Gossip & Media

Φέτες ψαριού στην κατσαρόλα με μυρωδικά και σάλτσα μυρωδικών.

post-img

Aν δεν ξέρετε τι να μαγειρέψετε,  σήμερα   μαγειρεύουμε φέτες ψαριού με σάλτσα λαχανικών. Μπορείτε και μπακαλιάρο και σκορπιομάνα και όλα τα  ψάρια  που μπορείτε να το κόψετε φέτες.

Θα προσθέσουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό, άνηθο και σέλινο μαζί με φλούδες από λεμόνι και πορτοκάλι. Στη σάλτσα θα χρησιμοποιήσουμε κρεμμύδι ξερό, καρότα σελινόριζα και λευκό κρασί, ξηρό.

Σερβίρουμε με ρύζι ή πατάτες στον ατμό.

Για γλυκό, ζελέ γιαούρτι με σως από μέλι.

Καλή όρεξη.

Φέτες ψαριού με σάλτσα λαχανικών

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 15′

Μαγείρεμα: 40′

Υλικά

για το ψάρι

4 φέτες από φρέσκο ή κατεψυγμένο ψάρι, περί τα 200 – 250 γρ. η καθεμία (π.χ. γαλέος ή γλαυκός, μπακαλιάρος κ.ά. Ξεχωριστής νοστιμιάς είναι και οι φέτες από τα λεγόμενα «πρώτα» ψάρια – π.χ. ροφός, σφυρίδα – που όμως κοστίζουν αρκετά ακριβότερα)

2 κ.σ. ελαιόλαδο για το άλειμμα του ψαριού

1 μάτσο με τα εξής αρωματικά: ½ ματσάκι μαϊντανός, 6 κλαράκια άνηθος, 2 κλαράκια σέλινο, 2 φύλλα δάφνης, 4 κλαράκια θυμάρι, 1 – 2 φλούδες από λεμόνι και 1 – 2 φλούδες από πορτοκάλι (αν δεν βρούμε κάποιο εξ αυτών, βάζουμε περισσότερα απ’ όσα βρούμε)

3 κ.σ. μείγμα από τα αρωματικά που χρησιμοποιήσαμε (μαϊντανό, άνηθο, σέλινο, θυμάρι), ψιλοκομμένα για το σερβίρισμα

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τη σάλτσα λαχανικών

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ

2 καρότα, σε λεπτές φέτες

½ σελινόριζα, σε μικρούς κύβους

1 πατάτα μέτρια, σε μέτριους κύβους

2 ολόκληρα ντοματάκια από κονσέρβα

60 ml ελαιόλαδο

300 ml νερό ζεστό

200 ml λευκό, ξηρό κρασί

Εκτέλεση

για το ψάρι

Βάζουμε τις φέτες του ψαριού σε ένα μπολ, τις αλείφουμε με το λάδι, τις αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε όλα τα αρωματικά, όπως είναι, σε ματσάκια.

Σκεπάζουμε καλά και αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν, όση ώρα ετοιμάζουμε τη σάλτσα.

για τη σάλτσα

Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3′ – 4′, μέχρι να χρυσίσουν. Τότε προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά τα οποία σοτάρουμε για άλλα 3′ – 4′, ανακατεύοντας με μια κουτάλα.

Σβήνουμε με το κρασί και, αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, μετά από 2 λεπτά προσθέτουμε το νερό και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά.

Αποσύρουμε, μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μπλέντερ ή το μούλτι και χτυπάμε για 2′ μέχρι να προκύψει μια λεία σάλτσα. Την περνάμε από σουρωτήρι, για να γίνει ακόμη πιο φίνα. Ρίχνουμε λεμόνι κατά βούληση.

για το ψάρι

Βγάζουμε το μπολ με το ψάρι από το ψυγείο.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 600 ml νερό και τα ματσάκια των μυρωδικών που είχαμε βάλει για το μαρινάρισμα του ψαριού. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε το υγρό να βράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ώστε να δημιουργηθεί πυκνός ατμός.

Λαδώνουμε ελαφρώς το διάτρητο σκεύος που έχουμε με πινέλο. Σε αυτό βάζουμε τις φέτες του ψαριού. Βάζουμε το διάτρητο σκεύος μέσα στην κατσαρόλα ή το στερεώνουμε στο χείλος της (ανάλογα με το τι διαθέτουμε). Σκεπάζουμε καλά με το καπάκι ή, αν δεν εφαρμόζει καλά, με μια διάφανη μεμβράνη, προσεκτικά όμως, για να μην καούμε.

Μαγειρεύουμε για 10′ ή μέχρι να γίνει το ψάρι.

Αποσύρουμε και σερβίρουμε το ψάρι με τη σάλτσα ζεστή και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά.

Συνοδεύουμε με ρύζι πιλάφι ή πατάτες στον ατμό.

Tip

Για πιο πλούσια σάλτσα, μπορούμε να βράσουμε το κεφάλι από φρέσκο ψάρι και με αυτόν τον νόστιμο ψαροζωμό να φτιάξουμε τη σάλτσα λαχανικών ή άλλη σάλτσα της αρεσκείας μας.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #69» σε συνταγή Νένας Ισμυρνόγλου.

huffingtonpost.gr     /Lutterbeck, Barbara via Getty Images/Foodcollection

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!

LimnosReport.gr :: Ειδήσεις από τη Λήμνο και το Β. Αιγαίο
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.