο και για πρόληψη προβλημάτων στο σώμα και στο πνεύμα.
Ο Ρόλος Των Ολιστικών Κέντρων Υγείας Και Ευεξίας Σήμερα
Τις τελευταίες δεκαετίες πολύς κόσμος έχει αρχίσει να στρέφεται σε πιο φυσικούς τρόπους θεραπείας και ευεξίας. Η σχέση της πνευματικής με την σωματική υγεία είναι αρκετά αναβαθμισμένη και εκτιμάται πολύ περισσότερο, με ανθρώπους της Δύσης να προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας για κάθε τους ζήτημα.
Έτσι, πολλοί ξεκινούν να δοκιμάζουν εφαρμογές των παραπάνω μεθόδων, που εφαρμόζονταν για αιώνες, ακόμα και χιλιετίες από τους διάφορους πολιτισμούς. Συναντάμε οργανωμένα ολιστικά κέντρα και ιδρύματα, που υποδέχονται το κοινό και το εισάγουν σε αυτές τις θεραπείες, δίνοντάς του πρόσβαση σε μεγάλη γκάμα από μεθόδους εναλλακτική ή παραδοσιακής ιατρικής.