ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δήμαρχος Λήμνου: “Καλή σχολική χρονία”


Ο δήμαρχος Λήμνου Αντώνης Χατζηδιαμαντής με επιστολή του , προς τους Διευθυντές σχολικών μονάδων Λήμνου, Συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, εκπαιδευτικούς και μαθητές εύχεταί  σε όλους και όλες  ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ χαρούμενη και δημιουργική.

“Θέλω να τονίσω ότι κάθε πρότασή σας που αναφέρεται σε βελτίωση της κατάστασης και σε διευκόλυνση του έργου σας αντιμετωπίζεται από το Δήμο μας με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και διάθεση προσφοράς  κάθε δυνατής βοήθειας αλλά και με αποφασιστικότητα στην από κοινού διεκδίκηση των αιτημάτων για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας ενημερώσω για τις δράσεις του Δήμου Λήμνου στον τομέα της εκπαιδευτικής υποδομής αλλά και στα γενικότερα θέματα παιδείας στο νησί μας.

 

Σχολική στέγη

•    Αποπερατώθηκε και λειτουργεί από φέτος το νέο 3ο Νηπιαγωγείο (Δωρεά Μποβολέτη και συγχρηματοδότηση ΕΣΠΑ)

•    Κατασκευάζεται εξαρχής το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας. Δημιουργήθηκε ένα καινούργιο σχολείο με  προκατασκευασμένες αίθουσες για την απρόσκοπτη λειτουργία στο διάστημα της κατασκευής.

•    Κατασκευάζεται νέο και ανακατασκευάζεται το παραδοσιακό κτήριο του 3ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας. Για την προσωρινή στέγασή του έγιναν παρεμβάσεις στο Γυμνάσιο Μύρινας, αλλά και στο μισθωμένο κτήριο του πρώην  3ο Νηπιαγωγείου,  με διασφάλιση της αυτόνομης λειτουργίας και των δύο σχολείων.

Τόσο για τις επιλογές των λύσεων όσο και για την υλοποίηση των ομόφωνων αποφάσεων της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και του Δημοτικού Συμβουλίου υπήρξε στενή και συνεχής συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε  η προσωρινή αυτή κατάσταση να διαρκέσει μόνο μία σχολική χρονιά.

•    Σε αίθουσες του πρώην ΓΕΛ ΜΟΥΔΡΟΥ  μετεγκαταστάθηκε  το νηπιαγωγείο Μούδρου και  εγκαταλείφτηκε το παλιό νοικιασμένο κτήριο απέναντι από το δημαρχείο.

•    Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση  για την κατασκευή της επέκτασης του 2ου νηπιαγωγείου Μύρινας και δημοπρατείται άμεσα το έργο.

•    Προγραμματίστηκε η εκπόνηση μελετών για την κατασκευή νέου νηπιαγωγείου στο Κοντοπούλι και για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων του Γυμνασίου Μούδρου.

 

Παιδικοί σταθμοί – Πανεπιστήμιο- ΙΕΚ

•    Εξασφαλίστηκε προσωπικό καθώς και τα απαιτούμενα λειτουργικά έξοδα για τους παιδικούς σταθμούς. Όλες οι αιτήσεις γονιών που δικαιούνται να στείλουν τα παιδιά τους ικανοποιούνται.

•    Προσφέρεται βοήθεια σε διοικητικό προσωπικό και κτιριακές υποδομές, στην επίλυση του προβλήματος σίτισης των φοιτητών και διευκολύνσεις μετακίνησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών δράσεων στο τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου που λειτουργεί στο νησί μας.

•    Με ενέργειες του Δήμου εγκρίθηκαν και θα λειτουργήσουν τέσσερις ειδικότητες στο ΙΕΚ ΛΗΜΝΟΥ. Ο Δήμος καλύπτει τη λειτουργία της γραμματείας του ΙΕΚ καθώς δεν υπήρχε έως σήμερα αρμόδιος υπάλληλος.

 

Υποστήριξη Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Δράσεων των Σχολείων

Ο Δήμος υποστήριξε έμπρακτα την υλοποίηση πολιτιστικών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων των σχολείων. Αναφέρουμε ενδεικτικά:

 

•    Φεστιβάλ μαθητικής δημιουργίας.

•    Παρουσία θεατρικής ομάδας Γυμνασίου Μύρινας στο φεστιβάλ των Συρακουσσών.

•    Μετακινήσεις εντός Λήμνου για εκπαιδευτικές επισκέψεις με μέσα του Δήμου.

•    Αντιμετώπιση έκτακτων προβλημάτων όπως η αναγκαστική παραμονή  των μαθητών του Λυκείου στην Καβάλα κατά  την 5ήμερη εκδρομή τους.

•    Ενίσχυση στους βραβευθέντες μαθητές του ΕΠΑΛ ΜΥΡΙΝΑΣ για τη μετάβασή τους στην Αθήνα

•    Οικονομική στήριξη μέσω των σχολικών επιτροπών στα σχολεία για μετακινήσεις των μαθητών εντός Λήμνου για τις ανάγκες εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων.

 

Λειτουργικές δαπάνες σχολείων.- Προετοιμασία νέας σχολικής χρονιάς

•    Οι δύο σχολικές επιτροπές, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, λειτούργησαν αποτελεσματικά διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία των σχολείων. Οι επιχορηγήσεις του Υπουργείου στα σχολεία για τα λειτουργικά τους έξοδα κατανεμήθηκαν κατά τον πιο δίκαιο

•    Ο Δήμος επιχορήγησε τις σχολικές επιτροπές με επιπλέον χρήματα από ίδιους πόρους πέρα από την κρατική χρηματοδότηση.

•    Παρά τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση,  η συνετή διαχείριση από τις Σχολικές  Επιτροπές και τους διευθυντές των σχολείων  είχε σαν αποτέλεσμα κανένα σχολείο να μην  οφείλει χρήματα σε προμηθευτές και να είναι εξασφαλισμένη η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς από πλευράς λειτουργικών δαπανών.

•     Καθ΄ όλη τη  διάρκεια του καλοκαιριού έγιναν, και συνεχίζονται, παρεμβάσεις και μικροεπισκευές στα σχολεία από συνεργεία του Δήμου με αξιοποίηση και του έκτακτου προσωπικού κοινωνικής εργασίας.

Άλλες δράσεις του Δήμου σχετικές με την εκπαίδευση και τους νέους

•    Συστηματική συνεργασία με την ΕΛΜΕ ΛΗΜΝΟΥ και το Σύλλογο των Δασκάλων και Νηπιαγωγών.

•    Υποστήριξη της Λειτουργίας του ΚΕΔΔΥ  Λήμνου.

•    Λειτουργία σχολής Γονέων στη Μύρινα και στο Μούδρο.

•    Διοργάνωση προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας.

•    Διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων για παιδιά και νέους.

•    Προγράμματα μουσικής προπαιδείας.

•    Προγράμματα συμβουλευτικής για γονείς και παιδιά υποστηρικτικά της λειτουργίας του ΚΕΔΔΥ.

•    Ενίσχυση της δράσης πολιτιστικών και αθλητικών Συλλόγων.

Μετακινήσεις Μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης.

•    Την περασμένη σχολική χρονιά ο Δήμος μας επεξεργάσθηκε ένα συνολικό σχέδιο για την ασφαλή και άνετη μετακίνηση  όλων των μαθητών από και προς το σχολείο τους με λεωφορεία και ταξί, και προκήρυξε το σχετικό διαγωνισμό. Λόγω των χαμηλών τιμών που ορίζονται από το Υπουργείο, οι λεωφορειούχοι και οι ιδιοκτήτες ταξί δεν προσήλθαν στον πρώτο αυτό διαγωνισμό.  Έτσι,  οι μετακινήσεις των μαθητών έγιναν με τις παλιές συμβάσεις που είχε υπογράψει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Πολλές διαδρομές ταξί δεν πραγματοποιήθηκαν καθόλου και οι γονείς επιφορτίστηκαν το έργο της μεταφοράς των παιδιών τους με μια ελάχιστη αποζημίωση.  Τελικά μετά από νέο διαγωνισμό το Μάιο του 2012  ο Δήμος υπέγραψε σύμβαση μόνο με το ΚΤΕΛ για την περσινή σχολική  χρονιά.  Με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση η σύμβαση αυτή παρατείνεται για δύο ακόμα μήνες,  Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2012. Μετά την παρέλευσή  τους η αρμοδιότητα για την μεταφορά των μαθητών μεταβιβάζεται και πάλι στην Περιφέρεια.

•    Ο Δήμος μας υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητές του βοήθησε με δικά του μέσα σε πολλές περιπτώσεις μεταφέροντας μαθητές στα σχολεία τους.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί και το Κράτος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την μεταφορά μαθητών καθορίζοντας αξιοπρεπείς αμοιβές για τους μεταφορείς και διασφαλίζοντας κατά προτεραιότητα την έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων.

 

Αγαπητοί/ες φίλοι/ες εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές,

Σίγουρα δεν έγιναν όλα, και όσα έγιναν ενδεχομένως θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα. Πολλοί δημοτικοί υπάλληλοι και πολλοί εκλεγμένοι δούλεψαν πέρα από τα καθήκοντά τους θυσιάζοντας και τις καλοκαιρινές τους διακοπές για να είναι όλα έτοιμα με την έναρξη της νέας  σχολικής χρονιάς. Ο Δήμος θα προσπαθήσει και φέτος να είναι πλάι στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς. Παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα κρίσης και απαξίωσης θεσμών και αξιών η συναίσθηση ευθύνης και η υποχρέωση που έχουμε στη νέα  γενιά επιβάλει  να δώσουμε όλοι τον καλύτερο εαυτό μας.

 

Και πάλι σας εύχομαι Καλή Σχολική Χρονιά,  με δύναμη και αισιοδοξία.”

Ο Δήμαρχος Λήμνου

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!