Η συχνότητα της παιδικής βαρηκοΐας υπολογίζεται σε 1 ανά 750 παιδιά. Στο 55% των περιπτώσεων αποδίδεται σε μετρίου βαθμού βαρηκοΐα και στο 45% σε μεγάλου βαθμού βαρηκοΐα/κώφωση.
Υπάρχει λύση να διαγνώσω νωρίς το πρόβλημα; Φυσικά υπάρχει.
Η μέθοδος ανάλυσης των ωτοακουστικών εκπομπών (OAEs) αποτελεί σήμερα την πιο διαδεδομένη αντικειμενική εξέταση της κοχλιακής λειτουργίας τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Επίσης θεωρείται μέθοδος εκλογής για την ανιχνευτική εξέταση της ακοής των νεογνών. Ουσιαστικά, οι ωτοακουστικές εκπομπές είναι ήχοι που παράγονται από τον κοχλία και λαμβάνονται με ειδική συσκευή καταγραφής-ανάλυσης
Πρόκειται για μία σύντομη, ανώδυνη και ασφαλή εξέταση κατά τη διάρκεια της οποίας εκπέμπονται ειδικά διαμορφωμένοι ήχοι προς το αυτί. Το αυτί, και συγκεκριμένα τα έξω τριχωτά κύτταρα του οργάνου του Corti, ως απάντηση στα ακουστικά ερεθίσματα, παράγει δικούς του ήχους τους οποίους εκπέμπει αντίστροφα, δηλαδή προς τα έξω. Αυτή η ηχητική απάντηση καταγράφεται από ένα μικρόφωνο που τοποθετείται στον έξω ακουστικό πόρο και βεβαιώνει ότι το σύστημα ακοής εκπληρώνει τις βασικές προϋποθέσεις για τη φυσιολογική εξέλιξη της ακοής. Η παρουσία ακουστικών ερεθισμάτων δηλώνει ένδειξη φυσιολογικής ακοής σε ποσοστό μεγαλύτερο του 98%.
Εν κατακλείδι, η ανίχνευση της βαρηκοΐας και η έγκαιρη αντιμετώπισή της στον παιδικό πληθυσμό έχει τεράστια σημασία για την ανάπτυξη της ομιλίας καθώς και για τη νοητική, συναισθηματική, κοινωνική και ψυχική του εξέλιξη.
Ελεάνα K. Τζώη
MD, Msc, FEBORL–HNS
Στρατιωτικός ΩΡΛ
Ειδήσεις Σήμερα:
Ακολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.