ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φωτό σοκ: Η Παναγία των Παρισίων πριν και μετά τη φωτιά -Στάχτες, αποκαΐδια, θλίψη

post-img
Μια μεγάλη, ανυπολόγιστη καταστροφή, μετά από μια τρομακτική πυρκαγιά. Αυτή είναι η εικόνα σήμερα στην Παναγία των Παρισίων, τον καθεδρικό του Παρισιού και ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια και ορόσημα τόσο της γαλλικής πρωτεύουσας, όσο και της Γαλλίας αλλά και της Ευρώπης ολόκληρης.Μέσα σε περίπου εννιά ώρες, ιστορία 850 και πλέον ετών έγινε εν μέρει στάχτες και αποκαΐδια.
Η οροφή και ένα από τα δύο κωδωνοστάσια της Παναγίας των Παρισίων κατέρρευσαν, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και στον έναν από τους δύο πύργους του ναού.Τώρα, επιστήμονες εκφράζουν φόβους και προειδοποιούν για ενδεχόμενο κατάρρευσης ολόκληρου του ναού από το βάρος του νερού που έπεσε για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.(Για να δείτε τις παραπάνω φωτό με το πριν και το μετά σύρετε με τον κέρσορα του ποντικιού τη λευκή διαχωριστική γραμμή, προς τα αριστερά ή τα δεξιά).Παριζιάνοι και τουρίστες από χθες το απόγευμα έως και αργά τη νύχτα παρέμεναν στους δρόμους κοιτώντας τον ουρανό και πέρα στον ορίζοντα τη Νοτρ Νταμ. Αποσβολωμένοι, απορημένοι, μην πιστεύοντας αυτό που έβλεπαν μπροστά στα μάτια τους.
https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/2019-04/notre-dame-after-1.jpg
Το σοκ που προκάλεσε η φωτιά στην Παναγία των Παρισίων αποτυπώνεται και στα βίντεο που κάνουν τον γύρο του κόσμου και καταγράφουν τη στιγμή που το κωδωνοστάσιο κατέρρευσε φλεγόμενο. Ακούγονται κραυγές που θυμίζουν εκείνες όσων έβλεπαν ξαφνικά τα αεροπλάνα να καρφώνονται στους Δίδυμους Πύργους την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Δεν είναι τυχαίο που κάποιοι στο Twitter μιλούσαν για την 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης, υπό μία διαφορετική έννοια φυσικά.Η Παναγία των Παρισίων, ένα από τα τοπ σε επισκέψεις μνημεία της Γαλλίας και ένα κτίριο με ειδικό βάρος για τους Γάλλους και τους καθολικούς, υπέστη μια ανυπολόγιστη και αναπάντεχη καταστροφή δημιουργώντας και ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή ενός ατυχήματος σαν και αυτό που έφερε την καταστροφή και για το αν υπήρχε σχεδιασμός για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου περιστατικού.Οι εικόνες από το εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων, μετά από 8,5 ώρες καταστροφικού έργου της φωτιάς, προκαλούν πραγματικά σοκ.

Σοκαριστικές φωτό με το πριν και το μετά της Παναγίας των Παρισίων

Στο εσωτερικό οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Καπνός, σκοτάδι, αποκαΐδια. Ευτυχώς πολλοί από τους θησαυρούς της Παναγίας των Παρισίων διεσώθησαν, χωρίς ωστόσο ο κίνδυνος να έχει διαφύγει για ολόκληρο τον ναό, ακόμη και για τα θρυλικά βιτρό του.Εξωτερικά, η όψη της Παναγίας των Παρισίων έχει αλλάξει. Λείπει φυσικά το υπέροχο, εμβληματικό κωδωνοστάσιο-βέλος, όπως και η οροφή.

Το πριν και το μετά της Παναγίας των Παρισίων εξωτερικά

Μια διαφορετική Παναγία των Παρισίων για την οποία ο Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε ότι θα μαζέψει τα απαραίτητα ποσά για να ανακατασκευαστεί.

Το πριν και το μετά της Νοτρ Νταμ με την στέγη καμένη

Και ήδη η ανταπόκριση είναι μεγάλη, με πρώτο πρώτο τον μεγιστάνα Ανρί Πινό που έδωσε 100 εκατ. ευρώ για την ανακοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων.

Αλλαξε όψη η Παναγία των Παρισίων μετά τη φωτιά

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

 

 

Kαταχώρηση Νατάσα Ταραράκη

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!