Σε σημαντικές ανακοινώσεις στο πεδίο της έρευνας για τον κορωνοϊό προχώρησαν επιστήμονες στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρίας, καθώς ανακάλυψαν πως ένα κοινό φάρμακο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της γρίπης και του κρυολογήματος μπορεί να βάλει «φρένο» στον πολλαπλασιασμό του κορωνοϊόυ.
Κορονοιος & οξειδωτικό στρες
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν στο Πανευρωπαϊκό Πνευμονολογικό Συνέδριο, η ακετυλοκυστεΐνη η δραστική ουσία του φαρμάκου Fluimucil, εμποδίζει την αναπαραγωγή του ιού και είναι αποτελεσματική στη μείωση του οξειδωτικού stress και της φλεγμονής των πνευμόνων, που προκαλείται από τον κορωνοϊό.
Τόσο η γρίπη όσο και ο κορωνοϊός μπορούν να προκαλέσουν μια βίαιη φλεγμονώδη αντίδραση στους πνεύμονες και αυτή οδηγεί σε οξεία αναπνευστική δυσχέρεια, ανεπάρκεια οργάνων και θάνατο
Η θεραπευτική αντιμετώπιση του Covid-19 γίνεται με φάρμακα που σταματούν την εξέλιξη της ιογενούς λοίμωξης και φλεγμονής σε διαφορετικά στάδια.
Όπως ανακοίνωσε στο συνέδριο ο καθηγητής J. Soriano από την Ισπανία, η ακετυλοκυστεΐνη προ-άγει την σύνθεση γλουταθειόνης που είναι ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία και έχει την ιδιότητα να περιορίζει τις βλάβες που προ-ξενεί στα κύτταρα το οξειδωτικό στρες. Προς αυτή την κατεύθυνση ευελπιστούν οι επιστήμονες ότι η προσθήκη της ακετυλοκυστεΐνης στα θεραπευτικά σχήμα-τα θα βοηθήσει τους ασθενείς με COVID-19.
Ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην πρόληψη του COVID-19
Ο νέος κορωνοϊός (SARS-CoV-2) συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, προσβάλλοντας όλο και περισσότερους ανθρώπους.
Ο ιός είναι ιδιαίτερα μολυσματικός στους ηλικιωμένους. Ορισμένα υποκείμενα νοσήματα, όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και το μειωμένο ανοσοποιητικό μπορεί να επηρεάσουν τη σοβαρότητα του COVID-19.
Νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα γλουταθειόνης μπορεί να βελτιώσουν την ανταπόκριση ενός ατόμου σε ιογενείς λοιμώξεις. Συγκεκριμένα, η χορήγηση ακετυλοκυστεϊνης που προάγει την σύνθεση γλουταθειόνης, έδειξε ότι ελαττώνει το οξειδωτικό stress μειώνοντας ταυτόχρονα την ενεργοποίηση μεταγραφικών παραγόντων και την παραγωγή φλεγμονωδών κυτταροκινών.
Από αυτή την άποψη, ενδιαφέρον παρουσιάζει πρόσφατη δημοσίευση του καθηγητή De Flora από το Πανεπιστήμιο της Γένοβα, που προτείνει την προληπτική χορήγηση του Fluimucil, σε ηλικιωμένους και σε άτομα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις αλλά και σε καπνιστές, με στόχο τον μείωση του κινδύνου εμφάνισης COVID-19 κατά τη διάρκεια επιδημικών περιόδων. Η συνιστώμενη δόση είναι 1 φακελάκι των 600 mg δύο φορές ημερησίως.
Επιπρόσθετα σε άλλη επιστημονική δημοσίευση στο περιοδικό Future Microbiology, προτείνεται η καθημερινή χρήση του Fluimucil ως προληπτικό μέτρο για τον COVID-19, ιδιαίτερα σε ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.
Το Fluimucil (ακετυλοκυστεΐνη)
Το Fluimucil είναι ένα μη συνταγογραφούμενo φάρμακο, που κυκλοφορεί πολλά χρόνια στην Ελλάδα και χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γρίπης και του κρυολογήματος, όπως ο βήχας. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις χορηγείται σε ασθενείς με κυστική ίνωση και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Σχεδόν 60 χρόνια εμπειρίας με την ακετυλοκυστεινη, έχει αποδείξει την ασφάλεια της, ακόμη και σε πολύ υψηλές δόσεις και για μακροχρόνιες θεραπείες
Η επαναστόχευση υπαρχόντων φαρμάκων είναι η ταχύτερη στρατηγική προς μια αποτελεσματική και άμεσα διαθέσιμη θεραπεία κατά του COVID-19, έως ότου είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο. Φάρμακα που λειτουργούν μέσω πολλαπλών μηχανισμών δράσης, όπως η ακετυλοκυστεΐνη είναι πιο πιθανό να είναι αποτελεσματικά, σε σύγκριση με φάρμακα που έχουν έναν μόνο στόχο.
Με γνώμονα αυτά τα δεδομένα, στο δορυφορικό συμπόσιο με τίτλο «Which target to protect and preserve lungs health?» που έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου κατά την διάρκεια του 30ου Πανευρωπαϊκού Πνευμονολογικού Συνεδρίου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση, η ακετυλοκυστεΐνη (Fluimucil), θα μπορούσε, να προταθεί τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία του COVID-19, ειδικά σε ηλικιωμένους και σε άτομα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις.