Στο 36,3% ανέρχεται πλέον το ποσοστό των οχημάτων που διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη έναντι φυσικών καταστροφών, σε σχέση με το 27,5% που ίσχυε στις αρχές του καλοκαιριού, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).
Η υποχρεωτική ασφάλιση οχημάτων έναντι φυσικών καταστροφών και συγκεκριμένα για τους κινδύνους της δασικής πυρκαγιάς και της πλημμύρας κατέστη υποχρεωτική από την 1η Ιουνίου σύμφωνα με τη νομοθεσία, ωστόσο υπάρχουν αστερίσκοι στο καθεστώς της υποχρεωτικότητας.
- 1/6/25: 27,5% του συνόλου των ασφαλισμένων οχημάτων
- 1/7/25: 29,6% του συνόλου των ασφαλισμένων οχημάτων
- 1/8/25: 33,4% του συνόλου των ασφαλισμένων οχημάτων
- 31/8/25: 36,3% του συνόλου των ασφαλισμένων οχημάτων

Για την έρευνα ελήφθησαν στοιχεία από 29 ασφαλιστικές επιχειρήσεις, οι οποίες εκπροσωπούν το 99% της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων των ασφαλίσεων αυτοκινήτων.
Τι σημαίνει η «υποχρεωτική ασφάλιση» στην πράξη
Στην πράξη η υποχρεωτική ασφάλιση δεν είναι ακριβώς «υποχρεωτική» καθώς οι συνέπειες μη συμμόρφωσης αφορούν μόνο την κάλυψη από κρατική αρωγή.
Αυτό σημαίνει πως το όχημα δεν θεωρείται «ανασφάλιστο» και δεν υπάρχει σχετικό διοικητικό πρόστιμο. Ωστόσο ο ιδιοκτήτης του εκάστοτε οχήματος δεν θα λάβει αποζημίωση από το κράτος σε περίπτωση που πληγεί από φυσική καταστροφή, όπως δασική πυρκαγιά ή πλημμύρα.
Από την άλλη, υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν ερμηνεύσει την υποχρεωτικότητα με διαφορετικό τρόπο και έχουν μετατρέψει σε «υποχρεωτικό» το βασικό πακέτο κάλυψης φυσικών καταστροφών, σε όλα τα συμβόλαιά τους.
cnn
Ειδήσεις Σήμερα:
Ακολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.