ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανθρωποκτονία εξ αμελείας σε περίπτωση πτώσης κτιρίου από σεισμό. Τι προβλέπει ο ποινικός κώδικας

post-img

Στην Ελλάδα σεισμοί άφησαν πίσω  τους τραγωδίες ..αφαιρώντας  ανθρώπινες ζωές .Από τον  65χρονο άντρα στο Αρκαλοχώρι  Κρήτης μέχρι και τους δεκάδες νεκρούς στην Αθήνα το Αίγιο  και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ο εγκέλαδος  έρχεται απροειδοποίητα   και φέρνει τις περισσότερες φορές την καταστροφή

Τι προβλέπει όμως ο ποινικός κώδικας για την ανθρωποκτονία εξ αμελείας σε περίπτωση πτώσης κτιρίου από σεισμό  ;

Ο ποινικολόγος Λουκάς Προυσανίδης στην εισήγησή του στο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα την περασμένη εβδομάδα τόνισε :

«Το έγκλημα αυτό  ανήκει στην κατηγορία των «Κοινώς επικίνδυνων εγκλημάτων». Πρόκειται δηλαδή, για εκείνα τα  εγκλήματα τα οποία στρέφονται κατά  της κοινής ειρήνης  και συνεπάγονται πολλαπλότητα προσβολών εννόμων αγαθών.

Οι δράστες θα πρέπει να παραβιάζουν, κατά ρητή εφαρμογή του νόμου τους «κοινώς αναγνωρισμένους τεχνικούς κανόνες». Δηλαδή τους κανόνες εκείνους  που είναι γενικώς γνωστοί και αποδεκτοί σε όσους ασχολούνται με τα οικοδομικά έργα. 

Στη  βασική του μορφή το έγκλημα  είναι πλημμέλημα (286 παρ 1 στοιχ α) ενώ καθίσταται κακούργημα υπό τις διακεκριμένες παραλλαγές του (286 παρ. 1 στοιχ. β΄ και γ΄), αν προκληθεί βαριά σωματική βλάβη ή θάνατος ενός ή περισσοτέρων προσώπων. 

Το νομικό πλαίσιο του συγκεκριμένου αδικήματος  έχει κενά κυρίως στο κομμάτι της παραγραφής .

Το οξύμωρο είναι  πως αν πέσει ένα κτίριο και ο δράστης έχει δόλο τότε έχει ως ανώτατο όριο παραγραφής είναι  τα 30 χρόνια .Αν  τελέσει το έγκλημα με αμέλεια   ο χρόνος παραγραφής είναι επί της ουσίας απροσδιόριστος διότι αρχίζει να τρέχει από τότε που θα πέσει το κτίριο .Επομένως ακόμα και μία οικοδομή του 1950 που γίνεται συντρίμμια μετά από σεισμό το 2021 και ο μηχανικός αποδειχθεί ότι αμέλησε στην κατασκευή τότε διώκεται ακόμα και σήμερα .

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!

LimnosReport.gr :: Ειδήσεις από τη Λήμνο και το Β. Αιγαίο
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.