ΛΗΜΝΟΣ

Θόδωρος Μονοκρούσος : Δεύτερη η χώρα μας στην ΕΕ σε αριθμό θανάτων τον τελευταίο μήνα.

post-img

Είναι γεγονός ότι το πέμπτο κύμα της πανδημίας χτύπησε ανελέητα ολόκληρο τον κόσμο. Και επίσης είναι γεγονός ότι σε όλες τις χώρες του κόσμου ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σημαντικά.

Με το βάρος των άνω των 25.000 νεκρών συναθρώπων μας στη χώρα μας επιχειρούμε να βρούμε την θέση της Ελλάδας μέσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τον αριθμό των θανάτων από COVID-19 το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Εξετάζοντας λοπόν τα στοιχεία των θανάτων για το χρονικό διάστημα ενός μηνός, από 12 Ιανουαρίου 2022 έως και 12 Φεβρουαρίου 2022 (πηγή Ε.Ο.Δ.Υ.), διαπιστώνουμε ότι στο διάστημα αυτό έχασαν τη ζωή τους 3.042 άνθρωποι, αριθμός που αναλογεί σε 100 θανάτους ημερησίως.

Ανατρέχοντας στα στοιχεία του παγκόσμιου οργανισμού Worldometer και μετατρέποντας τις καταγραφές σε αναλογία 1.000.000 ατόμων του πληθυσμού προκειμένου να είναι συγκρίσιμα, προκύπτει η παρακάτω κατάταξη:

Η Ελλάδα λοιπόν στο χρονικό διάστημα ενός μηνός:

*Βρέθηκε στη 2η θέση από άποψη θανάτων μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

*Με υπερδιπλάσιο αριθμό από αυτόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελλάδα 294, Ε.Ε. 131)

Δύο βασικοί παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται ο αριθμός των θανάτων είναι, πρώτον, το ποσοστό ολοκληρωμένων εμβολιασμών και, δεύτερον, το κατά πόσον παρέχεται η αρμόζουσα νοσηλευτική φροντίδα από το σύστημα Υγείας της χώρας στους νοσούντες COVID-19.

  1. Όσον αφορά το ποσοστό εμβολιασμών: Με εξάμηνη καθυστέρηση το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων βρίσκεται περίπου στο 70% (σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στο 69,3%) και με την Ελλάδα να κατατάσεται στη 16η θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε. Αξιοσημείωτο είναι ότι με χαμηλότερα ποσοστά πλήρως εμβολιασμένων και σε χειρότερη θέση από τη χώρα μας βρίσκονται μόνον οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης Λιθουανία (67,5%), Λετονία (65,2%), Τσεχία (63,6%), Ουγγαρία (62,1%), Εσθονία (62,1%), Σλοβενία (57,9%), Πολωνία (57,7%), Κροατία (54,5%), Σλοβακία (49,5%), Ρουμανία (41,5%) και Βουλγαρία (29,3%).
  2. Όσον αφορά τις δυνατότητες του συστήματος Υγείας: Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι οι προαναφερθείσες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμών από αυτό της Ελλάδας (εκτός της Βουλγαρίας και της Κροατίας) κατέγραψαν το χρονικό διάστημα από 12 Ιανουαρίου έως και 12 Φεβρουαρίου χαμηλότερο αριθμό θανάτων από αυτόν της χώρας μας. Άρα το ποσοστό εμβολιασμών στις συγκεκριμένες χώρες ναι μεν επηρέασε ως προς την προστασία του πληθυσμού, αλλά ο κύριος παράγοντας είναι ότι το σύστημα Υγείας των χωρών αυτών υπήρξε περισσότερο αποτελεσματικό από αυτό της Ελλάδας. Με απλά λόγια, χώρες με ως γνωστόν διαλυμένα συστήματα Υγείας προσέφεραν καλύτερες υπηρεσίες απ’ ό,τι το ΕΣΥ στην Ελλάδα.

Μπορεί αυτό να δικαιολογηθεί;

Όταν η πολιτική ηγεσία εν μέσω υγειονομικής κρίσης λειτουργεί στη λογική «δεν υπάρχει λόγος για πολυτελές σύστημα υγείας» (Α. Σκέρτσος, υπουργός Επικρατείας, Ρ/Σ Σκάι 3/11/21), όταν διαπιστώνεται ότι στη χώρα μας η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ αυξάνει τη θνητότητα κατά 87% (Μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα), όταν το υπουργείο Υγείας και ο Ε.Ο.Δ.Υ. δίνουν εντολή για αυτόματη επάνοδο στην εργασία θετικών στον ιό εργαζομένων στις δομές Υγείας μετά από μόνον 5 ημέρες (καταγγελία Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.), τότε είναι απόλυτα λογικό ο αριθμός των θανάτων να αυξάνεται δραματικά.

Εάν η στρατηγική του υπουργείου είναι «το τέλος της πανδημίας να το φέρει η ανοσία της αγέλης» τότε ας προσευχόμαστε και ας ελπίζουμε αυτό να συμβεί αύριο.

Για να θρηνήσουμε όσο γίνεται λιγότερους νεκρούς.

epohi.gr

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!