Ο Άφκος – Φάβα από το Κτήμα Παγώνια καλλιεργείτε στους Αγκαριώνες της Λήμνου με μοναδικά χαρακτηριστικά, που δε θα τα βρείτε σε καμία άλλη φάβα!

                       ΛΙΓΟ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο πάππους Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου πάντα κρατούσε στο “κατώγι” του σπιτιού την πολύτιμη σπόρο-θήκη με της τοπικές ποικιλίες σπορών, αυτό έφτανε για να δημιουργηθεί το Κτήμα Παγώνια.

Τα πρώτα 2 κιλά σπόρου της τοπικής ποικιλίας φάβας φυτεύτηκαν στη Λημνιά γή με το πρώτο στρέμμα να είναι γεγονός. Πλέον καλλιεργούνται ετησίως 13-15 συνολικά στερέματα Άφκου Λήμνου.

Κοπιαστική καλλιέργεια μιας και ο θερισμός του φυτού γίνεται χειρωνακτικά με δρεπάνια και μόνο της πρωινές ώρες, λόγω ευαισθησίας του φυτού όπου αν δεν έχει αρκετή υγρασία σπάει ο λοβός όπου είναι ο σπόρος και χύνετε στο εδάφους.

Το αλώνισμα γίνετε πλέον με μηχανικές μεθόδους με αλωνιστική μηχανή. Το προϊόν καθαρίζετε ώστε να φύγουν τα ξένα σώματα , λιάζετε στον ήλιο να ξεραθεί και στέλνετε στην Αθήνα να επεξεργαστεί και να είναι έτοιμο προς διάθεση.

Μπορείτε να προμηθευτείτε χονδρική για ταβέρνες εστιατόρια και παντοπωλεία καθώς και να τον γευτείτε στα εστιατόρια και ταβέρνες του νησιού.

Είναι αγνός, βραστερός με ιδιαίτερη γεύση για ένα απολαυστικό πιάτο!

 

Ελένη Καλαϊτζη 6940747690

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ