ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Κύμα» καταλήψεων σε όλη την Ελλάδα για το Σκοπιανό – Κλειστά σχολεία και συγκεντρώσεις (pics+vid)

post-img

Άνω κάτω έχουν γίνει μεταξύ τους μαθητές και καθηγητές με αφορμή τις καταλήψεις και τις κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν σήμερα, για την Συμφωνία των Πρεσπών.

«Κύμα» καταλήψεων για το Μακεδονικό έχει αναστατώσει την σχολική κοινότητα σε όλη την Ελλάδα.

Συλλαλητήριο σήμερα στα Προπύλαια

Σε συλλαλητήριο στα Προπύλαια, ενάντια στις «εθνικιστικές καταλήψεις» για τη Μακεδονία, καλεί όλους τους μαθητές, σήμερα στις 12 το μεσημέρι, η «Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων & Μαθητών Αθήνας», «για να δώσουμε την πραγματική μάχη για ένα σχολείο στο ύψος των αναγκών μας» και για να μην αφήσουμε «τις παρακρατικές ομάδες να μας αποπροσανατολίσουν».

«Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου διάφορες ακροδεξιές, φασιστικές ομάδες προσπαθούν να υποκινήσουν μαθητικές εθνικιστικές καταλήψεις σε σχολεία της χώρας. Η πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας καλεί όλους τους αγωνιστές μαθητές να μπουν μπροστά και να μην επιτρέψουν στους φασιστές να βρουν χώρο έκφρασης στα σχολεία μας» αναφέρει η “Πρωτοβουλία” σε κείμενό της που αναρτήθηκε στο Facebook, στην οποία σημειώνεται: «Συντονίζουμε πολύμορφες δράσεις, κρεμάμε αντιφασιστικά πανό και κάνουμε εκδηλώσεις στα σχολεία μας, για να μην χαρίσουμε ούτε μια μέρα εθνικιστικής φιέστας στους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα και τους υποστηρικτές του μίσους και του ρατσισμού».

Εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών με τα Σκόπια είναι σχολεία στην Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία τα οποία καλούν σήμερα σε πορεία στο κέντρο της πόλης κοντά στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, με κεντρικό σύνθημα «Η Μακεδονία Είναι Ελληνική» και «Οχι στην Συμφωνία των Πρεσπών».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες πάνω από 20 σχολεία είναι υπό κατάληψη στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

skopiano2

skopiano3

Μαθητές του Γενικού Λυκείου και του ΕΠΑΛ Λαγκαδά, βγήκαν σήμερα στους δρόμους για τη Μακεδονία.

Οι μαθητές είναι συγκεντρωμένοι στην κεντρική πλατεία Λαγκαδά, ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο και φωνάζουν συνθήματα για τη Μακεδονία.

skopiano

skopiano1

 

Σε λίγη ώρα θα ξεκινήσει πορεία σε κεντρικούς δρόμους

Κατάληψη στο 3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας 

Υπό κατάληψη βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης το 3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας οι μαθητές του οποίου αποφάσισαν να κλείσουν το σχολείο αντιδρώντας στην ονοματοδοσία της ΠΓΔΜ ως Βόρεια Μακεδονία, μια κίνηση που πολλά άλλα σχολεία της Ελλάδας έχουν ξεκινήσει και έχει υπάρξει μια προσπάθεια μέσω μηνυμάτων για μαζικότερες καταλήψεις από σήμερα.

Σκέψεις για κατάληψη υπάρχουν και σε άλλα σχολεία της Ιεράπετρας χωρίς μέχρι τώρα να έχει παρθεί κάποια απόφαση.

Οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου σε ψήφισμα τους κάνουν μια προσπάθεια να διαχωρίσουν τη θέση τους από τις ακροδεξιές θέσεις της Χρυσής Αυγής αναφέροντας πως η κίνησή τους δεν περνά τα όρια της ξενοφοβίας, αλλά αντιδρούν στην αλλοίωση του «Μακεδονικού Πολιτισμού».

KRITI

Κλειστά σχολεία σε Λέσβο και Λήμνο -Αντιδρούν οι μαθητές

Τα 20 από τα 56 συνολικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Λέσβο και Λήμνο παραμένουν σήμερα κλειστά με τους μαθητές να διαδηλώνουν εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών και για άλλα «εθνικά» όπως τα αποκαλούν θέματα.

Μικρές πορείες μαθητών πραγματοποιούνται το πρωί της Πέμπτης στη Μυτιλήνη και στην Καλλονή. Την ίδια ώρα κανένα σχολείο δεν έχει κλείσε στη Χίο, στη Σάμο και στην Ικαρία.

Σήμερα το πρωί με ανακοίνωσή τους μαθητές της Λέσβου κάλεσαν τους συμμαθητές τους και τους καθηγητές τους «να γυρίσουν την πλάτη στην εθνικιστική φιέστα που σκοπό έχει να θεριέψει το κτήνος του φασισμού».

«Μπροστά στα μάτια μας γεννιέται ο εφιάλτης του φασισμού που οι πρόγονοί μας, οι παππούδες μας, είχαν νικήσει και νομίζαμε όλοι ότι τον είχαμε θανατώσει. Πατριδοκάπηλοι και ρατσιστές με πρόσχημα, άλλοτε το Μακεδονικό και άλλοτε το Προσφυγικό προσπαθούν να μας εγκλωβίσουν στον αγκυλωτό σταυρό του φασισμού για να δηλητηριάσουν το παρόν και το μέλλον μας. Προσπαθούν να παρουσιαστούν σαν αγνοί πατριώτες που νοιάζονται για το καλό μας και το καλό της χώρας. Προσπαθούν να παρουσιαστούν ως αντισυστημικοί και αγωνιστές… Δεν τσιμπάμε στα ψέματα τους, πίσω από τον “αγνό” πατριωτισμό τους βρίσκεται ο επικίνδυνος εθνικισμός, το μίσος, ο ρατσισμός και ο φασισμός. Δεν πιστεύουμε ότι κάποιοι συμμαθητές μας είναι φασίστες… δεν μπορεί να είναι φασίστες, απλά “τσίμπησαν”. Όλοι μαζί πρέπει να τσακίσουμε το φασισμό!», σημειώνουν στην ανακοίνωση τους οι μαθητές της Μυτιλήνης. 

Ο μαθητής που «κατέβηκε» στην πορεία με…άλογο

Με το… άλογο του αποφάσισε να κατέβει ένας μαθητής στη συγκέντρωση που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη για την Μακεδονία.

Ο νεαρός αναβάτης -όπως αναφέρει το thessnews- είναι μαθητής από το 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου και πήγε μέχρι τον Λευκό Πύργο με το άλογο του, μια κίνηση συμβολικής σημασίας που παραπέμπει στο Βουκεφάλα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο μαθητής βρισκόταν στην κεφαλή μιας ομάδας μαθητών που κατέβηκαν από σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης με τα πόδια στο κέντρο για τη συγκέντρωση.

Tην άποψη ότι «τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, έχουν μπει στο στόχαστρο εθνικιστικών και ακροδεξιών κύκλων», εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ.

Αναλυτικά αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ:

«Αυτές τις ημέρες, τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές έχουν μπει στο στόχαστρο εθνικιστικών και ακροδεξιών κύκλων. Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε από τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου και την αμφισβήτηση του Πολυτεχνείου και συνεχίστηκε με πρόσχημα το Μακεδονικό ζήτημα κ.α. Αφού η πρώτη απόπειρά τους απέτυχε, επιδίδονται τώρα σε μια άνευ προηγουμένου πατριδοκαπηλία και προσπαθούν να σπείρουν στη νεολαία ακραίες αλυτρωτικές, μιλιταριστικές και εθνικιστικές αντιλήψεις. Καλούν από τα διαδικτυακά μέσα σε συντονισμό καταλήψεων σχολείων στις 29/11, με ανάρτηση πανομοιότυπων πανό και αναγραφή συνθημάτων με φασιστικά σύμβολα (μαιάνδρους και κέλτικους σταυρούς) κ.α.

Την ίδια στιγμή στοχοποιούν καθηγητές/τριες (π.χ. Βέροια), σχολεία (π.χ. Γέρακας) και ολόκληρες ΕΛΜΕ (π.χ. Ε΄ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής, Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης) που αντιστέκονται σε αυτή τους την προσπάθεια, καλώντας σε «διαπόμπευση» και σε άσκηση σωματικής βίας προς παραδειγματισμό. Πίσω από αυτούς τους σχεδιασμούς γίνεται όλο και περισσότερο φανερό ότι κρύβεται η οργάνωση της Χρυσής Αυγής, φασιστικές ομάδες όπως η νεοναζιστική ΕΣΑ, εθνικιστικά και άλλα ακροδεξιά μορφώματα.

Η επίθεση του φασισμού στη νεολαία δεν είναι τυχαία. Επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν την αγωνιστική ριζοσπαστικοποίησή της απέναντι στις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων και να αποδυναμώσουν τους αγώνες της ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ και των μνημονίων, στη διαρκή λιτότητα και στην ανεργία. Επιχειρούν να πείσουν τη νεολαία ότι για τα προβλήματα, φταίει η δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός, ο γειτονικός λαός, οι πρόσφυγες, ο μετανάστης, ο «άλλος», ο διαφορετικός και να νομιμοποιήσουν έτσι στη συνείδηση της, το ξέπλυμα της Χ.Α. ενόψει και των καταιγιστικών εξελίξεων σε βάρος της, στη δίκη της ως εγκληματικής οργάνωσης.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταγγέλλει τα παραπάνω περιστατικά και δηλώνει απερίφραστα ότι θα φράξει το δρόμο σε όσους με πρόσχημα το μακεδονικό ζήτημα επιχειρούν να μετατρέψουν τον ευαίσθητο χώρο των σχολείων σε πεδίο εθνικισμού και μιλιταρισμού, καλλιεργώντας το διχασμό, το μίσος, το ρατσισμό και τις νεοφασιστικές αντιλήψεις. Σε όσους προσπαθούν να μεταστρέψουν την αγάπη κάθε λαού για μια ελεύθερη και δημοκρατική πατρίδα σε μίσος και εχθρότητα προς τους άλλους λαούς.

Οι εκπαιδευτικοί σύμφωνα με τις καταστατικές αρχές της Ομοσπονδίας και την ουσία του εκπαιδευτικού έργου, έχουμε υποχρέωση να μιλήσουμε στους μαθητές μας για τη φιλία, την αλληλεγγύη και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, για το κοινό τους συμφέρον απέναντι στον ιμπεριαλισμό, το ΝΑΤΟ, στα μεγάλα πολυεθνικά μονοπώλια που προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη και την επιρροή τους στήνουν εθνικούς πολέμους και εμφύλιους σπαραγμούς σπέρνοντας το θάνατο και εξωθώντας τους λαούς στην προσφυγιά και τη μετανάστευση. Οφείλουμε να αποκαλύψουμε στα μάτια των μαθητών μας το πραγματικό πρόσωπο του εθνικισμού και του φασισμού, ώστε να γνωρίσουν τις εικόνες ολέθρου από τις καταστροφές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τις θηριωδίες και τις εκτελέσεις, τα πεινασμένα παιδιά της Κατοχής, το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, τα καμένα χωριά από τους Γερμανούς, το Δίστομο, την Κάνδανο, τον Χορτιάτη.

Είναι χρέος του κόσμου της εκπαίδευσης να υπερασπιστεί το σχολείο και τη νέα γενιά, να μην επιτρέψει η πατριδοκαπηλία και η εθνικιστική τύφλωση να σπείρουν το διαιρετικό μίσος ανάμεσα στους μαθητές μας και να ξεπλυθούν πολιτικά οι δολοφόνοι του Π. Φύσσα. Να υπερασπιστούμε τη ζωή, την απαίτηση για μόρφωση, δουλειά, ελευθερία, ειρήνη και αλληλεγγύη με τους λαούς.

Από όλες αυτές εξελίξεις, προκύπτει ανάγκη για ενδυνάμωση του παιδαγωγικού ρόλου του σχολείου με βάση τις αξίες του ανθρωπισμού, του Διαφωτισμού, της ανοιχτής κοινωνίας. Να αναδείξουμε τη βασική αποστολή της εκπαίδευσης για την προαγωγή μιας δίκαιης κοινωνίας χωρίς διακρίσεις και ανισότητες. Να διαπαιδαγωγούμε τους μαθητές μας στα ιδανικά της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της αδελφοσύνης. Κάνουμε σαφές ότι τα σχολεία δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για να υπηρετούν αντιεκπαιδευτικές αντιλήψεις και πρακτικές, που υπονομεύουν την κοινωνική αποστολή τους και τη λειτουργία τους.

Η ΟΛΜΕ θα πάρει πρωτοβουλίες και θα στηρίξει άμεσα τις πρωτοβουλίες των ΕΛΜΕ σε αυτή την κατεύθυνση. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί τις ΕΛΜΕ και τους εκπαιδευτικούς να προχωρήσουν σε συσκέψεις συλλόγων διδασκόντων, να οργανώσουν συζητήσεις με γονείς και μαθητικές κοινότητες, να αποκαλύψουν το φασιστικό και εθνικιστικό σχεδιασμό και τους κινδύνους που φέρνει, συζητώντας και για τη διεκδίκηση των σημερινών μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων της νέας γενιάς. Να προχωρήσουν σε έκδοση υλικών και εκδηλώσεις του εκπαιδευτικού κινήματος προς την κοινωνία, στην οργάνωση συγκεντρώσεων με δασκάλους, φοιτητές, εργατικά σωματεία και φορείς του μαζικού κινήματος σε όλες τις πόλεις, καθώς και σε άλλες πρωτοβουλίες με χαρακτήρα αντιφασιστικό, αντιεθνικιστικό, αντιπολεμικό, αντιρατσιστικό».

 

πηγη: .dikaiologitika.gr

 
 
 
Kαταχώρηση Νατάσα Ταραράκη
 
 
 

Δείτε περισσότερα παλαιότερα δημοφιλή άρθρα
 
 
 
 



Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!

LimnosReport.gr :: Ειδήσεις από τη Λήμνο και το Β. Αιγαίο
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.