![]()
Στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η «Ανταρσία στο Αιγαίο» με τον εκπρόσωπό της Ανδρέα Μπάλλα:
- Υπερψήφισε την 1η τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2015 που αφορούσε το έκτακτο κονδύλι για τις εθνικές εκλογές καθώς και την εκτός ημερήσιας διάταξης τροποποίηση για να πληρωθούν οι οφειλές του 2014 για τις μεταφορές των μαθητών.
- Καταψήφισε την εισήγηση της περιφερειακής αρχής για τη συμμετοχή της ΠΒΑ σε εκθέσεις τροφίμων και ποτών με το εξής σκεπτικό:
Η ΠΒΑ τείνει προς ένα μοντέλο, όπως και στην περίπτωση της τουριστικής προβολής, ενίσχυσης των μεγάλων εμπορικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων, κάτι που παραδέχεται και η εισήγηση του κ. Αδαμίδη, ενώ δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη της τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των συνεταιρισμών. Από την ενδεχόμενη αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων αυτών μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, αφού οι παραγωγοί δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους. Θα αυξηθεί λ.χ. η τιμή του γάλακτος αν οι μεγάλοι τυροκόμοι των νησιών μας αυξήσουν τις πωλήσεις τους; Προφανώς όχι.
Επιπλέον, λείπει μια εντελεχής ανάλυση των αποτελεσμάτων της συμμετοχής στις εκθέσεις. Αυξάνει όντως τον τζίρο των διαφημιζόμενων η συμμετοχή σε αυτές, ώστε να δικαιολογείται και το ποσό που διατίθεται; Η εισήγηση Αδαμίδη μιλάει με έναν μεταφυσικό τρόπο για αυτό το ζήτημα, για το οποίο δεν έχει συγκεκριμένα στοιχεία. Συγκεκριμένα στοιχεία δεν δόθηκαν ούτε για το ποσοστό της συμμετοχής των επιχειρήσεων στο κόστος, ούτε για το ποιες είναι εντέλει οι επιχειρήσεις αυτές που ωφελούνται από την προβολή.
Η «Ανταρσία στο Αιγαίο» επισήμανε επίσης και την άνιση μεταχείριση του πρωτογενούς τομέα από την ΠΒΑ. Λ.χ. υπάρχουν πρωτοβουλίες για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων, για τη στήριξη της μεταποιητικής και εμπορικής δραστηριότητας, αλλά για τη στήριξη του εισοδήματος του παραγωγού η Περιφέρεια «χωλαίνει», με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα φέτος την κωλυσιεργία στην εξασφάλιση αποζημιώσεων για την καταστροφή των κτηνοτρόφων λόγω καταρροϊκού πυρετού.
Σε τελική ανάλυση, η «Ανταρσία στο Αιγαίο» καταψήφισε την εισήγηση, όπως και την αντίστοιχη της τουριστικής προβολής, επειδή αυτή υιοθετεί το κυρίαρχο μοντέλο καπιταλιστικής ανάπτυξης που επιβάλουν τα μονοπώλια και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Για εμάς είναι αναγκαίος ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, σε σύγκρουση και ρήξη με τις λογικές του κέρδους και της αγοράς, με την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας δρόμος στο τέρμα του οποίου ο παραγωγός του κοινωνικού πλούτου θα γεύεται ο ίδιος τους κόπους του μόχθου του.
- Ενέκρινε την έναρξη της διαδικασίας της δακοκτονίας για το 2015, εκφράζοντας ωστόσο τις εξής επιφυλάξεις:
Καθώς υπάρχει το γνωστό πρόβλημα με την καθυστέρηση εξόφλησης των εργατών της δακοκτονίας καθώς και διαμαρτυρίες τόσο για καθυστερημένη έναρξη όσο και για πλημμελή υλοποίηση του προγράμματος, η ΠΒΑ οφείλει να ελέγξει για τον σκοπό αυτό τους εργολάβους. Σε κάθε περίπτωση, για την «Ανταρσία στο Αιγαίο», η δακοκτονία θα πρέπει να υλοποιείται αποκλειστικά από τις υπηρεσίες της ΠΒΑ και όχι από εργολάβους, αν θέλουμε να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος για την υλοποίηση του προγράμματος, και μάλιστα σε συνεργασία με τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς.
Ειδήσεις Σήμερα:
Ακολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.




