ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥΣ!!! ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ…….!!!!

"Σώστε με!"
“Σώστε με!”

Οι ανεμόμυλοι της Λήμνου, που για αιώνες αποτελούσαν τις ανανεώσιμες πηγές….τροφής για το νησί μας, αλέθοντας το σιτάρι και δίνοντας ψωμί στους κατοίκους της, βρίσκονται σε τραγική κατάσταση.

Δεν πρόκειται να μας ξαναδώσουν ψωμί, όμως αποτελούν τη μνήμη στην ιστορική παραγωγική διαδρομή του νησιού μας, ανά τους αιώνες και μπορούν, αφού σωθούν από την κατάρρευση, να προσφέρουν τα μέγιστα στη φυσιογνωμία της Λήμνου και να συμβάλουν στην προσέλκυση επισκεπτών.

Κοσμούν ακόμα και ερειπωμένοι, ορθώνοντας το ανάστημά τους στα υψώματα γύρω από πολλά χωριά μας, με την αρχιτεκτονική τους υπόσταση και την λαϊκή μαστοριά, χτισμένοι με ντόπια πέτρα, αλλού γκρίζα και σκληρή και αλλού κοκκινόπετρα.


Ο τελευταίος σεισμός έδωσε τη χαριστική βολή σε πολλούς απ’ αυτούς. Οι καταρρακτώδεις βροχές του χειμώνα συμπληρώνουν το καταστοφικό έργο. Ξεχασμένοι από τους κρατικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς (πλην ελαχίστων, μεταξύ των οποίων του Κοντιά, που αποτελούν παράδειγμα σωστικής παρέμβασης) και από τους ιδιοκτήτες τους, (αφού πολλοί απ’ αυτούς είναι ιδιόκτητοι), εκπέμπουν από τα χάσκοντα ρήγματά τους επιθανάτιους ρόγχους. Ας τους αφουγγραστούμε!!!

 

Αναδημοσίευση από το facebook : Χρήστος Κακαρνιάς στην ομάδα “Lemnos Club – www.lemnos.info“.
Περισυνή φωτογραφία του περήφανου Μύλου που στέκει πάνω από το Ρεπανίδι και υποδέχεται τον προσερχόμενο στο χωριό, από το δρόμο του Κότσινα. Τότε λέγαμε: "ως πότε θα στέκεται όρθιος και περήφανος?" Σήμερα?
Περισυνή φωτογραφία του περήφανου Μύλου που στέκει πάνω από το Ρεπανίδι και υποδέχεται τον προσερχόμενο στο χωριό, από το δρόμο του Κότσινα. Τότε λέγαμε: “ως πότε θα στέκεται όρθιος και περήφανος?” Σήμερα?
Όσο πλησιάζει κανείς, δεν υποψιάζεται αυτό που θα αντικρύσει!
Όσο πλησιάζει κανείς, δεν υποψιάζεται αυτό που θα αντικρύσει!
Πρόσφατη φωτογραφία ένος πεφήφανου Μύλου, που κρύβει τις πλήγες του!
Πρόσφατη φωτογραφία ένος πεφήφανου Μύλου, που κρύβει τις πλήγες του!

 

Ο Μύλος αντικρύζει το Λόφο της Λημνίας Γης!
Ο Μύλος αντικρύζει το Λόφο της Λημνίας Γης!
Ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα, που έθρεψε γενιές και γενιές, καταρρέει!
Ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα, που έθρεψε γενιές και γενιές, καταρρέει!
Είναι ο ίδιος περήφανος Μύλος, πληγωμένος θανάσιμα: απ' τα στοιχεία της φύσης ή από αδιαφορία και εγκατάλειψη?
Είναι ο ίδιος περήφανος Μύλος, πληγωμένος θανάσιμα: απ’ τα στοιχεία της φύσης ή από αδιαφορία και εγκατάλειψη?
Ο Μύλος και η μοναξιά του!
Ο Μύλος και η μοναξιά του!
Η θέα από το λόφο του Μύλου!
Η θέα από το λόφο του Μύλου!
Ο περήφανος Μύλος μέσα από το "μάτι" του Αγίου Κωσταντίνου!
Ο περήφανος Μύλος μέσα από το “μάτι” του Αγίου Κωσταντίνου!
Πανόραμα από το λόφο του Μύλου!
Πανόραμα από το λόφο του Μύλου!
Ο Κότσινας, με τα "μάτια" του Μύλου!
Ο Κότσινας, με τα “μάτια” του Μύλου!

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!

LimnosReport.gr :: Ειδήσεις από τη Λήμνο και το Β. Αιγαίο
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.