ΑΠΟΨΕΙΣ

Κατερίνα Κουντούρη: Τι είναι η κυτταρίτιδα και πως θα την καταπολεμήσουμε;

post-img

Κυτταρίτιδα ονομάζεται η εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό.  Η κυτταρίτιδα δημιουργείται από κακή τοπική  αιμάτωση, με αποτέλεμα τα λιποκύτταρα της περιοχής αυτής να μην τρέφονται σωστά.  Στην περίπτωση αυτή ο συνδετικός ιστός χάνει την ελαστικότητα του, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται στο δέρμα η, γνωστή σε όλους μας, όψη «φλοιού πορτοκαλιού».

Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται στις περισσότερες γυναίκες ανεξάρτητα με το αν έχουν λίγα ή παραπάνω κιλά, με την δεύτερη περίπτωση να ευνοεί κατα πολύ την εμφάνιση της.  Εμφανίζεται κυρίως στο στομάχι, στους γλουτούς, την κοιλιά, στο εσωτερικό των μπράτσων και στα γόνατα. Η εμφάνιση της κυτταρίτιδας στους άντρες παρατηρείται λιγότερο συχνά, σε μεγαλύτερη ηλικία και σε λιγότερα σημεία.

ΑΙΤΙΑ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ:

  • Καθιστική ζωή και μειωμένη φυσική δραστηριότητα.
  • Κακή διατροφή.
  • Αυξημένη κατανάλωση καφείνης, αλκοόλ και αναψυκτικών.
  • Αυξημένη κατανάλωση νατρίου και ζάχαρης.
  • Παχυσαρκία.
  • Κληρονομικότητα.
  • Κάπνισμα.
  • Κακή κυκόφορία αίματος κ.α.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ TIPS ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ

  • Απώλεια περιττού βάρους.
  • Κατανάλωση 5-6 μικρών γευμάτων ημερισίως.
  • Αύξηση κατανάλωσης υγρών, κυρίως νερού.
  • Αύξηση κατανάλωσης φρούτων (3- 5 μερίδες ημερισίως) και λαχανικών (4-6 μερίδες ημερισίως).
  • Αύξηση κατανάλωσης τροφίμων που είναι πλόυσια σε φυτικές ίνες (όσπρια, βρώμη και δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά κ.α.).
  • Μείωση της κατανάλωσης νατρίου και αντικατάσταση του από μπαχαρικά, λεμόνι,ξύδι κ.α. Η μέιωση νατρίου επιτυγχάνεται με μείωμένη κατανάλωση επιτραπέζιου αλατιού, μειωμένη κατανάλωση επεξεργασμένων και προπαρασκευασμένων τροφίμων, όπως παστά ψάρια και κρέατα και συχνό έλεγχο των ετικέτων τροφίμων, ώστε να αποφέυγονται εκείνα με την μεγαλύτερη περιέκτικότητα σε νάτριο.
  • Μείωση της κατανάλωσης τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης
  • Μείωση κατανάλωσης τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών (επεξεργασμένες τροφές, μπισκότα και αρτοσκευάσματα που περιέχουν βούτυρο ή λίπη σε στέρεα μορφή).
  • Μείωση της κατανάλωσης ζωικών λιπαρών (αρνί, χοιρινό, λουκάνικα κ.α.).
  • Περιορισμός κατανάλωσης καφείνης (καφές, τσάι, σοκολάτα, αναψυκτικά).
  • Περιορισμός κατανάλωσης αλκοόλ.
  • Διακοπή καπνίσματος.
  • Αύξηση φυσικής δραστηριότητας.

 

 

Κουντούρη Αικατερίνη

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. (Med. Sci.)

Τηλ. 22540 24240,  κιν. 6975632270

Website: www.mynutrispot.gr

Σελίδα στο FB: Διαιτολογικό Γραφείο Κουντούρη Αικατερίνη, Μύρινα Λήμνου

 



Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!

LimnosReport.gr :: Ειδήσεις από τη Λήμνο και το Β. Αιγαίο
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.