ΑΠΟΨΕΙΣΛΗΜΝΟΣ

Κατερίνα Κουντούρη: Ποια είναι τα οφέλη της νηστείας και τι πρέπει να προσέξω;

Κατά την περίοδο της νηστείας, ενα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων στη χώρα μας συχνά επιλέγει να ακολουθήσει ένα διαφορετικό διατροφικό σχήμα το οποίο είναι κυρίως χορτοφαγικό, μιας και απαγορεύεται η κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης. Τα τελευταία χρόνια γίνονται αρκετές έρευνες ώστε να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις που έχει η νηστεία στον οργανισμό.

Ποια είναι τα βασικά συστατικά της νηστείας και τι προσφέρουν;

  • Όσπρια: Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, θρεπτικά συστατικά και φυτικές πρωτείνες.
  • Θαλασσινα: Είναι πλούσια σε πρωτείνες υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ παράλληλα είναι χαμηλά σε κορεσμένα-κακά λιπαρά. Επίσης περιέχουν σημαντική ποσότητα ω-3 λιπαρών οξέων.
  • Σόγια: Είναι πολύ καλή πηγή πρωτείνης υψηλής βιολογικής αξίας και φυτικών ινών. Επίσης περιέχει ω-3 και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.
  • Ελαιόλαδο-ελιές: Είναι καλές πηγές μονοακόρεστου λίπους και βιταμινών Ε & Α, καροτενοειδών, καλίου, ασβεστίου, φωσφόρου, σιδήρου και μαγνησίου.
  • Λαχανικά: Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες.
  • Ξηροί καρποί: Περιέχουν φυτικές ίνες, ασβέστιο, βιταμίνες Β και ω3 λιπαρών οξέα και παράλληλα αποτελούν πολύ καλή πηγή φυτικών πρωτεινών.
  • Χαλβάς: Περιέχει ακόρεστα λιπαρά και απλά σάκχαρα. Είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε, σιδήρου, ασβεστίου, φωσφόρου, καλίου, σεληνίου και ψευδαργύρου.
  • Ταραμάς: Είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α και D, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φώσφορο και κάλιο.

Το συγκεκριμένο διατροφικό σχήμα είναι φτωχό σε κορεσμένα-κακά λιπαρά λόγω της απαγόρευσης κατανάλωσης ζωικών προιόντων, ενώ είναι πλούσιο σε ω-3 και μονοακόρεστα-καλά λιπαρά. Τα συγκεκριμένα συστατικά αποδεδειγμένα βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, βελτιώνουν τους καρδιακούς παλμούς και την αρτηριακή πίεση καθώς επίσης συμβάλουν στην μείωση της ολικής αλλά και της LDL-κακής χολιστερόλης.

Ποια άτομα πρέπει να προσέξουν κατά την περιοδο της νηστείας;

  • Ιδιαιτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε άτομα με χαμηλό σίδηρο, μιας και η απορρόφηση του σιδήρου από φυτικές πηγές είναι χαμηλότερη σε σχέση με αυτήν από τις ζωικές πηγές. Σε αυτήν την περίπτωση είναι σημαντικό να γίνονται κατάλληλοι συνδυασμοί τροφίμων ώστε να μεγιστοποιείται η απορρόφηση φυτικού σιδήρου.
  • Άτομα με διαβήτη πρέπει επίσης να προσέξουν κατά την περίοδο της νηστείας. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται καλός συνδυασμός αμυλούχων τροφίμων, αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και ενδεχομένως προσαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής.
  • Τέλος, μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται σε άτομα με αυξημένο ουρικό οξύ. Τρόφιμα όπως θαλασσινά, όσπρια, αρακάς, σπανάκι και ξηροί καρποί μπορεί να συμβάλουν σε επιπλέον αύξηση της τιμής του ουρικού οξέος, επομένως η κατανάλωση τους πρέπει να περιορίζεται.

 

Κουντούρη Αικατερίνη

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. (Med. Sci.)

Τηλ. 22540 24240,  κιν. 6975632270

Website: www.mynutrispot.gr

Σελίδα στο FB: Διαιτολογικό Γραφείο Κουντούρη Αικατερίνη, Μύρινα Λήμνου

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!

LimnosReport.gr :: Ειδήσεις από τη Λήμνο και το Β. Αιγαίο
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.