
Ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά αποτελεί καθιερωμένη επιλογή γεύματος για την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Τα δύο αυτά συστατικά, ο μπακαλιάρος και η σκορδαλία, την συγκεκριμένη μέρα πάνε πακέτο, χαρίζοντας μας έτσι ένα απολαυστικό συνδυασμό γεύματος αλλά και έναν συνδυασμό θρεπτικών συστατικών. Ας δούμε όμως αναλυτικά τα οφέλη των παραπάνω συστατικών.

Μπακαλιάρος: Ο μπακαλιάρος είναι ένα ψάρι με μεγάλη θρεπτική αξία, παρέχοντας πλήθος θρεπτικών συστατικών και βιταμινών.
- Είναι πλούσιος σε πρωτείνες υψηλής βιολογικής αξίας, τις οποίες ο οργανισμός απορροφά σε μεγαλύτερο βαθμό.
- Είναι πολύ καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και της καρδίας, ενώ μειώνουν τα επίπεδα χολιστερίνης και τα τριγλυκερίδια του αίματος.
- Είναι πηγή βιταμίνης Β12, που οφελεί την παραγωγή DNA και των ερυθρών αιμοσφαιρίων καθώς επίσης προάγει την υγεία του νευρικού συστήματος.
- Είναι πηγή Β6 και Β9 βιταμινών, οι οποίες προάγουν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.
- Είναι πηγή βιταμίνης D και ασβεστίου, συστατικά που βοηθούν στην διατήρηση της καλής υγείας των οστών.
- Είναι πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης που βοηθά στην όραση.
- Είναι πηγή βιταμίνης Κ, βιταμίνης που συμβάλλει στην πήξη του αίματος.
- Περιέχει κάλιο, που βοηθά στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
- Περιέχει ιώδιο και σελήνιο, προάγοντας την υγεία του θηρεοειδή αδένα.
Σκορδαλιά: Η σκορδαλία παρασκευάζεται είτε απο πατάτα είτε από ψωμί και περιέχει φυσικά σκόρδο και ελαιόλαδο, συστατικά που παρέχουν ξεχωριστά οφέλη στον οργανισμό.
- Το ψωμί και η πατάτα παρέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
- Η πατάτα είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και βιταμίνης C.
- Το σκόρδο βοηθά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες.
- Το ελαιόλαδο παρέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα στον οργανισμό και έχει αντιοξειδωτική δράση, ένας συνδυασμός που προάγγει την υγεία της καρδιάς και του οργανισμου γενικότερα.
Πως θα ελέγξετε τις θερμίδες αυτού του γεύματος;
Παρά το γεγονός ότι ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά αποτελέι πολύ θρεπτικό συνδυασμό παρέχοντας πολλά οφέλη για τον οργανισμο, είναι παράλληλα και αρκετα θερμιδογόνο πίατο. Οι θερμίδες του γεύματος εξαρτώνται καθαρά από τον τρόπο παρασκευής του. Μια μικρή μερίδα ψητού μπακαλιάρου παρέχει περίου 130-150 θερμίδες, ενώ η θερμιδική του αξία μπορεί να ξεπεράσει τις 400 θερμίδες μετά το τηγάνισμα. Η θερμιδική αξία της σκορδαλιάς εξαρτάται επίσης από τον τρόπο παρασκευής της, δηλαδή από την ποσότητα ψωμίου ή πατάτας και την ποσότητα ελαιολάδου (1 κ.σ. σκορδαλιάς παρέχει περίπου 95-110 θερμίδες).
Επομένως, άν θέλετε να επωφεληθείτε από τις θρεπτικές ιδιότητες του συγκεκριμένου γεύματος προσλαμβάνοντας όσο το δυνατον λιγότερες θερμίδες, προτιμήστε ψητό μπακαλιάρο αντί για τηγανιτό και παρασκευάσετε σκορδαλιά με λιγοτερο ψωμί ή πατάτα και λιγότερο ελαιόλαδο. Αν θέλετε να απολαύσετε το συγκεκριμένο γεύμα με τον παραδοσιακό τρόπο, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα τόσο του ψαριού όσο και της σκορδαλιάς.
Κουντούρη Αικατερίνη
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. (Med. Sci.)
Τηλ. 22540 24240, κιν. 6975632270
www.mynutrispot.gr
Ειδήσεις Σήμερα:
Ακολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.




