ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς έχει επηρεάσει η ακρίβεια τις διατροφικές συνήθειες σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ

post-img

Σημαντικές αλλαγές στη διατροφή την τελευταία δεκαπενταετία όσον αφορά τις δαπάνες και την κατανάλωση σε ποσότητες, καταδεικνύει νέα έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, με αφορμή την ημέρα διατροφής, που γιορτάζεται στις 16 Οκτωβρίου.

Η κατά κεφαλήν δαπάνη σε είδη παντοπωλείου, αυξήθηκε κατά 3,37% σε σχέση με πέρυσι,  και κατά 10,69% σε σχέση με το 2009. Έτσι, το 2023, οι Έλληνες δαπανήσαμε συνολικά 21,6 δισ. ευρώ, μόνο σε είδη παντοπωλείου, αφού ο καθένας μας δαπανά περίπου 1.670 ευρώ για τρόφιμα, και 866 ευρώ για εστίαση, κάθε χρόνο.

Remaining Time 0:00

Πιο συγκεκριμένα, η δαπάνη για ψωμί και ζυμαρικά, αυξήθηκε κατά 10% μέσα σε ένα χρόνο, και κατά 23% τα τελευταία 15 χρόνια.

Η δαπάνη για μοσχαρίσιο και αιγοπρόβειο κρέας έχει μειωθεί κατά 13% και 2% αντίστοιχα σε σχέση με το 2009, αλλά αυξήθηκε κατά 6% και 64%, το 2023. Αντίθετα, το χοιρινό και το κοτόπουλο παρουσιάζουν διαχρονικά και συνεχόμενα, αύξηση.

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για το ελαιόλαδο, όπου η δαπάνη αυξήθηκε κατά 28% τον τελευταίο χρόνο. Σε σχέση με το 2009, η δαπάνη για φρούτα αυξήθηκε κατά 14%, για λαχανικά κατά 15%, για καφέ κατά 6% και για αλκοολούχα ποτά κατά 9%.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι η αγορά της εστίασης παρουσιάζει αύξηση κατά σχεδόν 40% τον τελευταίο χρόνο, με τους Έλληνες να δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο φαγητό σε πακέτα. Επίσης, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο ηλεκτρισμός έχει την μεγαλύτερη αύξηση διαχρονικά, κατά 74%, σε σχέση με το 2009.

Σε γενικές γραμμές, μερικά από τα σημαντικά συμπεράσματα της έρευνας του ΙΕΛΚΑ, είναι ότι τα τελευταία χρόνια, οι Έλληνες έχουμε μειώσει την κατανάλωση υδατανθράκων (6%), κρεάτων (16%), γαλακτοκομικών (42%) , φρέσκων φρούτων (11%) και ελαιολάδου (35%), ενώ καταναλώνουμε περισσότερα όσπρια. Τέλος, καταγράφεται σημαντική μείωση στην κατανάλωση καυσίμων, κατά περίπου 67%.

Ρεπορτάζ: Έλενα Αποστολίδου

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!

LimnosReport.gr :: Ειδήσεις από τη Λήμνο και το Β. Αιγαίο
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.