Ένα σύγχρονο παθολογικό ιατρείο στεγάζεται πλέον στον 1 ο όροφο της νεόδμητης οικοδομής όπου στεγάζεται και ο νέος «Μαγνητικός τομογράφος Λήμνου» στην Λεωφόρο Δημοκρατίας.

Να σημειώσουμε ότι το ιατρείο λειτουργεί ανεξάρτητα από τον Μαγνητικό Τομογράφο και μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιατρό Κωνσταντίνο Χαραλαμπίδη τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Ιατρείου του.

O MD, MSc  Ιατρός Κωνσταντίνος  Χαραλαμπίδης μας υποδέχθηκε και μας παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη: 

LR: καλησπέρα σας κύριε Χαραλαμπίδη, σήμερα βρισκόμαστε στο όμορφο
ιατρείο σας..
Ευχαριστώ πολύ, πράγματι είμαι πολύ χαρούμενος που θα εργαστώ σ’ αυτό
το νέο χώρο, σε μια νεόδμητη οικοδομή στο κέντρο της Μύρινας επι της
λεωφόρου Δημοκρατίας πάνω από τον νέο μαγνητικό τομογράφο.

 

LR: Θα μας πείτε λίγα λόγια για εσάς; Νέος στο όμορφο νησί μας;

Μάλιστα, νέος στη Λήμνο ως μόνιμος κάτοικος αλλά ο ίδιος επιδίωξα να
μετατεθώ στο νησί έχοντας επισκεφτεί το νησί για διακοπές, τουλάχιστον 7-8 φορές. Δυο λόγια για μένα, ονομάζομαι Χαραλαμπίδης Κωνσταντίνος
γέννημα θρέμμα της φιλόξενης Δράμας, κατάγομαι από πολύτεκνη οικογένεια, ο πατέρας μου είναι ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του
Παναθηναϊκού και της Δόξας Δράμας Γρηγόρης Χαραλαμπίδης, η μητέρα μου είναι εν ενεργεία εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είμαι
παντρεμένος και έχω μια κορούλα 13 μηνών.

LR: Στη Λήμνο εργάζεστε και από πότε;

Είμαι στρατιωτικός ιατρός και υπηρετώ στη Λήμνο από τον Δεκέμβριο του 2021.

LR: Θα μπορούσατε να μου πείτε για την σταδιοδρομία σας έως τώρα;

Εντάχθηκα στις ένοπλες δυνάμεις το 2006 φοιτώντας στην ΣΣΑΣ στο ιατρικό τμήμα και με ταυτόχρονη φοίτηση στην ιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Αποφοίτησα το 2012, ορκίστηκα
ιατρός στο ΑΠΘ και εντάχθηκα στο Στρατό ξηράς ως ανθυπολοχαγός. Στη συνέχεια ολοκλήρωσα την στρατιωτική εκπαίδευση μου στη σχολή
εφαρμογής υγειονομικού στο 401 ΓΣΝΑ και μετατέθηκα τα επόμενα χρόνια στον Βόρειο Έβρο και Ε’μοίρα καταδρομών ολοκληρώνοντας μάλιστα τηνεκπαίδευση του αλεξιπτωτιστή.
Το 2016 ξεκίνησε η κυρίως ιατρικη εκπαίδευση μου στην ειδικότητα της παθολογίας στο 424 ΓΣΝΕ, στη συνέχεια για επιπλέον 4 χρόνια εκπαιδεύτηκα στην Β’ Προπαιδευτική Παθολογική κλινική του ΑΠΘ με έδρα το Ιπποκράτειο
Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου και ολοκλήρωσα την ειδικότητα του ειδικού παθολόγου. Τον Μάρτιο του 2022, έλαβα τον τίτλο της του ειδικού Παθολόγου. Κατά τη διάρκεια της ειδικότητας μου έλαβα τον μεταπτυχιακό τίτλο μου πάνω στην κλινική ιατρική έρευνα και μεθοδολογία του ΑΠΘ και
μετεκπαιδεύτηκα στη διαχείρηση του σακχαρώδη διαβήτη. Κατά τη διάρκεια της ειδικότητας μου συμμετείχα ενεργά σε ιατρικά συνέδρια και σεμινάρια.

LR: Πείτε μας για τη νέα προσπάθεια σας και το νέο ιατρείο;

Λοιπόν, μετά τους πρώτους μήνες προσαρμογής στη νησί και την υπηρεσία μου στο στράτευμα, αποφάσισα να λειτουργήσω το παθολογικό μου
ιατρείο, προσφέροντας καταρχήν τις υπηρεσίες μου στο νησί, δεύτερον να προοδεύσω ως ιατρός αποκτώντας περισσότερες γνώσεις και εμπειρία.

LR: Ποια  νοσήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν στο παθολογικό σας ιατρείο;

Η ειδικότητα μου βρίσκεται στο σταυροδρόμι της υγειονομικής περίθαλψης και μου δίνει την δυνατότητα να διαγνώσω και να αντιμετωπίσω πλειάδα νοσημάτων. Κάποια από αυτά είναι πολύ συχνά στον γενικό πληθυσμό με σοβαρές επιπλοκές εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά όπως για παράδειγμα η υπέρταση, η δυσλιπιδιαιμία (αυξημένη χοληστερόλη) και σακχαρώδης διαβήτης. Επίσης, η παχυσαρκία που είναι η μάστιγα των ημερών μας θεωρείται πλέον νόσος και στα πλαίσια της πολύ συχνής συνύπαρξης με παθολογικά νοσήματα που ήδη αναφέραμε αντιμετωπίζονται συνολικά στο παθολογικό ιατρείο. 

 

Το σημαντικότερο όμως για το οποίο οφείλει να αγωνίζεται ο ένας ιατρός της πρωτοβάθμιας φροντίδας είναι η πρόληψη που δυστυχώς στην χώρα μας δεν ήταν προτεραιότητα για δεκαετίες αλλά η στρεβλή νοοτροπία  και η απουσία αγωγής υγείας στην παιδεία μας παραγκώνισαν τον υγιεινό τρόπο ζωής. Στο ιατρείο μου θέλω να παρακινήσω με τεκμηριωμένα κίνητρα τον συνανθρώπους μας να υιοθετήσουν  υγιεινές επιλογές,  με τελικό επιθυμητό στόχο την διατήρηση αν όχι τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Σημαίνον παράδειγμα πρόληψης νοσημάτων είναι ο εμβολιασμός των ενηλίκων για νοσήματα όπως η ηπατίτιδα Β που μπορεί να προλάβει την κίρρωση και τον καρκίνο του ήπατος.

 

Αλλά ακόμα και εάν δεν επιτευχθεί αρχικός σκοπός της πρωτογενούς πρόληψης, δηλαδή πριν την εμφάνιση της νόσου, η ειδικότητα της παθολογίας είναι εκεί να βοηθήσει στον περιορισμό των επιπτώσεων των διάφορων νοσημάτων μέσω της τακτικής παρακολούθησης των ασθενών και τη χορήγηση στοχευμένης θεραπείας καθώς και τη ρύθμιση ή τροποποίησης της ήδη χορηγούμενης αγωγής. 

Το μήνυμα της τακτικής παρακολούθησης ενός χρόνιου νοσήματος πρέπει να περάσει σε όλους ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον γιατρό να αντιληφθεί την επάρκεια της ρύθμισης, και να διακρίνει έγκαιρα κάποιο κίνδυνο καθοδηγώντας ορθά την θεραπευτική αντιμετώπιση. 

 

Φυσικά, ποικιλία συμπτωμάτων  που ταλαιπωρούν ή παθολογικές τιμές εξετάσεων  στον προσυμπτωματικό έλεγχο (check up) διερευνώνται και  αντιμετωπίζονται ή παραπέμπονται σε πιο εξειδικευμένες ειδικότητες όπως η αναιμία ,δηλαδή ο χαμηλός αιματοκρίτης, η νεφρική δυσλειτουργία, αναπνευστικά συμπτώματα, κοιλιακό άλγος, διαταραχές του πεπτικού, ακούσια απώλεια βάρους, ίκτερος, αρθρίτιδες, προτεινόμενος -αδιευκρίνιστος πυρετός, παθολογικές εξετάσεις ηπατικού ελέγχου αυξημένη τιμή ουρικού οξέος και πολλά άλλα. 

 

Τέλος, μεγάλο κεφάλαιο στην παθολογία είναι οι λοιμώξεις που η ειδικότητα της παθολογίας συναντά καθημερινά στην κλινική πράξη και ειδικοί παθολόγοι βρίσκονται σε θέση να αντιμετωπίσουν με αυτοπεποίθηση και αποτελεσματικότητα.

Να σημειώσουμε ότι το ιατρείο θα λειτουργεί κατόπιν ραντεβού τις απογευματινές ώρες (καθημερινές), ενώ το Σάββατο (πρωί-απόγευμα).

Σας ευχαριστούμε

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ