Μείζον ζήτημα στον αγροτικό κόσμο της Λέσβου και της Λήμνου έχουν γίνει οι μεγάλες περικοπές των επιδοτήσεων και οι παρακρατήσεις. Το «Ε» από το καλοκαίρι είχε υπογραμμίσει πως οι περικοπές στην Ενιαία Ενίσχυση θα κινηθούν στο επίπεδο των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ μόνο για τη Λέσβο. Το ύψος των απωλειών για τη Λήμνο, απ’ την άλλη, δεν είναι γνωστό αυτήν τη στιγμή. Ωστόσο είναι βέβαιο πως θα είναι μεγάλες, καθώς περίπου το 37,5% των βοσκοτόπων του νησιού χαρακτηρίσθηκε ως μη επιλέξιμο.
Επειδή η πληρωμή της προκαταβολής αφορούσε στο 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης, αντίστοιχη ήταν και η περικοπή των επιδοτήσεων που έγινε. Με την καταβολή της δεύτερης δόσης θα γίνει παρακράτηση του υπόλοιπου 50% της περικοπής. Δηλαδή και το Δεκέμβριο οι επιδοτήσεις θα πληρωθούν κουτσουρεμένες. Όσο περνάει ο καιρός και δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα με τις μη επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων, τόσο το ψαλίδισμα των επιδοτήσεων θα παγιώνεται. Ωστόσο μέχρι σήμερα η διευθέτηση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τα βοσκοτόπια, είναι εφικτή, αρκεί να υπάρξει πραγματική βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο προϊστάμενος του γραφείου τής ΠΑΣΕΓΕΣ, Γιάννης Κολυβάς, δήλωνε στο «Ε» τι πρέπει να γίνει για να διευθετηθεί το πρόβλημα.
Η περικοπή των επιδοτήσεων που έγινε, αποδεικνύει πως οι φήμες που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες εβδομάδες και ήθελαν να έχει αντιμετωπισθεί μερικώς το πρόβλημα των βοσκοτόπων, ήταν εσφαλμένες. Ο κίνδυνος να επεκταθεί το πρόβλημα και στις άλλες επιδοτήσεις που είναι συνδεδεμένες με την Ενιαία Ενίσχυση (Εξισωτική Αποζημίωση, Βιολογική Κτηνοτροφία) είναι ορατός. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να αντιμετωπισθεί πολύ πιο εύκολα με διοικητικές πράξεις. Αρκεί να υπάρχει η ανάλογη βούληση από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η βούληση δεν είναι δεδομένη, διότι όπως φάνηκε, το προηγούμενο διάστημα έγιναν περικοπές άνω των 30 εκατ. ευρώ στην Εξισωτική Αποζημίωση, περικοπές που είχαν ως στόχο να καταφέρει η κυβέρνηση να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα.
Μετά τις περικοπές οι παρακρατήσεις
Τα βάσανα των κτηνοτρόφων και των αγροτών δε σταματούν εδώ. Μετά την περικοπή των επιδοτήσεων έρχονται οι παρακρατήσεις. Δηλαδή όταν τα χρήματα της Ενιαίας Ενίσχυσης κατατέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών, έγινε μερική ή ολική παρακράτησή τους μετά από εντολές που είχαν δοθεί από την αρμόδια ΔΟΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία. Τοπικά στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι οι ΔΟΥ ζητούν από τις τράπεζες τη δέσμευση των τραπεζικών καταθέσεων των οφειλετών.
Είναι ευθύνη των τραπεζών πριν προχωρήσουν στη δέσμευση των καταθέσεων, να ελέγξουν την προέλευσή τους, ώστε να μη δεσμεύσουν ποσά που προέρχονται από μισθούς και συντάξεις (κάτω των 1.000 ευρώ), αλλά και την Ενιαία Ενίσχυση. Σύμφωνα με κοινοτικό κανονισμό, απαγορεύεται να γίνεται οποιαδήποτε παρακράτηση επί της Ενιαίας Ενίσχυσης, μια και ο λόγος που καταβάλλεται στους αγρότες, είναι η ενίσχυση του εισοδήματός τους και η βελτίωση των καλλιεργειών τους.
Οι τράπεζες γνωρίζουν πολύ καλά ποια ποσά προέρχονται από την Ενιαία Ενίσχυση, διότι υπάρχει συγκεκριμένη αιτιολογία στην κατάθεση αυτή. Κατά συνέπεια, μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να μην προχωρήσουν στη δέσμευσή τους. Ο μόνος λόγος μη εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας είναι πιθανή – ανεπίσημη – συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της τράπεζας.
Όσοι έχουν υποστεί τις παρακρατήσεις, μπορούν να ζητήσουν την ακύρωσή τους επικαλούμενοι την κοινοτική νομοθεσία.
ΠΗΓΗ: Empros
Ειδήσεις Σήμερα:
Ακολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.




