
Πολλά από τα προιόντα του εμπορίου στις μέρες μας, αναγράφουν στις ετικέτες τους πως είναι ενισχυμένα με μικρόοργανισμούς, όπως τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά ή και συνδυασμό αυτών των δύο. Οι παραπάνω μικροοργανισμοί έχουν αποδειχθεί ευεργετικοί για την καλή υγεία του οργανισμού και ιδιάιτερα για την καλή υγεία του εντέρου.
Τί είναι όμως τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά; Και τι οφέλη έχει ο οργανισμός μας τελικά από αυτα;
ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ: Συμφωνά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ορίζονται ως «ζωντανοί μικροοργανισμοί που όταν καταναλωθούν σε επαρκή προσότητα μπορεί να έχουν ωφέλη για την υγεία και την αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων». Τα προβιοτικά είναι μέλη της φυσικής μικροχλωρίδας του εντέρου αλλά υπάρχουν επίσης και σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως είναι το γιαούρτι και το ξινόγαλα. Πλέον, τα τρόφιμα αυτά εμπλουτίζονται με επιπλέον προβιοτικά, με σκοπό να αυξηθεί το ποσοστό των «καλών μικροβίων» και να επέλθουν επιλέον οφέλη στον οργανισμό.

ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ: Οι έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, έχουν αποδείξει πως η κατανάλωση προβιοτικών μπορεί να έχει ευεργετικές δράσεις, κυρίως στο παχύ έντερο, καθώς και σε άλλα σημεία του οργανισμού. Μερικά από τα οφέλη των προβιοτικών είναι τα παρακάτω:
- Βοηθούν στην καλή λειτουργία και ρύθμιση του εντέρου σε άτομα με δυσκοιλιότητα.
- Βοηθούν στην καταπολέμηση της διάρροιας που προκύπτει από την χρήση αντιβιωτικών.
- Βοηθούν στην αποφυγή διάρροιας από ιώσεις, κυρίως στα παιδιά.
- Βοηθούν στην διατήρηση της εντερικής ισορροπίας σε ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.
- Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
- Βοηθούν στη πρόληψη ενάντια του καρκίνου (παχέος εντέρου).
ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ: «Είναι άπεμπτα συστατικά τροφίμων (που δεν απορροφόνται εύκολα), τα οποία ευνοούν την ανάπτυξη και την δραστηριότητα των καλών μικροοργανισμών (προβιοτικά), που υπάρχουν στο ανθρώπινο έντερο, βελτιώνοντας έτσι την υγεία του οργανισμού». Αποτελούν στοιχεία φρούτων, λαχανικών ή δημητριακών (όπως το ραδίκι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα δημητριακά ολικής άλεσης, η μπανάνα ή η σόγια). Μερικά γαλακτοκομικά προιόντα είναι επίσης εμπλουτισμένα με πρεβιοτικά.

ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ: Έρευνες έχουν γίνει επίσης για να προσδιοριστούν τα οφέλη των πρεβιοτικών για τον οργανισμό. Μερικά από αυτά είναι:
- Μειώνουν την δυσκοιλιότητα και την διάρροια.
- Αυξάνουν την εντερική απορρόφηση ασβεστίου και μαγνησίου.
- Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων καθώς συμμετέχουν στον μεταβολισμό των λιπιδίων.
- Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου.
Τελικά πρέπει να καταναλώνουμε προβιοτικά και πρεβιοτικά;
Προσφατες επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν τις ευεργετικές επιδράσεις των προβιοτικών και πρεβιοτικών στην καλή μας υγεία. Παρ’όλα αυτά, η βάση για την καλή μας υγεία είναι μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Η κατανάλωση λοιπόν προβιοτικών και πρεβιοτικών στα πλαίσια πάντα μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής, μπορεί να επιφέρει επιπρόσθετα οφέλη για τον οργανισμό μας.
Για το LimnosReportΚουντούρη Κατερίνα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Master in medical science (MSc) university of Glasgow
Με εξειδίκευση στην κλινική διατροφή
Τηλ 2254024240 – 6975632270
Διαβάστε ακόμα :Διατροφή κατά την περίοδο της νηστείας.
Ειδήσεις Σήμερα:
- Πρόστιμα έως 5.000€ από τον Οκτώβριο 2027: Τι αλλάζει σε δηλώσεις ελαιολάδου, ΚΑΠ και ελέγχους παραγωγής
- Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι την Τρίτη σε δυτικά, Δωδεκάνησα και Θράκη – Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης
- Δικάζονται πολίτες και αυτοδιοικητικοί ανάμεσα τους και o Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης για τα επεισόδια του 2020
Ακολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.


