Διαβάστε τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την επομένη των εκλογών στην Ελλάδα
Ο τίτλος της μελέτης είναι «Πώς πρέπει η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση να μεταχειριστεί τα κράτη που είναι απρόθυμα να κάνουν μεταρρυθμίσεις» και αναφέρει πώς μπορεί να διαμορφωθεί ένα ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο προκειμένου μία χώρα-μέλος της ευρωζώνης να φύγει από αυτή, χωρίς να φύγει -όμως- από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι η πρώτη φορά που μία τέτοια μελέτη γερμανικού οικονομικού think tank δημοσιεύεται και ήδη έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του γερμανικού πολιτικού κόσμου.
Η εν λόγω μελέτη αναφέρει πως «Οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα αποκάλυψαν πως η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση δεν έχει καμία σαφή διαδικασία για το πώς πρέπει να μεταχειριστούν τα κράτη τα οποία στα πλαίσια ενός προγράμματος στήριξης δεν επιθυμούν να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις. “Δεμένο” με αυτή την έλλειψη νομικού πλαισίου είναι και το ερώτημα, αν μία έξοδος ή αποκλεισμός από την ΟΝΕ μπορεί να αποτελέσει μία εφαρμόσιμη λύση».
Η μελέτη του Ινστιτούτου «αναπτύσσει τη βάση με την οποία μπορούν να μετριαστούν κατ΄ ελάχιστον τα επαπειλούμενα οικονομικά προβλήματα από μία έξοδο” από την ευρωζώνη» και τονίζουν πως:
– Πρώτα απ΄ ολα απαιτείται, μεσοπρόθεσμα, να δημιουργηθεί μία νομική οδός για μία έξοδο από την ΟΝΕ (όχι από την ΕΕ).
– Δεύτερον, αν παραβιάζεται το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων σε ένα κράτος πρέπει να αποφασίζεται από την ΕΕ το πάγωμα των πληρωμών των δόσεων.
– Τρίτον αν υπάρξει πλήρης άρνηση των μεταρρυθμίσεων από ένα κράτος της ΟΝΕ, τότε η κεντρική τράπεζα της ίδιας χώρας θα αποκλείεται από το ευρωσύστημα και θα αποτελούσε στην πραγματικότητα τον αποκλεισμό του εν λόγω κράτους από την ΟΝΕ.
Οι συντάκτες της εν λόγω μελέτης απορρίπτουν το ενδεχόμενο ενός νέου νομίσματος τύπου κουπονιού για τα κράτη που θα αποκλειστούν από την ΟΝΕ ή ενός παράλληλου νομίσματος.
Στη μελέτη αναλύονται εκτενώς:
-Οι οικονομικές συνέπειες μίας εξόδου ή αποκλεισμού ενός κράτους από την ευρωζώνη.
– Τα συγκεκριμένα προβλήματα από μία έξοδο και οι στρατηγικές για τη μείωση των κινδύνων.
– Η απόφαση ενός παγώματος των δόσεων από το πρόγραμμα στήριξης.
Ειδήσεις Σήμερα:
- Drone καταγράφει την απόλυτη καταστροφή στο Λασίθι – Χωράφια και δρόμοι στη λάσπη – Βίντεο
- Απαγορευτικό απόπλου στο Αιγαίο – Πώς διαμορφώνονται τα δρομολόγια από και προς τη Λήμνο
- Νέα αντιπαράθεση για το Παλλημνιακό Ταμείο .Ο Χρίστος Κακαρνιάς απαντά στον απολογισμό Σακαρίκου και θέτει σειρά ερωτημάτων
Ακολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.





