ΛΗΜΝΟΣ

Συνταγή: Μελίχλωρο Λήμνου με κυδώνια και πετιμέζι!

post-img

Το Μελίχλωρο είναι ένα τυράκι που λατρεύω! Παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα και είναι ιδανικό τυρί για να το κάνεις ψητό στη σχάρα, σαγανάκι ή να το απολαύσεις σαν επιτραπέζιο. Αν θέλετε τα κυδώνια μαζί με τη σάλτσα τους μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε βάζα στο ψυγείο για μια εβδομάδα. Συνοδεύουν και αλλά τυριά ψητά όπως το χαλούμι και το μανούρι.

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά

ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα

2 μεγάλα κομμάτια μελίχλωρο περίπου 3-4 εκ. πάχος και βάρος γύρω στα 250 γρ.
2 μέτρια κυδώνια κομμένα σε φέτες μακρόστενες
½ φλιτζ.τσαγ. μοσχάτο Λήμνου
3 κ.σ. πετιμέζι
3 κ.σ. σιρόπι μπαλσαμικό
1 κ.σ. χυμό πορτοκάλι
1-2 καυτερά πιπεράκια τσίλι
3 κ.σ. ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο το μελίχλωρο και το ακουμπάτε σε σχάρα φούρνου ή σε αντικολλητικό τηγάνι με γραμμώσεις. Ψήνετε για 3-4 λεπτά από κάθε μεριά.
  • Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίχνετε μέσα τα καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες κυδώνια. Τα σοτάρετε για 2-3 λεπτά να ροδίσουν και τα σβήνετε με το μοσχάτο Λήμνου. Αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ και σιγοβράζετε για 8 λεπτά. Προσθέστε αμέσως μετά το πετιμέζι, το μπαλσαμικό, το χυμό πορτοκάλι και το τσίλι. Σιγοβράζετε για 6-8 λεπτά να μαλακώσουν τα κυδώνια χωρίς να χάσουν τελείως την τραγανότητά τους.
  • Σερβίρετε το ψητό μελίχλωρο ζεστό σε ένα πιάτο και δίπλα 2-3 κουταλιές από το κυδώνι με το πετιμέζι.

Tip
Με την ίδια μέθοδο μπορείτε να φτιάξετε και φρέσκα σύκα αλλά θα τα βράσετε πολύ λιγότερο, δηλαδή στον μισό χρόνο.

Συνταγή ΜΥΡΣΙΝΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ

Η Μυρσίνη Λαμπράκη λατρεύει το κρέας και το ψήσιμο και είναι η πρώτη Master Grill Chef στην Ελλάδα. Μαγείρισσα, συντάκτρια και παρουσιάστρια εκπομπών μαγειρικής γνωρίζει όλα τα μυστικά του meat & grill.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!