Το Kαφέ Αιγαίον καταγραφεί τέσσερις γενιές ιστορίας, το 1930 αγοράστηκε από τον Σταμάτη Κουντουρά, πρόσφυγα από τη Περίσταση ανατολικής Θράκης
Στον παραδοσιακά ανακαινισμένο χώρο του Καφέ Αιγαίον, προϋπήρχε ο ναός του Αγίου Ιωάννου που γιόρταζε με μεγαλοπρέπεια κάθε Ιούνιο, πριν γίνει τζάμι.
Οι ιστορικές πληροφορίες αναφέρουν, ότι από τον μιναρέ του τζαμιού χτίστηκε το μνημείο των κατακτητών Γερμανών στον Ρωμαίικο γιαλό στη Μύρινα το οποίο ανατινάχθηκε στην απελευθέρωση.
Από το Καφέ Αιγαίον εκτός από σημείο συνάντησης των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού είναι σήμα κατατεθέν, από εκεί, έχουν περάσει πολιτικοί, καλλιτέχνες και άλλες προσωπικότητες αφήνοντας το προσωπικό τους στίγμα στις γωνιές αυτού του ιστορικού καφενείου. «Κάθε φλιτζάνι του καφέ είναι γεμάτο Ιστορία»!
Το Καφέ Αιγαίον δεν έχει χαρακτηριστεί άδικα η “Βουλή της Λήμνου“, εκεί πολλές δεκαετίες πίσω έχουν περάσει Πρωθυπουργοί, Βουλευτές και κάθε λογής πολιτικοί, τόπος βαρόμετρο μέχρι και στο σήμερα!
Στο Καφέ Αιγαίο, θα περάσεις και ξέρεις ότι θα βρεις έναν φίλο. Θα πιεις τον μερακλίδικο καφέ σου. Θα κουβεντιάσεις. Θα μαλώσεις και για τα πολιτικά. Οι θαμώνες θα σας διηγηθούν ιστορίες από το παρελθόν. Θα φας την καλύτερη μπουγάτσα που έχεις δοκιμάσει στην ζωή σου! Θα δοκιμάσεις χειροποίητα γλυκά, λουκουμάδες με μέλι Λήμνου ή σοκολάτα. Θεϊκές τηγανόπιτες, Βάβλες και Κρέπες με την συνταγή να κρατάει από το 1999!
Να μην αναφερθούμε στους ουζομεζέδες και τις μακαρονάδες, τις σαλάτες και στις 40 διαφορετικές γεύσεις του παγωτού Δωδώνη!
Τι πιο ρομαντικό να αποτελείς μέρος της ιστορικής ανάμνησης απολαμβάνοντας τον καφέ, το ουζάκι, ενώ βλέπεις μια από τις ωραιότερες θέες του νησιού, όπως το παραδοσιακό λιμανάκι;
Σήμερα ο συνεχιστής, δισέγγονος Κώστας Ζαφείρης, φροντίζει να συνεχίζει το ταξίδι του Καφέ Αιγαίον με το ίδιο μεράκι μέσα στον χρόνο ως σημείο συνάντησης κατοίκων αλλά και τουριστών του νησιού όλων των ηλικιών, που θέλουν να πάρουν γεύση από την αίγλη και την ιστορία του χώρου!
Το Καφέ Αιγαίον “Είναι το μέλλον που σέβεται την Παράδοση”!
Σύνταξη: Νατάσα Ταραράκη
Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα