ΛΗΜΝΟΣ

Νέες αμερικανικές βάσεις στα νησιά μας , στο “κάδρο” και η Λήμνος– Η τροπολογία που θα εξοργίσει την Άγκυρα

post-img

Η υπερψήφιση της τροπολογίας για την Ελλάδα που κατέθεσε η βουλευτής Γκρέις Μενγκ στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) της Βουλής των Αντιπροσώπων, και αναμένεται να εξοργίσει την Άγκυρα, δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη στους διαδρόμους του Κογκρέσου.

Άλλωστε η δικομματική στήριξη που απολαμβάνει η επικαιροποιημένη αμυντική συμφωνία (MDCA) μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας είναι ευρέως γνωστή, με πολλούς νομοθέτες να βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο της περαιτέρω επέκτασης και διεύρυνσης της.
 
Ωστόσο, πρέπει να διευκρινιστεί ότι η συγκεκριμένη τροπολογία δεν έχει ακόμα υιοθετηθεί, και συνεπώς μένει να δούμε το πως θα εξελιχθεί η τελική έκβαση της.

 Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν δύο νομοθετικά σώματα σημαίνει ότι μαζί με τη Βουλή καλείται και η Γερουσία να ψηφίσει τη δική της εκδοχή του νομοσχεδίου NDAA. Στο νομοσχέδιο, όμως, που έχει ήδη υπερψηφίσει η Γερουσία δεν υπάρχει μια αντίστοιχη τροπολογία. Κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά συνηθισμένο στην νομοπαρασκευαστική διαδικασία, καθώς κατά την πάγια πρακτική δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν σε αυτό το επίπεδο πανομοιότυπες εκδοχές του νομοσχεδίου.
 
Πλέον βρισκόμαστε στην επόμενη φάση, όπου τα δύο νομοθετικά σώματα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις (conference) προκειμένου να «συνθέσουν» (reconcile) τις δύο διαφορετικές εκδοχές και να διαμορφώσουν ένα τελικό κείμενο, το οποίο θα σταλεί στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να το υπογράψει.

Ωστόσο, αυτή η διαδικασία της σύνθεσης περιλαμβάνει δύσκολες διαπραγματεύσεις που επηρεάζονται από το γενικό κλίμα πόλωσης που επικρατεί στις ΗΠΑ και υπερβαίνουν το καθαυτό περιεχόμενο των επιμέρους τροπολογιών. Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, μένει να δούμε εάν τελικά η τροπολογία της βουλευτή Γκρέις Μενγκ θα βρίσκεται στο τελικό κείμενο του NDAA που θα φτάσει στο οβάλ γραφείο.
 
Από εκεί και πέρα, η τροπολογία ζητάει από την αμερικανική κυβέρνηση (τον υπουργό Άμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών) να συντάξει μια έκθεση που στην ουσία θα αποτελεί μια επισκόπηση της εφαρμογής της επικαιροποιημένης αμυντικής συμφωνία (MDCA). 

Ειδικότερα, η έκθεση θα διερευνά μεταξύ άλλων τις δυνατότητες που υπάρχουν για την επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα νησιά.

 
Για την ωρίμαση, λοιπόν, της συγκεκριμένης ιδέας υπάρχει ακόμα μακρύς πολιτικός δρόμος που πρέπει να διανυθεί. Ανεξάρτητα από το εάν θα υιοθετηθεί ή όχι η τροπολογία Μενγκ, το σίγουρο είναι ότι η ομόφωνη έγκριση της από τη Βουλή αποτελεί ένα θετικό βήμα που δείχνει τη σημασία που αποδίδουν οι νομοθέτες στην αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα και το ενδιαφέρον που υπάρχει για την επέκταση της.

Η Λήμνος …..

Είναι γνωστό ότι σε αυτό το επίπεδο τίποτα δεν γίνεται τυχαία και ήδη τα σενάρια έχουν ξεκινήσει για την επόμενη μέρα μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου νόμου.

Συμφωνά με  ελληνοαμερικανικούς κύκλους που γνωρίζουν το θέμα στο παιχνίδι φαίνεται να μπαίνουν δύο νησιά που και στο παρελθόν έχουν απασχολήσει με παρόμοιες αναφορές, η Λήμνος και η Σκύρος .

Πηγή χθες ανάρτησε στο Twitter

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!

LimnosReport.gr :: Ειδήσεις από τη Λήμνο και το Β. Αιγαίο
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.