Ήρθε πάλι η εποχή του χρόνου όπου τα γλυκά βρίσκονται παντού γύρω μας και φυσικά οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα έχουν την τιμητική τους! Και εδώ προκύπτει η κλασική ερώτηση… τι είναι καλύτερο να φάω, κουραμπιέ ή μελομακάρονο? Οι θερμίδες που αποδίδουν τα δυο γλυκά έιναι περίπου ίδιες με τον κουραμπιέ να φτάνει τις 180-200 ενώ το μελομακάρονο τις 150-180 ανάλογα με το μέγεθος που έχει το καθένα και ανάλογα με την συνταγή που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή τους.
Η επιλογή μας λοιπόν δεν εξαρτάται τόσο από το θερμιδικό περιεχόμενο των γλυκών. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να εστιάσουμε στην θρεπτική τους αξία. Για να γίνει αυτό είναι σημαντικό να δούμε ένα ένα τα βασικά συστατικά από τα οποία είναι φτιαγμένα αυτά τα γλυκά, και τι μας προσφέρει το κάθε ένα από αυτά ξεχωριστά αλλα και σαν σύνολο.
ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ: Τα βασικά υλικά των μελομακάρονων είναι ελαιόλαδο,αλεύρι, χυμός πορτοκαλιού, ζάχαρη, μέλι, κονιάκ, κανέλα, καρύδια. Πέρα από τη ζάχαρη που αποδίδει αρκετές θερμίδες και απλούς υδατάνθρακες, ο χυμός πορτοκαλιού είναι ευεργετικός και πλούσιος σε βιταμίνη C, τα καρύδια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το ελαιόλαδο σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως βιταμίνη Ε, το μέλι περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ η κατανάλωση κανέλας σε συστηματική βάση μπορεί να ρίξει την κακή (LDL) χοληστερίνη.
ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ: Τα βασικά υλικά των κουραμπιέδων είναι ζάχαρη άχνη, βούτυρο, άσπρο αλεύρι, αυγά, ανθόνερο, αμύγδαλα, βανίλια, μπέικιν πάουντερ και κονιάκ. Και σε αυτήν την περίπτωση η ζάχαρη (και μέσα στο γλυκό και η άχνη) αποδίδει αρκετές θερμίδες και απλούς υδατάνθρακες, το ίδιο και το άσπρο αλεύρι. Ο κουραμπιές έχει ως βάση του το βούτυρο με αποτέλεσμα να ενισχύει την περιεκτικότητα του σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία είναι αυξημένα σε σχέση με τα μελομακάρονα. Από την άλλη, ο κουραμπιές υπερτερεί σε πρωτεΐνη, ενώ τα αμύγδαλα που περιέχει τον εμπλουτίζουν με μονοακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε και ασβέστιο. Τα αυγά του κουραμπιέ, από τη μία αυξάνουν την περιεκτικότητά του σε χοληστερίνη, στα θετικά τους, όμως, μπορούμε να προσθέσουμε τις πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και το γεγονός ότι τα αβγά αποτελούν μια καλή πηγή βιταμίνης Β12, βιταμίνης D, βιταμίνης Α, σιδήρου, βιταμίνης Β5, φυλλικού οξέος κ.ά.
Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, το μελομακάρονο ίσως είναι η καλύτερη επιλογή. Μπορεί να μην διαφέρει πολύ θερμιδικά από τον κουραμπιέ, αλλα τα θρεπτικά συστατικά που παρέχει σαν σύνολο είναι περισσότερα. Θερμιδικά, και τα δυο γλυκά μπορούν να καταναλώνονται σε μικρή ποσότητα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, τηρώντας πάντα το μέτρο για την αποφυγή αύξησης του βάρους.
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!
Κουντούρη Αικατερίνη
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. (Med. Sci.)
Τηλ. 22540 24240, κιν. 6975632270
Website: www.mynutrispot.gr
Σελίδα στο FB: Διαιτολογικό Γραφείο Κουντούρη Αικατερίνη, Μύρινα Λήμνου
Ειδήσεις Σήμερα:
Ακολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.





