Με μια πολύ αιχμηρή ανακοίνωση ο Θωμάς Λούκας επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης “Ισχυρή Λήμνος”καυτηριάζει στα όρια του “τρολαρίσματος” την συνέντευξη που παραχώρησε η Δήμαρχος Λήμνου Ε. Γεώργα στο ypaithros.gr .
Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Θωμάς Λούκας “κοσκινίζοντας” την συνέντευξη εξαπολύει επίθεση κατά μέτωπο στην Δήμαρχο στηλιτεύοντας τους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής στην καθημερινότητα των πολιτών, την διαχείριση υδάτινων πόρων, το ακτοπλοϊκό, την τουριστική προβολή, ενώ την κατηγορεί ευθέως οτι προκάλεσε “χάος” στον αγροκτηνοτροφικό κόσμο της Λήμνου με την αλλαγή του Αντιδημάρχου Δ. Μπουλώτη απο άμισθο σε έμμισθο και όσα επακολούθησαν με την απουσία του από την κτηνιατρική υπηρεσία της Π.Ε. Λήμνου.
Η ανακοίνωση:
Με χαρά διαπιστώσαμε πως, προφανώς, στα πλαίσια εξωστρέφειας του
Δήμου μας, η Δήμαρχος κα Γεώργα, παραχώρησε συνέντευξη τύπου στον
ιστότοπο ypaithros.gr και στην δημοσιογράφο κα Θεοδωροπούλου. Συνήθως
βέβαια, η εξωστρέφεια αποσκοπεί στην δημοσιοποίηση των προβλημάτων
ενός τόπου, με απώτερο στόχο την διερεύνηση πιθανών λύσεων από
ανώτερους διοικητικούς σχηματισμούς όπως η Περιφέρεια ή η Κυβέρνηση.
Δυστυχώς η χαρά μας μετριάστηκε όταν διαπιστώσαμε ότι δεν συνέβαινε κάτι
τέτοιο.
Καταρχάς η συνέντευξη ήταν δομημένη σε τέσσερα μέρη.
Στο πρώτο πραγματευόταν τις δράσεις που έχει αναλάβει η δημοτική
αρχή προκειμένου να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα των πολιτών.
Η κα Δήμαρχος αποφεύγοντας εντέχνως να χρησιμοποιήσει ρήματα μελλοντικού
χρόνου διότι περιέχουν το αμαρτωλό μόριο “θα”, προτίμησε να
χρησιμοποιήσει ρήματα ενεστώτος χρόνου που παραπέμπουν όμως άμεσα
στο μέλλον όπως: “δρομολογούμε” την προμήθεια εξοπλισμού
καθαριότητας, “προβλέπεται” η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού μας με
εποχικό προσωπικό, “προωθούμε” τη βελτίωση της προσβασιμότητας και
“σχεδιάζουμε” την παροχή νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους
δημότες.
Τέλος, μας ενημέρωσε πως στο πλαίσιο της διαχείρισης των
υδάτινων πόρων και της εξασφάλισης επάρκειας νερού για τους κατοίκους και
τους επισκέπτες του νησιού μας “προγραμματίζονται” και άλλες μέθοδοι,
όπως η πιλοτική εφαρμογή της αφαλάτωσης. Εδώ να κάνουμε την
παρατήρηση ότι, ενώ αλλού η αφαλάτωση αποτελεί ήδη δοκιμασμένη λύση
και αρκετά νησιά χρηματοδοτούν την δεύτερη και την τρίτη μονάδα
αφαλάτωσης, εμείς εδώ είμαστε ακόμα στην πιλοτική εφαρμογή της. Τέλος
πάντων, αν το ξανααναφέρουμε, θα ξανακούσουμε τα χείλη αντιδημάρχων το
πόσο κακιά είναι η αφαλάτωση και πόσο κοστοβόρα θα είναι για τους πολίτες
μας. Κλείνοντας με τα του πρώτου μέρους της συνέντευξης, θα εστιάσουμε
απλώς στο γεγονός πως όλα όσα αναφέρονται είναι σκέψεις που κάνει ο κάθε
και η κάθε Δήμαρχος της χώρας και απολύτως τίποτα παραπάνω.
Συνεχίζουμε με το δεύτερο μέρος της συνέντευξης που αφορά την
ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού μας με την Καβάλα που αποτελεί τον
οικονομικό πνεύμονα της Λήμνου. Εδώ η κα Δήμαρχος ενημερώνει τους
αναγνώστες του ιστοτόπου για το κακό που μας βρήκε με μια μόνο φράση: “ο
περιορισμός των εβδομαδιαίων δρομολογίων σύνδεσης με την Καβάλα από
τέσσερα εβδομαδιαίως (χειμερινή σεζόν) σε ένα μόνο, αύξησε τον χρόνο και
το κόστος μεταφοράς των προϊόντων από και προς το νησί”. Επίσης
επαναλαμβάνει την υπουργική δέσμευση περί κατάρτισης τετραετών
συμβάσεων. Άρα ουδέν νεότερο από το μέτωπο. Αυτά τα ξέραμε. Η αλήθεια
είναι πως δεν κατανοούμε τι μας κάνει να ελπίζουμε στις δεσμεύσεις ενός
υπουργείου που μέχρι τώρα αποδείχθηκε παντελώς αφερέγγυο. Ελπίζουμε η
πρόσφατη αλλαγή του Υπουργού να σημαίνει και φερεγγυότητα.
Περνάμε στο τρίτο μέρος που αποτελεί και την ουσία της συνέντευξης,
αφού να μην ξεχνάμε πως το ypaithros.gr είναι ένας ιστότοπος που
απευθύνεται κυρίως σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Εδώ θα προσπεράσουμε
τα πολλά πολλά και θα μείνουμε στην τελευταία παράγραφο που επισημαίνει:
“Είμαστε πάντοτε συμπαραστάτες στα αιτήματα του αγροκτηνοτροφικού
κόσμου, σε ανοιχτό διάλογο μαζί του, αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες που
αντιμετωπίζει”. Μήπως πρέπει να θυμίσουμε για ακόμα μία φορά ότι το
τελευταίο κτύπημα στον αγροκτηνοτροφικό σώμα που αργοπεθαίνει, το
έδωσε η ίδια η κα Δήμαρχος με το να μετατρέψει τον μόνο κτηνίατρο του
Δημοσίου από άμισθο αντιδήμαρχο σε έμμισθο και έτσι να τον απαλλάξει από
τα κτηνιατρικά του καθήκοντα και αυτό είχε αποτέλεσμα αφενός μεν να μην
είναι δυνατόν να υλοποιούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα επιτήρησης
ζωονόσων, άρα και να μην είναι δυνατόν να μεταφερθούν ζώντα ζώα εκτός
νησιού και επιπλέον να μην είναι δυνατή η απρόσκοπτη λειτουργία του μόνου
σφαγείου του νησιού, καθώς αυτή περιορίζεται στις ελάχιστες ημέρες και όταν
υπάρχει παρουσία κτηνιάτρου αποσπασμένου από την Λέσβο. Για όλα αυτά
υπάρχει σχετικά αρθρογραφία και στους ιστοτόπους της Λέσβου. Δεν
αποτελεί κανένα μυστικό.
Κλείνοντας, στο τέταρτο μέρος της συνέντευξης, η συζήτηση
περιστρέφεται γύρω από την τουριστική ανάδειξη της Λήμνου. Εδώ μάθαμε
πως στους στόχους είναι “η αναβάθμιση της ψηφιακής μας παρουσίας,
καθώς πλέον το διαδίκτυο διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάδειξη των
προορισμών”. Μα αν δεν κάνω λάθος πριν λίγο καιρό μας έφερε η δημοτική
αρχή προς ψήφιση έναν προϋπολογισμό μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ
για την τουριστική προβολή στον οποίο, συντριπτικά μεγάλο μέρος
αφιερωνόταν σε ταξίδια σε εσωτερικό και εξωτερικό και ελάχιστα στην
ψηφιακή παρουσία της Λήμνου και μάλιστα αυτός ήταν και ο λόγος που η
παράταξή μας δεν τον υπερψήφισε. Αυτά όσον αφορά την ανάδειξη του
προϊόντος που λέγεται Λήμνος γιατί για το ποιες δράσεις πρέπει να
υλοποιηθούν για να αναβαθμιστεί το ίδιο το προϊόν, ούτε λόγος. Τέλος
ξαναθυμηθήκαμε και εκείνη την εφαρμογή “LimnosApp” που υλοποιήθηκε
από μη επαγγελματία του είδους και η αλήθεια είναι ότι την είχαμε ξεχάσει.
Συνολικά θα πούμε ότι δυστυχώς η συνέντευξη αυτή αποτέλεσε άλλη
μια έκθεση ιδεών επιπέδου τρίτης Γυμνασίου.
Ελπίζουμε με την ανάλυση που κάναμε να μπουν περισσότεροι και να
αναγνώσουν τις θέσεις της κας Δημάρχου και να μην περιορισθούν στον
ευφάνταστο τίτλο!!!
Από το γραφείο τύπου
H συνέντευξη της Δημάρχου στο ypaithros.gr και την Θεοδωροπούλου Πόπη
Ελεονώρα Γεώργα, δήμαρχος Λήμνου: «Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας της Λήμνου»
Στον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής για την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος τουριστικής προβολής για την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του νησιού, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξή του, αναφέρθηκε η δήμαρχος Λήμνου, Ελεονώρα Γεώργα, μιλώντας στην «ΥΧ».
Η δήμαρχος υπογράμμισε τα προβλήματα που αντιμετώπισε φέτος το νησί με τον περιορισμό των εβδομαδιαίων δρομολογίων σύνδεσης με την Καβάλα, ενώ επεσήμανε τα έργα που είναι σε προτεραιότητα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών. Μεταξύ άλλων, η κα Γεώργα υπογράμμισε πως ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας του νησιού και αναφέρθηκε στα έργα αγροτικής οδοποιίας και στις δράσεις στήριξης του αγροτικού κόσμου.
Ποια είναι τα έργα που έχετε θέσει ως πρώτη προτεραιότητα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών;
Η βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογούμε την προμήθεια εξοπλισμού καθαριότητας, ενώ προβλέπεται η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού μας με εποχικό προσωπικό, το οποίο θα μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις κατά τις περιόδους υψηλής επισκεψιμότητας. Διαμορφώσαμε και παραδώσαμε στους πολίτες τέσσερις νέους χώρους στάθμευσης, προκειμένου να εξυπηρετούνται ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες και να αποσυμφορηθούν οδοί οι οποίες δέχονται το μεγαλύτερο βάρος από πλευράς κίνησης.
Επίσης, προωθούμε τη βελτίωση της προσβασιμότητας στα δημοτικά κτήρια, αναβαθμίσεις και πιστοποιήσεις των παιδικών χαρών, αναπλάσεις οδών και πλατειών, ενώ σχεδιάζουμε την παροχή νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους δημότες, οι οποίες θα επιτρέπουν την εξ αποστάσεως εξυπηρέτησή τους.
Ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι αυτό της διαχείρισης των υδατικών πόρων και της εξασφάλισης επάρκειας νερού για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού μας. Εγκαταστήσαμε δεξαμενές και βελτιώσαμε την ποιότητα και την ποσότητα του νερού στις γεωτρήσεις μας. Καθώς, όμως, είναι απαραίτητη η περαιτέρω ενίσχυση, προγραμματίζονται και άλλες μέθοδοι, όπως η πιλοτική εφαρμογή της αφαλάτωσης.

Πρόσφατα, διακόπηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λήμνου, με το λιμάνι της Καβάλας. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο νησί από αυτή την εξέλιξη και πώς αντιδρά η δημοτική αρχή;
Η ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι ζωτικής σημασίας για τα νησιά μας. Ο περιορισμός των εβδομαδιαίων δρομολογίων σύνδεσης με την Καβάλα από τέσσερα εβδομαδιαίως (χειμερινή σεζόν) σε ένα μόνο αύξησε τον χρόνο και το κόστος μεταφοράς των προϊόντων από και προς το νησί. Επίσης, πρόβλημα συνιστά η μη έγκαιρη ανακοίνωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων.
Σε πρόσφατη συνάντηση με τον νέο υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θέσαμε το μείζον ζήτημα της τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης Λαύριο-Άγιος Ευστράτιος-Λήμνος-Καβάλα και επισημάναμε την ανάγκη της άμεσης ολοκλήρωσης του διαγωνισμού και την ταυτόχρονη ανακοίνωση των δρομολογίων έως το τέλος Οκτωβρίου. Ευελπιστούμε ότι αυτή η ταλαιπωρία θα τελειώσει με τη διενέργεια διαγωνισμών που θα οδηγούν στην κατάρτιση τετραετών συμβάσεων με τους ακτοπλόους, η οποία διαδικασία, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έχουμε λάβει, εντάσσεται στον σχεδιασμό του υπουργείου.
Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα;
Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας της Λήμνου. Η κακοκαιρία Bora κατέστρεψε μεγάλα τμήματα του αγροτικού οδικού δικτύου και δυσχέρανε την πρόσβαση των αγροτών στις εργασίες και τις εκμεταλλεύσεις τους.
Πριν από τη μεγάλη αυτή καταστροφή, από τους πρώτους μήνες της θητείας μας ως δημοτική αρχή, ετοιμάσαμε και υποβάλαμε στο υπουργείο Εσωτερικών τεχνικό δελτίο για έργο αγροτικής οδοποιίας συνολικού προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Το έργο θα βελτιώσει σημαντικά δίκτυα και υποδομές στις κτηματικές περιφέρειες του δήμου μας.
Επίσης, υπεβλήθη πρόταση για τη χρηματοδότηση της πράξης «Βελτίωση Αγροτικής Οδού Πρόσβασης από Οικισμό Καρπάσι στο Αγρόκτημα Παλλημνιακού Ταμείου», συνολικού προϋπολογισμού 952.300 ευρώ, στο πλαίσιο της Παρέμβασης «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Είμαστε πάντοτε συμπαραστάτες στα αιτήματα του αγροκτηνοτροφικού κόσμου, σε ανοιχτό διάλογο μαζί του, αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, καθώς, πέρα από τα ζητήματα που απασχολούν κάθε επαγγελματία του κλάδου, έχουν και την πρόσθετη επιβάρυνση που προκαλεί η μεγάλη απόσταση από τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας.
Η Λήμνος αποτελεί τόπο έλξης για πολλούς επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την περαιτέρω τουριστική ανάδειξη του δήμου;
Βασικός μας στόχος είναι η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος τουριστικής προβολής για την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Λήμνου.Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της τουριστικής ανάπτυξης, ακολουθώντας πάντοτε τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Άλλοι στόχοι μας είναι η ενίσχυση και ο εμπλουτισμός των συνεργειών, η προσέλκυση επισκεπτών από νέες τουριστικές αγορές, η ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπου η Λήμνος έχει να παρουσιάσει πολλά και ενδιαφέροντα, η ενίσχυση των δράσεων εξωστρέφειας και η αναβάθμιση της ψηφιακής μας παρουσίας, καθώς πλέον το διαδίκτυο διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάδειξη των προορισμών. Και, φυσικά, η διεύρυνση της τουριστικής σεζόν αποτελεί, επίσης, ένα μεγάλο «στοίχημα», καθώς η Λήμνος είναι ένας προορισμός που αξίζει να επισκεφθεί κανείς καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Τέλος, έχει σημασία να αναφέρουμε ότι από το πρώτο εξάμηνο που αναλάβαμε ως δημοτική αρχή αναπτύξαμε, σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ Λήμνος Τουριστική, το LemnosApp, μια εφαρμογή η οποία λειτουργεί ως τουριστικός οδηγός και είναι διαθέσιμη στον επισκέπτη, αλλά και σε κάθε άλλον ενδιαφερόμενο. Η εφαρμογή αυτή διαθέτει προτάσεις και πολλές χρήσιμες πληροφορίες για το νησί και τους οικισμούς του για όποιον επιθυμεί να έχει έναν «ηλεκτρονικό οδηγό τσέπης» για τη Λήμνο.

Ειδήσεις Σήμερα:
Ακολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.




