Τα μελομακάρονα έχουν ετυμολογικά αρχαιοελληνική προέλευση όσο και αν το μυαλό πάει στο «ιταλικό» μακαρόνι. Στα λεξικά αναφέρεται ότι η λέξη «μακαρόνι» παράγεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρωνία» (επρόκειτο για νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά, όπου μακάριζαν το νεκρό).
Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία», που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία.
Αργότερα, όταν η μακαρία περιλούστηκε με σιρόπι μελιού ονομάστηκε: μέλι+μακαρία = μελομακάρονο και καθιερώθηκε ως γλύκισμα του 12ημέρου, κυρίως από τους Μικρασιάτες Έλληνες και με το όνομα «φοινίκια».
Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.Τη σόδα τη διαλύουμε στο χυμό πορτοκαλιού.
Πλάθουμε τα φοινίκια μακρόστενα και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.
Όταν κρυώσουν τα βουτάμε σε ζεστό σιρόπι και τα πασπαλίζουμε με τριμμένη καρυδόψυχα,άχνη ζάχαρη και κανέλα.
Παραλλαγή:Μπορούμε να προσθέσουμε ένα ποτήρι καρυδόψιχα στο μίγμα και να αφαιρέσουμε το ανάλογο σιμιγδάλι.
Σημείωση:Όπου ποτήρι είναι νεροπότηρο και όπου ποτηράκι κρασοπότηρο.
Πηγή: Συνταγές Λημνιακής κουζίνας Ο.Βαγιάκου
Το διαβάσαμε: sofissecrets1.blogspot.com