Νέες πληροφορίες για την υπόθεση κατασκοπείας που αποκάλυψε η ΕΥΠ και αφορά στη δράση της «Μαρίας Τ.» και την ειδική κατηγορία κατασκόπων με το προσωνύμιο «illegals» βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Η «Μαρία Τ.» είναι στην πραγματικότητα η Ρωσίδα «Irina A. S.»,  που δρούσε ως «illegal» στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κυκλοφορούσε με τα στοιχεία γυναίκας που έχει πεθάνει και συγκεκριμένα χρησιμοποιούσε το όνομα “Μαρία Τσάλλα”. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, διέμενε σε ένα διαμέρισμα στο Παγκράτι και είχε ανοίξει ένα μαγαζί με είδη φωτογραφίας και δίπλα ένα εργαστήριο με είδη χειροτεχνίας και πλεκτικής στην οδό Αρριανού. Σημειώνεται ότι οι «illegal» αποτελούν μία ειδική κατηγορία κατασκόπων, που τοποθετούνται στο εξωτερικό και αναλαμβάνουν κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας τους. Ουσιαστικά, η «Irina A. S.»  ανήκει σε ένα κύκλωμα, μέσω του οποίου οι Ρώσοι πράκτορες προσπαθούσαν να διεισδύσουν στη Δύση, κυρίως στην Ευρώπη και σε χώρες της Αμερικής.

Ρωσίδα Κατάσκοπος μαγαζίΡωσίδα Κατάσκοπος μαγαζί

Οι πληροφορίες του enikos.gr, αναφέρουν ότι η ΕΥΠ ενημερώθηκε για το σχέδιο αυτό από μυστική υπηρεσία άλλης ευρωπαϊκής χώρας και ξεκίνησαν να αναζητούν εάν υπάρχει και στην Ελλάδα  μέλος των “illegals”.

Η ΕΥΠ εντόπισε την «Μαρία Τ.» πριν από έξι μήνες και άρχισε να την παρακολουθεί, ωστόσο δεν διαπίστωσε αρχικά κάτι περίεργο ως προς την δράση της. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, η ίδια έφυγε από τη χώρα πριν από λίγο καιρό, όταν ενημερώθηκε πως ο σύζυγός της – που κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά στη Βραζιλία συνελήφθη. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως ο σύζυγός της δεν συνελήφθη, απλώς εξαφανίστηκε από τη Βραζιλία πριν από μερικούς μήνες, λέγοντας πως είχε πάει για διακοπές στην Ασία.

Σε κάθε περίπτωση, όταν αποκαλύφθηκε η δράση του συζύγου της, η «Irina A. S.», μάζεψε τα πράγματά της και εγκατέλειψε ξαφνικά την Ελλάδα, με την πρόφαση ενός επαγγελματικού ταξιδιού.  Αυτό έγινε, στα τέλη Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, η γυναίκα που εργαζόταν στο μαγαζί της κατασκόπου, υποστηρίζει πως εμφανιζόταν ως Ελληνίδα από την Λατινική Αμερική. Το ρεπορτάζ αναφέρει πως για να δημιουργηθεί μια τέτοια ταυτότητα για αυτούς τους ανθρώπους που συλλέγουν πληροφορίες για ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, απαιτείται – σύμφωνα με εκτιμήσεις – ένα ποσό που αγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ.

Αυτή είναι η Ρωσίδα κατάσκοπος

Ρωσίδα Κατάσκοπος Μαρία ΤσάλλαΡωσίδα Κατάσκοπος Μαρία ΤσάλλαΡωσίδα Κατάσκοπος Μαρία Τσάλλα

Ρωσίδα Κατάσκοπος

Ρωσίδα Κατάσκοπος

Ρωσίδα ΚατάσκοποςΡωσίδα Κατάσκοπος

Η ανακοίνωση της ΕΥΠ

«Σε μια σημαντική αποκάλυψη του τρόπου δράσης και διείσδυσης ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας προχώρησε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών» σύμφωνα με ανακοίνωση της Ε.Υ.Π. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Συγκεκριμένα, έρευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως «Μαρία Τ.», η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στη πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος «Irina A. S.», που δρούσε στη χώρα μας υπό «βαθύ κάλυμμα».

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη, ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία ελλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο ’’illegals’’.

Οι ’’illegals’’ στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις Υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες – στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας της. Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας, χρησιμοποιούν «βαθύ κάλυμμα», το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει. Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι ’’illegals’’ ζούνε και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους.

Το προφίλ και η δράση της «Μαρίας Τ.» παραπέμπει ευθέως στην ειδική κατηγορία των ’’illegals’’.

Η υπόθεση που μόλις αποκαλύφθηκε από την ΕΥΠ, είναι χαρακτηριστική του τρόπου σκέψης και δράσης των συγκεκριμένων Υπηρεσιών καθώς για την οικοδόμηση της ταυτότητας και του προφίλ της «Τ.» εργάστηκαν συστηματικά για πολλά έτη με κατάλληλη εκμετάλλευση προσώπων, διαδικασιών και φορέων, ώστε τελικά η αλλοδαπή «Irina» να ζει και να αναγνωρίζεται ως ελληνίδα «Μαρία», εξαπατώντας ακόμη και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους στην Ελλάδα, που προφανώς δεν γνώριζαν την πραγματική της ταυτότητα.

Είναι προφανές ότι η δράση της «Τ.» δεν θα περιοριζόταν στην ελληνική επικράτεια, καθώς ως πολίτης της Ε.Ε., θα μπορούσε να ταξιδέψει και να εργαστεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Για αυτό και η επιτυχία της ΕΥΠ έχει μια διάσταση που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και αφορά το σύνολο των Δυτικών χωρών γενικότερα».

enikos

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ