Η συντριπτική πλειονότητα των βιβλίων και σημειώσεων Μαθηματικώνκαι άλλων επιστημών όπως Πληροφορικής, Φυσικής κ.λπ., γράφονται αποκλειστικά σε ένα προϊόν λογισμικού του επιφανούς πανεπιστημιακού καθηγητή DonaldKnuth που ονομάζεται TeX (τεχ από το «τέχνη») και όχι σε απλούς γνωστούς επεξεργαστές κειμένου.
Η μετατροπή του περιεχομένου των βιβλίων από TeX σε Braille (κώδικας Nemeth για τα μαθηματικά) για τις ανάγκες ανθρώπων με προβλήματα όρασης, ήταν μέχρι σήμερα πολύ δύσκολη. Αυτό το πρόβλημα απέκοπτε τη δυνατότητα των ανθρώπων με προβλήματα όρασης να μελετούν μαθηματικά κείμενα.
Την έλλειψη αυτή έρχεται να θεραπεύσει το «Εργαστήριο Υπολογιστικών Μαθηματικών-Μαθηματικού Λογισμικού και Ψηφιακής Τυπογραφίας» του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με ένα καινούργιο πρόγραμμα που ανέπτυξε, το οποίο μετατρέπει κατευθείαν μαθηματικά κείμενα από TeX σε Braille.Οι καθηγητές του Τμήματος Μαθηματικώνκ.κ. Ανδρέας Παπασαλούρος και Αντώνης Τσολομύτης, ανέπτυξαν το πρόγραμμα και προχώρησαν στη μετατροπή Μαθηματικών βιβλίων και σημειώσεων. Τα πρώτα έγγραφα βρίσκονται στην ιστοσελίδα του έργου: http://myria.math.aegean.gr/labs/dt/braille/
Ειδήσεις Σήμερα:
- Drone καταγράφει την απόλυτη καταστροφή στο Λασίθι – Χωράφια και δρόμοι στη λάσπη – Βίντεο
- Απαγορευτικό απόπλου στο Αιγαίο – Πώς διαμορφώνονται τα δρομολόγια από και προς τη Λήμνο
- Νέα αντιπαράθεση για το Παλλημνιακό Ταμείο .Ο Χρίστος Κακαρνιάς απαντά στον απολογισμό Σακαρίκου και θέτει σειρά ερωτημάτων
Ακολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.




