Η Γερμανία που θέλει να ξανακρύψει τα «σκουπίδια» κάτω από το χαλί και η «γραφειοκρατία των Βρυξελλών» τα μεγαλύτερα εμπόδια για να ισχύσουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας πριν από τον Δεκέμβριο. Σήμερα τα… σημαντικότερα στις Βρυξέλλες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιμένει σε κυρώσεις με ευρωπαϊκή «βούλα».

Το πρώτο βήμα έγινε, αλλά το δεύτερο – και σημαντικότερο – θα κριθεί σήμερα. Η ελληνική πλευρά κατάφερε να συμπεριληφθεί στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ η τουρκική προκλητικότητα και το θέμα θα συζητηθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση των ηγετών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιμένει ότι η συνέπεια της Τουρκίας ως προς τις προκλήσεις και την παραβατική της συμπεριφορά θα πρέπει να οδηγήσει σε… συνέπειες με ευρωπαϊκή «βούλα».

Πρακτικά, όπως έγραψε και χθες το newsit.gr, η Αθήνα αναμένει αφενός να υπάρξει μια ρητή και σκληρή καταδίκη της Τουρκίας και μια λεκτική κλιμάκωση εν συγκρίσει με το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου. Αφετέρου να τεθεί από τη Σύνοδο Κορυφής ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις κυρώσεις με τις οποίες απειλείται η Άγκυρα και να αποδείξει έτσι η ΕΕ ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εφαρμογή αυτών των κυρώσεων ακόμη και πριν από το Δεκέμβριο που είχε δοθεί στην Τουρκία αρχικά ως προθεσμία, εφόσον η γείτονα επιμείνει σε προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες.

newsit

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here