ΛΗΜΝΟΣ

Λήμνος :Οι Νέοι Κανόνες Των Δημοτικών Εκλογών, 2 Σταυροί για Περιφέρεια στην Π.Ε. Λήμνου.Όλες οι αλλαγές.

post-img

Πολλά έχουν αλλάξει στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις δημοτικές εκλογές από το 2019, όταν πραγματοποιήθηκε η τελευταία ανάδειξη αυτοδιοικητικών αρχών. Η κατάργηση του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής για την ανάδειξη των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και η κατάργηση της χωριστής κάλπης για τα τοπικά συμβούλια είναι οι σημαντικότερες αλλαγές της διαδικασίας στην οποία θα συμμετάσχουν οι εκλογείς την Κυριακή 8 Οκτωβρίου.

4+2 σταυροί

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λήμνου  που θα προκύψει από τις εκλογές του Οκτωβρίου θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου 2024. Βάσει των αλλαγών στο νομικό πλαίσιο αλλά και στα πληθυσμιακά δεδομένα του Δήμου Λήμνου  το νέο ανώτατο όργανο της  θα έχει 25 έδρες  αντί για 27 έδρες μέχρι σήμερα.

 

Ωστόσο, σε αντίθεση με ό,τι γινόταν στις δημοτικές εκλογές του 2010, του 2014 και του 2019, στις εκλογές του 2023 η σταυροδοσία ως προς τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους είναι ενιαία για όλες τις εκλογικές περιφέρειες.

Γεγονός που σημαίνει ότι κάθε εκλογέας από Μύρινα, Μούδρο Ατσική, Κούταλη , μπορεί να σημειώσει κανέναν ή ως και 4 σταυρούς δίπλα από όποιον υποψήφιο επιθυμεί, ανεξαρτήτως της δημοτικής ενότητας προέλευσης του υποψηφίου.

Στο ίδιο ψηφοδέλτιο θα αναγράφονται οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και οι υποψήφιοι τοπικοί σύμβουλοι κάθε παράταξης, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε παράταξη θα έχει διαφορετικό ψηφοδέλτιο σε καθεμία από τις 32 τοπικές κοινότητες . Κάθε ψηφοδέλτιο θα περιέχει στο πάνω μέρος την ενιαία λίστα των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων (ίδια παντού) και στο κάτω μέρος τη λίστα των υποψηφίων τοπικών συμβούλων.

Σημειωτέον, ότι βάσει των πληθυσμιακών δεδομένων το Δημοτικό  Συμβούλιο  θα αναδείξει, 13 μέλη  στην Μύρινα, 5 μέλη στο Μούδρο, 4μέλη στην Κούταλη και 3 μέλη στην Ατσική.

Οσο αφορά την σταυροδοσία των τοπικών κοινοτήτων στις 13 κοινότητες που ο πλυθησμός είναι κάτω από 200 κατοίκους  θα μπορεί  ο εκλογέας  να βάλει μέχρι ένα σταυρό , ενώ στις 18κοινότητες  που είναι πανώ από 200κατοικούς  μέχρι  2 σταυρούς, το αυτό (2 σταυρούς) ισχύει και για την τοπική κοινότητα Μύρινας που ο πλυθησμός της είναι πάνω από 2000κάτοικοι.  Σε όλες  τις περιπτώσεις, κάθε εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του με σταυρό σε 1 ή 2 υποψηφίους ή καθόλου.

Πως ψήφισε η Λήμνος από το 2010-2019 

 

dk_ekloges (1)

 

Περιττό να τονιστεί ότι εκλογικά δικαιώματα στον Δήμο έχουν όλοι οι εγγεγραμμένοι δημότες, ένα σύνολο προσώπων που δεν συμπίπτει με το σύνολο του απογεγραμμένου μόνιμου πληθυσμού στον Δήμο, καθώς οι εκλογικοι κατάλογοι δεν έχουν εκαθαριστεί την τελευταία δεκαετία.

Η συμμετοχή των πολιτών στις αυτοδιοικητικές εκλογές κυμαίνεται  στα ίδια επίπεδα σε σχέση με τις εθνικές κάλπες.

Νέος εκλογικός νόμος, μέχρι 2 σταυρούς στην Περιφέρεια.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα αυτοδιοικητικό εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε προ λίγων ετών, Δήμαρχος εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή ο επικεφαλής του συνδυασμού που φτάσει κατά τον πρώτο γύρο το 43%, λαμβάνοντας «μπόνους» εδρών που του εξασφαλίζουν πλειοψηφία 3/5 στις έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αν όμως το ποσοστό του πρώτου ξεπεράσει το 60%, τότε οι έδρες κατανέμονται αναλογικά στους συνδυασμούς. Επίσης, για πρώτη φορά προβλέπεται και στην αυτοδιοίκηση ποσοστό ως ελάχιστο όριο επίδοσης για την είσοδο ενός συνδυασμού στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το ποσοστό αυτό προσδιορίστηκε στο 3% του πρώτου γύρου.

Στο επίπεδο των τριών κοινοτήτων, πρόεδρος του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας ορίζεται ο σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού του Δημάρχου που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων του συνδυασμού του.

Στη Περιφέρεια για την Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου ενώ το 2019 οι ψηφοφόροι έβαζαν μέχρι έναν σταυρό αυτη την φορά ο νέος εκλογικός νόμος δίνει την δυνατότητα μέχρι και 2 σταυρούς σε κάθε ψηφοδέλτιο .Η αλλαγή αφορά την Π.Ε. Λήμνου και την Π.Ε. Ικαρίας.

 

Τέλος, η τελευταία νομοθεσία προβλέπει ότι η θητεία των νέων τοπικών αρχών θα είναι 5ετής και οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποσυνδέονται οριστικά από τις εκλογές του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου (όπως έγινε άπαξ το 2019).

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!