ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Νοιάζομαι για τη φωνή μου

Ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία επικοινωνίας του ανθρώπου, είναι η φωνή. Ο τόνος, η χροιά της φωνής, η καθαρότητα ή όχι του λόγου και άλλα στοιχεία μπορούν να μας φέρουν κοντά ή να μας απομακρύνουν. Η χροιά της φωνής μας, αντανακλά πολλές και διαφορετικές πλευρές του χαρακτήρα μας. Ο τρόπος ζωής όμως και ο διαφορετικός τρόπος χρήσης ή κατάχρησης επηρεάζουν την υγεία των φωνητικών χορδών και τη σταθερότητα της φωνής μας. Όταν επηρεάζεται ο μηχανισμός  παραγωγής της φωνής έχουμε τις λεγόμενες δυσφωνίες. Δυσφωνία σημαίνει ‘κακή’ φωνή.  Στην δυσφωνία επηρεάζεται η χροιά, η ένταση  το ύψος της φωνής και  συγκεκριμένα η φωνή γίνεται πιο βραχνή.   Η συχνότητα της κυμαίνεται στο 50-80% σε ενήλικες και στο 6-41% σε παιδιά .

            Οι δυσφωνίες μπορεί να οφείλονται σε πλήθος παθολογικών καταστάσεων:
Ευνοϊκοί παράγοντες εμφάνισης διαταραχής της φώνησης είναι επαγγελματικές υποχρεώσεις που απαιτούν έντονη φωνητική δραστηριότητα (συχνότερη στα επαγγέλματα των εκπαιδευτικών, τραγουδιστών, ηθοποιών κ.α.), ψυχολογικές διαταραχές, κακή χρήση της φωνής, λανθασμένες τεχνικές φώνησης και ομιλίας ή μεταβολές στην δυναμική της αναπνοής που συχνά προκαλούνται από πλευρίτιδες πνευμονίες κ.α. Τέλος, συγγενείς ανωμαλίες των φωνητικών χορδών – μυών, ενδοκρινολογικές δυσλειτουργίες και νευρολογικές παθήσεις αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες εμφάνισης δυσφωνίας.

            Η θεραπευτική αντιμετώπιση των δυσφωνιών εξατομικεύεται κατά περίπτωση και μπορεί να είναι συντηρητική (φαρμακευτική, συμβουλευτική, λογοθεραπεία/ φωνοθεραπεία), χειρουργική ή συνδυασμός τους.

            Πως επεμβαίνει ο λογοθεραπευτής? Ένας άνθρωπος με διαταραχή στην φωνή του θα πρέπει να ακολουθήσει πρόγραμμα φωνητικής θεραπείας. Στόχος της είναι η αύξηση της φωνητικής παραγωγής και η βελτίωση της ποιότητας της φωνής. Συνεπώς, πληροφορίες σχετικά με την υγιεινή των οργάνων της φώνησης, τη σωστή στάση του σώματος, εκμάθηση της σωστής αναπνοής και φώνησης είναι μερικές από τις αρχές που ακολουθεί η φωνητική θεραπεία.

 Επειδή είναι σημαντικό να διατηρούμε υγιή τη φωνή μας ας έχουμε στο μυαλό μας μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν:

⇒Ενυδάτωση! Πίνε τουλάχιστον 4-5 ποτήρια νερό την ημέρα ‘η κάνε εισπνοές υδρατμών.

⇒Μη φωνάζεις και κυρίως μην τσιρίζεις.

⇒Απέφυγε να μιλάς όταν βρίσκεσαι σε περιβάλλον με θόρυβο, καπνό.

⇒Άφησε τη φωνή σου να ξεκουραστεί τακτικά κάποιες ώρες την ημέρα.

⇒Άρχισε να εντοπίζεις γρήγορα και να μην αγνοείς τα πρώτα σημάδια κούρασης της φωνής σου, βραχνάδα ή πονόλαιμο.

⇒Μην ψυθιρίζεις. Αυτό στην πραγματικότητα χειροτερεύει τη φωνή σου.

⇒Μην επιχειρείς να μιλάς ή να τραγουδάς όταν έχεις πονόλαιμο, κρυολόγημα, ή λαρυγγίτιδα.

⇒Απέφυγε την παρατεταμένη χρήση των στοματικών διαλυμάτων! Τα περισσότερα  περιέχουν υψηλές ποσότητες αλκοόλ, το οποίο  ερεθίζει το λάρυγγα.

⇒Προθέρμανση και χαλάρωση της φωνής πριν και μετά από παρατεταμένη ομιλία ή τραγούδι.

 Η λογοθεραπεύτρια-ειδική φωνοθεραπεύτρια Αβράμη Γεωργία,  στοχεύει στην αναδιοργάνωση και αποκατάσταση της φωνής από κάθε δυσκολία που σας κάνει να αισθάνεστε πως η φωνή σας δεν ανταποκρίνεται στις φωνητικές ανάγκες και τα φωνητικά σας πρότυπα(Μέθοδος Voicecraft).

Γεωργία Αβράμη

Λογοθεραπεύτρια- Ειδική Φωνοθεραπεύτρια

Msc Tor Vergata Rome,

Μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here