ΛΗΜΝΟΣ

To Γυμνάσιο Μούδρου στο Γεωπάρκο της Λέσβου (φωτο)

post-img

Το Γυμνάσιο Μούδρου «Αργύριος Μοσχίδης», το οποίο ανήκει στα συνδεδεμένα σχολεία του Δικτύου Aspnet της Unesco, πραγματοποίησε εκπαιδευτική περιβαλλοντική επίσκεψη στη Λέσβο το διάστημα 8-11 Μαΐου 2022. To Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα που ακολουθήθηκε είχε τίτλο «Ανακαλύπτοντας το Γεωπάρκο Λέσβου: Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου – Γεώτοποι – Φύση – Πολιτισμός». Σχεδιάστηκε με στόχο να φέρει τους συμμετέχοντες σε επαφή με τα μοναδικά γεωλογικά, φυσικά και πολιτιστικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου και τα γεωλογικά φαινόμενα που δημιούργησαν το Αιγαίο και το σημερινό ελληνικό χώρο, τα οποία ακόμη και σήμερα είναι ενεργά.

Το Γεωπάρκο Λέσβου αποτελεί ένα σημαντικό γεωλογικό, οικολογικό και πολιτισμικό απόθεμα της Γης και ένα μοναδικό χώρο για την υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Στο δυτικό τμήμα του δεσπόζει το Απολιθωμένο Δάσος, που αποτελεί ένα μοναδικό τεκμήριο της γεωιστορικής εξέλιξης, των παλαιο-οικοσυτημάτων και των κλιματικών συνθηκών στο Αιγαίο πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια, το οποίο έχει κηρυχθεί «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης». Το 2000 ανακηρύχθηκε ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO.

Στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της Λέσβου δεσπόζουν τα μεγάλα ηφαίστεια και τα προϊόντα των ηφαιστειακών εκρήξεων που δημιούργησαν καλδέρες, ηφαιστειακούς δόμους και φλέβες, ροές λάβας και παχιά στρώματα ηφαιστειακής στάχτης.

Στο νότιο τμήμα δεσπόζει ο Λεσβιακός Όλυμπος που ανυψώνεται μέσα από μια μεγάλη ποικιλία πετρωμάτων, δημιούργημα και τεκμήριο της παρουσίας του ωκεάνιου πυθμένα της Τηθύως πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή.

Παράλληλα, το Γεωπάρκο Λέσβου είναι διάσπαρτο από μοναδικής εκπαιδευτικής αξίας και σπουδαιότητας γεωτόπους όπως θερμές πηγές, μεγάλα γεωλογικά ρήγματα, υγροτόπους και δέλτα ποταμών, καθώς και πλήθος από αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία, παραδοσιακούς οικισμούς, βιομηχανικά κτήρια και Μουσεία.

Οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια των περιβαλλοντικών διαδρομών αναγνωρίζουν, καταγράφουν, παρατηρούν και γνωρίζουν τη μοναδική ιστορία των γεωτόπων του Γεωπάρκου Λέσβου, ενώ παράλληλα ανακαλύπτουν τη σχέση τους με τα σύγχρονα οικοσυστήματα, τον πολιτισμό, τη γαστρονομία, την ιστορία της Λέσβου και τη σημασία προστασίας τους.

Σπουδαία ευκαιρία για τους μαθητές του Μούδρου να μελετήσουν τις αναλογίες και να εντοπίσουν τις διαφορές με τους γεώτοπους της Λήμνου, τους οποίους είχαν μελετήσει διεξοδικά κατά το σχολικό έτος 2020-2021 και είχαν δημιουργήσει το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Λήμνος, η φιλτάτη των γαιών»

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!