ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Είναι αυτή κατάλληλη περίοδος για επένδυση σε χρυσό;

post-img

Με τον φόβο της έλευσης μια παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης ξανά, με τον πληθωρισμό να φτάνει σε υψηλό δεκαετιών, τις εμπόλεμες και ψυχροπολεμικές συνθήκες στον παγκόσμιο διπλωματικό χάρτη να αποτυπώνονται στην εικόνα των αγορών, δεν είναι λίγοι εκείνοι, που καθημερινά ενημερώνονται για την τιμή χρυσού, ώστε να καταλήξουν πώς θα κινηθούν: Θα πουλήσουν, δεδομένου ότι η τιμή του πολύτιμου μεταλλεύματος ανεβαίνει, ώστε να εισπράξουν τα κέρδη τους ή θα αγοράσουν, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι με όποια νομισματική αστάθεια η περιουσία τους θα παραμείνει ακέραιη;

Αλλαγή συσχετισμών

Στο ίδιο ερώτημα επιχειρεί να δώσει απαντήσεις άρθρο των Economic Times. Σύμφωνα με το άρθρο της Barbara Zaidi λοιπόν, ο χρυσός υπήρξε ανέκαθεν το ασφαλές καταφύγιο κατά του πληθωρισμού και η αξία του ανέβαινε κάθε φορά, που ο πληθωρισμός έπαιρνε την ανιούσα. Αυτό που τώρα έχει αλλάξει είναι η αποδόμηση αυτού του συσχετισμού. Οι τιμές του χρυσού πλέον ορίζονται σε σχέση με τις παγκόσμιες τιμές και όχι σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό. Πλέον ο χρυσός λειτουργεί σαν καταφύγιο για την προστασία από την πτώση της αξίας του νομίσματος και όχι για την προστασία από τον πληθωρισμό. Με απλά λόγια και παρά τις κινήσεις της Fed για ενδυνάμωση του δολαρίου, το δολάριο πέφτει. Το ευρώ πέφτει σε επίπεδα 20ετίας, φτάνοντας σχεδόν την ισοτιμία με το δολάριο. Ποια η θέση του χρυσού; Η προστασία των αποταμιεύσεων. Αυτό κάνει μικρο-επενδυτές να αναζητούν «χρυσός τιμή» σε καθημερινή βάση για να δουν, αν μπορούν να αγοράσουν.

Ποιες οι συνθήκες που επηρεάζουν την τιμή χρυσού

Εν μέσω αυτού του πανικού οι ειδικοί συνιστούν απλώς να μην αλλάζει ο κόσμος την νοοτροπία του για το πολύτιμο μέταλλο. Μπορεί πλέον να μη συνιστά το ασφαλές καταφύγιο από τον πληθωρισμό, δεν παύει να αποτελεί ένα «μαξιλάρι» κατά της αβεβαιότητας. Όταν εκδηλώθηκε η κρίση στην Ουκρανία, οι τιμές του χρυσού κορυφώθηκαν ξανά. Έπεσαν λίγο για τον Μάρτιο, αλλά ανέβηκαν πάλι με τους επενδυτές να κερδίζουν το 11% του περασμένου έτους. Η διεθνής τιμή του χρυσού θα εξακολουθήσει να λοξοδρομεί, όσο οι επενδυτές επιχειρούν να κατανοήσουν τι από τα παρακάτω μπορεί να έχει τις μεγαλύτερες επιπλοκές για το μέταλλο: Ο πληθωρισμός στα ύψη, η επικείμενη ύφεση, η διατάραξη των γεωπολιτικών και οικονομικών ισορροπιών από τον πόλεμο Ρωσίας- Ουκρανίας ή η ενδυνάμωση του δολαρίου και οι υψηλότερες αποδόσεις ως αποτέλεσμα της αυστηρής νομισματικής πολιτικής της Fed;

Επένδυση ασφαλείας

Τούτων λεχθέντων οι ειδικοί προτείνουν: Επενδύστε στη χρυσή λίρα. Τοποθετείστε ένα 5-10% του επενδυτικού σας χαρτοφυλακίου στον χρυσό. Μπορεί να σας δώσει απόδοση 100-150 μονάδων βάσης πάνω από τον πληθωρισμό. Ωστόσο προειδοποιούν. Μπορεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο να φαίνεται ελκυστικό, μην ξεχνάτε όμως ότι ενέχει και ευκαιριακό κόστος. Όταν ανεβαίνει ο πληθωρισμός, το ίδιο και οι τιμές του μετάλλου. Και αυτό έχει σαν συνέπεια την αύξηση του κόστους του να έχετε ένα τέτοιο περιουσιακό στοιχείο. Και σε αυτό το σημείο έρχεται η αξία της χρυσής λίρας ως επενδυτικό στοιχείο, η οποία υπερέχει έναντι άλλων επενδυτικών μορφών χρυσού. Οι επενδυτές αποκομίζουν τόκο 2.5% πάνω από την τιμή του μετάλλου κάθε χρόνο. Επίσης είναι πιο επωφελής σε σχέση με τα ETFs (Διαπραγματεύσιμα Επενδυτικά Κεφάλαια) Χρυσού, αφού οι χρυσές λίρες δεν ενέχουν το κόστος διαχείρισης. Στα συν επίσης είναι, ότι δεν έχει φόρο μέχρι τη στιγμή της πώλησής της τουλάχιστον. Επομένως αν αναζητάτε μια επένδυση και συνάμα διασφάλιση των περιουσιακών σας στοιχείων, μην παραλείψετε να ενημερωθείτε και για την τιμή χρυσής λίρας.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!