ΛΗΜΝΟΣ

Αποτίμηση των γεγονότων της σημερινής διαμαρτυρίας στο λιμάνι…

Τώρα που είμαστε μερικές ώρες μετά από αυτό το φιάσκο που συντελέσθηκε σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Μύρινας, ας κάνουμε μια αποτίμηση των γεγονότων.

Πρώτα από όλα, για όσους δεν έχουν λάβει γνώση να πούμε ότι, ενώ στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου περίμεναν αρκετοί Λημνιοί για να «υποδεχτούν» το Aqua Maria, ο καπετάνιος του πλοίου, προφανώς σε συνεννόηση με τις τοπικές λιμενικές αρχές, άλλαξε προορισμό και σχεδόν με «πειρατικό» τρόπο, προσέγγισε το παλιό λιμάνι, κατέβασε τον καταπέλτη (χωρίς να έχει ρίξει άγκυρα ή να έχει δέσει στους κάβους) και άφησε δέκα στρατιώτες να αποβιβαστούν, κυριολεκτικά πηδώντας από το πλοίο. Πολίτες δεν αποβιβάστηκαν.

Καταρχάς, για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα οφείλουμε να αναφέρουμε ότι μετά από εκτεταμένο ρεπορτάζ που κάναμε, μιλώντας με τις στρατιωτικές αρχές, μας διαβεβαίωσαν ότι κανείς από την Ταξιαρχία της Λήμνου δεν γνώριζε πως θα γινόταν κάτι τέτοιο. Εξάλλου αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο τότε η στρατονομία που βρισκόταν μαζί με τους διαμαρτυρόμενους στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου θα είχε προτιμήσει να πάει εξαρχής στο παλιό λιμάνι. Επίσης μάθαμε ότι η μεγαλύτερη πλειοψηφία των στρατιωτών που επέβαιναν στο Aqua Maria, σε συνεννόηση με τους διοικητές τους είχαν μεριμνήσει ώστε να αποβιβαστούν στον Άη Στράτη και από εκεί να πάρουν το «Αιολίς». Κλείνουμε λοιπόν το θέμα αυτό για ασχοληθούμε με τα σοβαρά.

Το γεγονός ότι ο λιμενάρχης της Μύρινας γνώριζε πως το Aqua Maria θα προσεγγίσει το παλιό λιμάνι αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ενώ είχε συγκεντρώσει την μεγαλύτερη δύναμη των αντρών του στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου, φρόντισε να αφήσει κάποιους και στο παλιό λιμάνι για να υποδεχτούν το πλοίο (καταφανέστατα όπως είχε συννενοηθεί).

Το πρόβλημα που υπάρχει μέχρι στιγμής με τον λιμενάρχη είναι απλώς ηθικό. Δημιουργεί, δηλαδή, πολύ αλγεινές εντυπώσεις το γεγονός ότι ενώ βρισκόταν ανάμεσα στους διαδηλωτές και ενώ μέχρι τελευταία στιγμή του απευθύναν το ερώτημα αν είναι δυνατόν το Aqua Maria να αλλάξει λιμάνι, αυτός φρόντιζε να σιωπά επιδεικτικά. Του λόγου το αληθές μπορούν να το επιβεβαιώσουν όλοι οι παρόντες.

Ας έρθουμε τώρα στον κυβερνήτη του πλοίου. Αν εγκρίθηκε από τον λιμενάρχη η αλλαγή του λιμανιού, τότε μέχρι εδώ καλά. Εκεί όμως που διολισθαίνει σε φοβερό σφάλμα είναι το γεγονός πως προσέγγισε το παλιό λιμάνι χωρίς να εφαρμόσει τις στοιχειώδεις αρχές ασφαλείας που επιβάλλουν οι κανόνες ναυσιπλοΐας. Και το μικρότερο παιδί μπορεί να αντιληφθεί το πόσο επικίνδυνο είναι αυτό που έκανε. Κατέβασε καταπέλτη χωρίς να δέσει κάβους και χωρίς άγκυρα. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι την προηγούμενη Κυριακή και χωρίς καθόλου αέρα, το Aqua Maria προσέκρουσε στην προβλήτα από κακούς χειρισμούς κατά την προσέγγιση. Οι ίδιοι άνθρωποι που προκάλεσαν εκείνο το ρήγμα μόλις την προηγούμενη Κυριακή, σήμερα αποβίβασαν κόσμο χωρίς να δέσουν. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Για το παραπάνω παράπτωμα είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί η αυτόφωρος διαδικασία για τους υπευθύνους του πλοίου μόλις αυτοί προσεγγίσουν την Καβάλα. Το ποιος θα ενημερώσει το λιμεναρχείο Καβάλας είναι κάτι παραπάνω από σαφές, ο λιμενάρχης Μύρινας. Αν δεν προβεί σε μια τέτοια ενέργεια τότε το πρόβλημα του λιμενάρχη εκτός από ηθικό θα είναι και νομικό!

Με τον τρόπο τους αυτό, Λιμενάρχης και κυβερνήτης βγάλαν όλους τους παρευρισκομένους από την δύσκολη θέση να κατηγορηθούν για παρακώληση συγκοινωνιών αφού κάτι τέτοιο δεν πρόλαβε να γίνει από τους διαδηλωτές.

Αυτά, όσον αφορά το γεγονός. Από ότι έχουμε πληροφορηθεί, ο Δήμαρχος Λήμνου έχει προβεί σε μηνυτήριες αναφορές, ενώ έχει ενημερώσει την κεντρική διοίκηση του Λιμενικού Σώματος για τις ατασθαλίες που έχουν λάβει χώρα.

Το φυσιολογικό σενάριο είναι να ακινητοποιηθεί το Aqua Maria στην Καβάλα και να συλληφθεί ο καπετάνιος μέχρι να διαλευκανθεί κάτι από ποιες συνθήκες συνέβη το παραπάνω γεγονός.

Η οργή του κόσμου μετά από όλα αυτά ήταν έκδηλη. Εκείνο όμως, που έλαβε χώρα μετά την πειρατική αποχώρηση του πλοίου είχε επίσης την δικιά του σημασία. Οι διαδηλωτές ωθούμενοι από την παρόρμηση της στιγμής συγκεντρώθηκαν αμέσως σε ένα σημείο του λιμανιού και οργάνωσαν μια μικρή λαϊκή συνέλευση. Ουσιαστικά ήταν η πρώτη φορά που παρευρισκόμενοι έπαιρναν τον λόγο και η αίσθηση είναι πως καλώς έγινε. Αυτοί είναι που αψήφησαν το κρύο και βρέθηκαν στο λιμάνι για να διαμαρτυρηθούν, αυτοί πρέπει να έχουν και τον λόγο να εκθέσουν τις σκέψεις τους και να εκτονώσουν τον θυμό τους.

Τέλος, αύριο το απόγευμα στις 17:30 θα είναι το επόμενο ραντεβού για να σταματήσουμε το Aqua Maria να δέσει (αν ξεκινήσει από Καβάλα). Σε αυτό πρέπει να δώσουν το παρόν όλοι οι φορείς τις Λήμνου. Οι έμποροι, οι δασκάλοι, οι καθηγητές, η εκκλησία, οι ένστολοι. Όλοι έχουμε καθήκον σε αυτόν τον αγώνα και όλοι έχουμε δικαίωμα να απαιτούμε τον ελάχιστο σεβασμό της αξιοπρέπειάς μας.

Αύριο το λιμάνι πρέπει να κατακλυσθεί από κόσμο.

Για να δούμε σε πόσα ατοπήματα θα πέσουν αυτήν την φορά Λιμεναρχείο και κυβερνήτης.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!