Προσαρμογή του περιεχομένου των πρώτων βοηθειών ανάλογα με τις ειδικές ευπάθειες των διαφορετικών ηλικιακών ομάδων

 

Παιδική ηλικία

Τα παιδιά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ακούσιου τραυματισμού. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι τραυματισμοί ευθύνονται για σχεδόν 950.000 θανάτους παιδιών κάθε χρόνο. 

Το 90% αυτών των θανάτων προκαλούνται από τραυματισμούς σε τροχαία περιστατικά, πτώσεις, πνιγμούς και εγκαύματα. Αυτοί οι τραυματισμοί μπορούν να προληφθούν μέσω εκστρατειών προληπτικής ενημέρωσης που απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες (γονείς, εκπαιδευτικούς, φροντιστές).

Επομένως είναι σημαντικό να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των παιδιών στο να εντοπίζουν πιθανές απειλές στο περιβάλλον τους και να γνωρίζουν πρώτες βοήθειες. Ας μην υποτιμούμε το γεγονός ότι τα παιδιά από τη μικρότερη ηλικία μπορούν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες και να σώσουν τη ζωή ενός συμμαθητή τους ή ενός μέλους της οικογένειάς τους. 

Επιπλέον είναι πολύ σημαντικό τα άτομα που βρίσκονται στο περιβάλλον ενός παιδιού να έχουν την ικανότητα να ανταποκρίνονται σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

Ενήλικα άτομα

Οι ενήλικες πρέπει να αυξήσουν τις δεξιότητές τους για να βοηθήσουν τον εαυτό τους, να αντιδρούν γρήγορα και σωστά σε ένα ατύχημα που αφορά ένα παιδί, ένα βρέφος, έναν γονέα, ή οποιοδήποτε άτομο του συγγενικού ή μη περιβάλλοντος. Θα είναι επίσης περισσότερο ενήμεροι για τα προληπτικά μέτρα, ιδιαίτερα όταν φροντίζουν παιδιά και ηλικιωμένους.

 

Ηλικιωμένα άτομα

Τα άτομα άνω των 65 ετών είναι η πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα σε ασθένειες και οικιακά ατυχήματα. Είναι περισσότερο επιρρεπείς σε πτώσεις και παρουσιάζουν προβλήματα υγείας όπως αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλα. Σε έναν κόσμο με αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού, όπου στα επόμενα χρόνια, τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω θα αντιπροσωπεύουν 1 στους 6, είναι σημαντικό να εκπαιδευτούν στις πρώτες βοήθειες περισσότεροι ηλικιωμένοι. Οι ηλικιωμένοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και να ενημερωθούν για τα προληπτικά μέτρα και την παροχή πρώτων βοηθειών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ