Γράφει η Ρίνα Σερέτη

Κοίτα σε που φοβάσαι να είσαι Έλληνας!
Κοίτα σε που ντρέπεσαι που είσαι Έλληνας!

Δεν διάβασα για Έλληνα από τα βάθη του χρόνου να κατακτά δίχως να διδάσκει, δίχως να αφυπνίζει!
Δεν διάβασα για Έλληνα από τα βάθη του χρόνου να μην επιδιώκει αρετή μαζί με ρώμη! Τιμιότητα, δικαιοσύνη και σεβασμό απέναντι σε κάθε υπόδουλο λαό!
Δεν διάβασα να κλείνουν βιβλιοθήκες, να καίγονται ναοί, να λεηλατούνται από Έλληνες, να ακυρώνουν τα ήθη και τις παραδόσεις των λαών που κατέκτησαν για να επιβάλλουν τα δικά τους!

Κοίτα κι εμένα τώρα δα, τα των Ελλήνων προγόνων μου να τα ονοματίζω δικά τους, θαρρείς πως πλέον είναι ξένα!
Θαρρείς πως η Ελλάδα δεν ζει πια μέσα μου!
Θαρρείς η χώρα μου πέθανε κι εγώ μια παράπλευρη απώλεια και με τραβάνε δεξιά κι αριστερά, μαλώνουν ποιος θα με θάψει πιο βαθιά στο χώμα μου για να ‘ρθει ο κατακτητής να πατήσει, να το κάμει δικό του!
Αλλοι τον λένε Γερμανό, άλλοι Τούρκο, άλλοι μουσουλμάνο, άλλοι Σκοπιανό, άλλοι Αλβανό κι άλλοι πάλι τον λένε μόνο με μια λέξη … Εβραίο…

Η Ελλάς κάποτε ήταν ένα με την αρχαία ελληνική θρησκεία, τα ελληνικά χώματα τιμώνταν από τη θρησκεία!
Με τον χριστιανισμό, το πάλαι ποτέ αρχαίο πνεύμα αθάνατο, η δύναμη της σκέψης και της νόησης αντικαταστάθηκε μόνο από εκκλησία, κλήρο και υποταγή!
Και όλα στο όνομα της αγάπης που δίδαξε λέει ο Χριστός κι ο κλήρος στέφθηκε κι αυτός δούλος του, μα με σκυμμένο το κεφάλι έμαθαν μόνο τον λαό, εκείνοι με χρυσά και σκήπτρα αφεντεύουν, με δόγματα και Μεσαίωνα οι κουβέντες τους να οδηγούν τους πιστούς τους στον παράδεισο!
Φόβος μόνο φόβος κι αμαρτίες βουτηγμένος ο άνθρωπος και στον παράδεισο δεν πας χωρίς να σκύψεις το κεφάλι…
Ο παράδεισος κάπου εκεί και η Ελλάδα για τον κλήρο πουθενά…

Κι όλα απέκτησαν νόημα στην ποσότητα κι όλα γίνηκαν χρήμα κι όλες οι αξίες η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η τιμή, η ανδρεία των αρχαίων προγόνων μας, χωρέσανε σε ένα ευρώ και ένα δολάριο…
Όλα πήραν αξία στην εικόνα που θα πουλήσει ο ένας στον άλλον!
Όλα γίνηκαν καταθέσεις που γεμίσανε απότομα, εύκολα μα τόσο εύκολα κι απότομα άδειασαν!
Σε έμαθαν να ευτυχείς με χρήματα μόνο!
Και μετά σε έμαθαν να είσαι φτωχός αλλά να ευγνωμονείς που σου δίνουν έστω και αυτά τα λίγα!

Δεν θα σου μάθω εγώ ιστορία! Κι εγώ μαθητής μεταξεταστέος είμαι, ακόμη στην ίδια τάξη, ειδάλλως δεν θα επέτρεπα καμμία διαπραγμάτευση, καμμία συζήτηση για την χώρα μου!
Για την Ελλάδα μου, για τον πολιτισμό μου, για τα ήθη και τα έθιμά μου, για τα σύνορά μου, για την ελληνική μου ταυτότητα!
Καμμία διαπραγμάτευση!
Εδώ είναι Ελλάδα! Ελλάδα είναι κι εκεί στην Τουρκία σου κι εκεί στην Αλβανία σου κι εκεί στην Γιουγκοσλαβία σου κι εκεί στην Γερμανία σου κι στην Αμερική σου και σε όλο τον πλανήτη!

Όσο και να σκάβεις για να βρεις τη δική σου χώρα, σκάβε και θα βρίσκεις μόνο Ελλάδα κι αυτό είναι που σε τσαντίζει πιο πολύ!

Όσο για εσένα Εβραίε ποτέ μου δεν κατάλαβα ποια ακριβώς είναι η χώρα σου; Η καταγωγή σου, η γη σου…

Όχι, ιστορία δεν θα σου μάθω εγώ κι εγώ ακόμη την διαβάζω γιατί όλοι αυτοί με έκαναν να αμφισβητώ και τα όσα ξέρω!
Θέλουν να μου σβήσουν την ιστορία της χώρας μου, να την διαστρεβλώσουν για να πω αυτό που έχουν πει οι περισσότεροι χαμηλόφωνα μέσα τους.
Ρε μπας και δεν είναι όλα Ελλάδα!
Ρε μπας και όντως είμαι ένας κακομαθημένος λαός που τα θέλει όλα στο χέρι;

Το μόνο που έχω στα χέρια μου όμως σίγουρο, το μόνο που με κρατά ζωντανή και υπερήφανη είναι η ελληνική μου ψυχή κι αυτή κανείς κατακτητής όσο και να με πατήσει δεν μπορεί να μου την πάρει γιατί δεν θέλω!

Γιαυτό συνέλληνα δεν θα σου πω υποτιμητικά όπως όλοι οι εξυπνάκηδες ξύπνα! Το μόνο που σου ζητώ είναι ξεκλείδωσε την ελληνική σου ψυχή και νιώσε υπερήφανος για την χώρα σου!
Στην ψυχή σου είναι η Ελλάδα!
Νιώσε την μέσα σου!
Το αίμα σου, το DNA σου!
Βγες από το τρυπάκι που σε έχουν βάλει του τι είναι Ελλάδα και τι όχι!
Πάρε την Ελλάδα στα χέρια σου, μόνο σε εσένα ανήκει το χώμα της!
Το πνεύμα της όμως ανήκει σε όλο τον πλανήτη γιατί μόνο ο Έλληνας τόλμησε να ταξιδέψει για να διδάξει από άκρη σε άκρη και όχι για να κατακτήσει!

Και τέλος, Ελλάδα δεν είναι μόνο η Μακεδονία, Ελλάδα είναι κάθε κομμάτι γης που άγγιξε και αγγίζει με τις αρετές και το πνεύμα του ο Έλληνας!

Ρίνα Σερέτη

Σκέψεις σε λόγια

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here