ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΑΔΕ: Βελτιώνονται οι χρόνοι για την παραγραφή φορολογικών υποθέσεων

post-img

Η κρίσιμη ημερομηνία που θα μετράει η πενταετίας – Αλλαγές σε βιβλία και φορολογικές δηλώσεις

Ριζική αλλαγή έρχεται στα ισχύοντα για την παραγραφή υποθέσεων που ελέγχει η εφορία. Με ειδική ρύθμιση, που θα περιληφθεί στο υπό κατάρτιση νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο πενταετής χρόνος παραγραφής φορολογικών υποθέσεων θα ξεκινά από την ημερομηνία κοινοποίησης της οικείας πράξης στον φορολογούμενο, αντί της -ισχύουσας- ημερομηνίας έκδοσης αυτής. Πρακτικά δηλαδή ο χρόνος θα αρχίσει να τρέχει από την στιγμή που ενημερώνεται ο πολίτης και όχι όποτε βεβαιώνει το φόρο η ρίχνει κάποιο πρόστιμο η εφορία. Κάτι που σήμερα γίνεται κατά κόρον (πάρα τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις) πιάνοντας «εξαπίνης» τους πολίτες.

Σήμερα, σε ότι αφορά στα φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες για τα οποία εκδίδονται και κοινοποιούνται πράξεις προσδιορισμού φόρων και επιβολής προστίμων, ο χρόνος που η Εφορία μπορεί να βεβαιώσει φόρους είναι η πενταετία η οποία όμως παρατείνεται στις εξής περιπτώσεις:

– εάν, εντός του πέμπτου έτους της προθεσμίας παραγραφής, υποβάλλεται αρχική ή τροποποιητική δήλωση ή περιέρχονται σε γνώση της Φορολογικής Διοίκησης νέα στοιχεία (συμπληρωματικά) σε υπόθεση που έχει διενεργηθεί πλήρης έλεγχος ή

– σε κάθε άλλη περίπτωση περιέρχονται σε γνώση της Φορολογικής Διοίκησης πληροφορίες από οποιαδήποτε πηγή εκτός Φορολογικής Διοίκησης, από τις οποίες προκύπτει φορολογική οφειλή και μόνο για το ζήτημα στο οποίο αφορούν, για περίοδο ενός έτους από τη λήξη της πενταετίας».

Εξάλλου στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και τις εξής διατάξεις

Υπηρεσία διαλειτουργικότητας στους Δήμους για ψηφιακή δέσμευση και άρση δέσμευσης ενημερότητας: Με την εφαρμογή αυτήν οι Δήμοι θα επικοινωνούν οnline με την ΑΑΔΕ και σε κάθε περίπτωση που οι πολίτες εξοφλούν τις οφειλές τους στον Δήμο, θα ξεμπλοκάρει αυτόματα η φορολογική ενημερότητα.

Έλεγχος Βιβλίων: Όσοι τηρούν απλογραφικά βιβλία απαλλάσσονται της υποχρέωσης προσκόμισης φορολογικών αρχείων, βιβλίων και στοιχείων προς έλεγχο, καθώς εφαρμόζεται πλέον καθολικά η διαβίβαση των στοιχείων αυτών μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA. Και αυτό καθώς η φορολογική διοίκηση έχει το σύνολο των δεδομένων που χρειάζεται ο ελεγκτικός μηχανισμός.

Αυτοματοποίηση Φορολογικων δηλώσεων: Σε περίπου 1.000.000 μισθωτούς και συνταξιούχους θα προσυμπληρωθούν οι κωδικοί της φορολογικής δήλωσης. Μάλιστα, μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης θα αποσταλεί μήνυμα από την ΑΑΔΕ, στο οποίο θα αναφέρεται ότι οι κωδικοί της δήλωσής τους έχουν προσυμπληρωθεί. Θα τονίζεται ότι έχουν τη δυνατότητα αλλαγών μέχρι τις 30 Ιουνίου (καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων). Οσοι λοιπόν λάβουν το μήνυμα και δεν προχωρήσουν σε αλλαγές, η δήλωσή τους θα θεωρηθεί υποβληθεισα κατά την 30ή Ιουνίου και μπορούν απλά να αναμένουν το εκκαθαριστικό σημείωμα. Οι κωδικοί που θα προσυμπληρωθούν αφορούν τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις (γίνεται και σήμερα), τόκους καταθέσεων, φόρους που έχουν παρακρατηθεί τα στοιχεία για κατοικίες και οχήματα, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, δαπάνες αποπληρωμής δανείων και πιστωτικών καρτών, αυτοτελώς φορολογούμενα ή απαλλασσόμενα από τον φόρο εισοδήματα, καταναλωτικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν, καθώς και συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής που μειώνουν το φόρο.

Protothema

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!