Υλικά (για 1 κιλό περίπου)

1 κιλό σύκα

1 κιλό σταφύλια

700γρ. ζάχαρη

χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι

1 κρασοπότηρο γλυκό κρασί Μοσχάτο Λήμνου

1½-2 φλιτζάνια φιστίκια Αιγίνης ανάλατα και χοντροκοπανισμένα

Εκτέλεση:

Πλένετε τα φρούτα και κόβετε τα σύκα στα 4. Στύβετε τα σταφύλια περνώντας τα από το μύλο των λαχανικών και παίρνετε το χυμό τους. Σε μία μεγάλη, ρηχή και ανοξείδωτη κατσαρόλα βάζετε τα σύκα και τη ζάχαρη και περιχύνετε με το χυμό των σταφυλιών και το χυμό λεμονιού. Ανάβετε τη φωτιά. Όταν πάρουν βράση, τη χαμηλώνετε και σιγοβράζετε για 30-40 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού, τα φιστίκια και το κρασί και συνεχίζετε το βράσιμο για 10 λεπτά ακόμα, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Δοκιμάζετε ρίχνοντας μερικές σταγόνες σε κρύο πιάτο: αν κάνουν κόμπο είναι σωστά δεμένη. Τη μεταφέρετε καυτή σε αποστειρωμένα βάζα, σφραγίζετε με τα καπάκια τους και τα αναποδογυρίζετε. Τα αφήνετε ανάποδα μέχρι να κρυώσει εντελώς η μαρμελάδα. Η μαρμελάδα αυτή θέλει συχνό ανακάτεμα, γιατί διαφορετικά κολλάει στην κατσαρόλα. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το γλυκό κρασί με μπράντι

 

ΠΗΓΗ gnomip.gr

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here