ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυθαίρετα: Εντοπισμός με δορυφόρους και drones – Κατεδαφίσεις σε 15 ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας

post-img

Εγκρίθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης το ποσό που απαιτείται για τον εντοπισμό των νέων αυθαιρέτων, με σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η αυθαίρετη δόμηση.  

Το  νέο σύστημα παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος και της αυθαίρετης δόμησης θα στηριχθεί στις νέες τεχνολογίες. 

  • δορυφορικές εικόνες
  • drones
  • αεροφωτογραφίες

Τα δεδομένα σε ψηφιακούς χάρτες 

  • θα καλύπτουν έκταση αρχικά 100.000 χιλιομέτρων
  • Κατά προτεραιότητα η χαρτογράφηση θα γίνει σε περιοχές με αυξημένα ζητήματα αυθαίρετης δόμησης με ακρίβεια 20 εκατοστών
  • Μέσω του έργου αυτού θα δημιουργηθεί και ένα ψηφιακό μοντέλο εδάφους όπου θα καταγραφούν περίπου 2 εκατομμύρια κτίσματα

Θα δημιουργηθεί 3D μητρώο κτιρίων ενώ για την επεξεργασία δεδομένων θα χρησιμοποιηθεί και Τεχνητή Νοημοσύνη. 
Μέσω αυτών των τεχνολογιών θα εντοπίζονται άμεσα τα νέα υπό κατασκευή αυθαίρετα τα οποία θα κατεδαφίζονται εντός 15 ημερών αφού δοθεί σύντομη προθεσμία στους ιδιοκτήτες να καταθέσουν ενστάσεις. 

Το πρόγραμμα προϋπολογισμού 123.988.840 ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί κατά βάση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ενω 23.997.000 € θα εκταμιευθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σε δεύτερο χρόνο και αφού ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των παλιών αδειών δόμησης θα μπορεί να γίνεται διασταύρωση  και θα με τα δηλωμένα αυθαίρετα και με αυτό τον τρόπο θα εντοπιζονται και τα παλιά αυθαίρετα
ώστε να γίνουν και εκεί κατεδαφίσεις, όπου χρειάζεται.


Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!