Στο νησί της Λήμνου για τέσσερις ημέρες γυρισμάτων βρέθηκε η εταιρεία κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών Green Olive Films όπου πραγματοποίησαν γυρίσματα για μια σειρά Ντοκιμαντέρ με τίτλο “Αρχαία Ελληνικά Μυστήρια”.

Η σειρά θα αναφέρεται σε 7 διαφορετικά Μυστήρια τα οποία λάμβαναν δράση στον Ελλαδικό χώρο. Τα Μυστήρια είναι τα Ελευσίνια, τα Καβείρια στη Λήμνο, τα Διονυσιακά, τα Ορφικά, τα Σαμοθράκεια, τα Αρκαδικά και οι διαβατηρίες τελετές.

Κάθε επεισόδιο θα αναφέρετε σε ένα από τα παραπάνω Μυστήρια και θα αναλύει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του (χρόνο, τόπο, διάρκεια, συμμετέχοντες κλπ). Σε κάθε επεισόδιο συμμετέχουν πανεπιστημιακοί, αρχαιολόγοι, λαογράφοι, αλλά και χορευτές και εικαστικοί οι οποίοι καλούνται να δημιουργήσουν ένα έργο εμπνευσμένοι από τα Μυστήρια.

Η ομάδα της Green Olive Films  ήρθε σε επικοινωνία με πολλούς ανθρώπους του νησιού και με την συνεργάτη του LimnosReport Νατάσα Ταραράκη, όπου τους καθοδήγησε με ποιους να συνεργαστούν για να μπορέσουν να οπτικοποιήσουν όσο γίνεται πιο πιστά ένα concept πραγματικά μεγάλων απαιτήσεων. Για την μεταφορά του Λημνιακού γάμου, προτάθηκε η κα Βαρβάρα Βαγιάκου Βλαχοπούλου ως συγγραφέας του θεατρικού έργου, το οποίο είχε παρουσιαστεί με επιτυχία τον Αύγουστο του 2015,  σε συνεργασία με το Λύκειο Ελλήνων στο κτήμα της Μητρόπολης στο Καρπάσι. Η κ. Βλαχοπούλου μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μούδρου και συνεργάτες της, μετέτρεψε το σπίτι της στην κατάλληλη θεατρική σκηνή ώστε να πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα.

Επίσης χρειάστηκαν φυλακτά ψαράδων και βάρκα για μέρος της παραγωγής του ντοκιμαντέρ κάτι για το οποίο φρόντισε πρόθυμα και άμεσα ο Πρόεδρος των αλιέων Λήμνου κ. Γιώργος Πάκος. Στην όλη ιδιαίτερα απαιτητική παραγωγή λόγω του θέματος του ντοκιμαντέρ, βοήθησαν αρκετοί Λημνιοί που επιθυμούν την ανωνυμία τους 

Γυρίσματα ακόμα έγιναν σε αμπελώνες της Λήμνου, στις Αμμοθύνες και βεβαίως στον Ιερό των Καβείρων

Η σειρά θα κάνει πρεμιέρα το Σεπτέμβριο του 2021, στο Cosmote History, της COSMOTE TV.

Όπως ανέφερε αποκλειστικά στο LimnosReport η εταιρεία κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών Green Olive Films:

Σε κάθε επεισόδιο θα αναφέρουμε τον μύθο, την τελετή με κάποιες αναπαραστάσεις χορευτών και προβάλλοντας αρχαιολογικούς χωρους. Επιπλέον θα επιχειρούμε μια σύνδεση στην σύγχρονη εποχή.

Στην Λήμνο ήρθαμε να επισκεφτούμε τους αρχαιολογικούς χώρους αναδεικνύοντας το ιερό των Καβείρων για το επεισόδιο που θα αφορά τα Καβείρια.

Ταυτόχρονα, εντάξαμε και μια σύγχρονη ιστορία στο επεισόδιο των διαβατήριων τελετών.Αρχικά διαβατήριες τελετές στην αρχαιότητα γινόταν για τα αγόρια και για τα κορίτσια και σηματοδοτούν τη μετάβαση από ένα σημαντικό στάδιο της ζωής του ατόμου στο επόμενο πχ στα αγόρια στο πέρασμα από την παιδική ηλικία στην εφηβεία έπρεπε να αποκτήσει ερωτική σχέση με έναν ενήλικο άνδρα για να του μεταδώσει την εμπειρία του. Άλλο παράδειγμα στα κορίτσια, ο γάμος θεωρούνταν διαβατήρια τελετή , διάβαση από μια κατάσταση σε μια άλλη.

Γι αυτό και εμείς για να το φέρουμε στη σημερινή εποχή εντάξαμε μια ιστορία που αφορά τον κύκλος της ζωής δηλαδή τις διαβατήριες τελετές στη σημερινή εποχή. Γι αυτό και θα μιλήσουμε για κάποιες σύγχρονες μεταβάσεις από μια κατάσταση σε μια άλλη σχετικά με την γέννηση , ενηλικίωση, θάνατο. Τα παραδείγματα που θα αναπαραστήσουμε θα είναι:

* Βάφτιση 


* Στρατιωτική Θητεία


* Άδεια Οδήγησης 


* Γάμος 


* Κηδεία 


Ποια είναι η  Green Olive Films, με έδρα την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι μια κορυφαία ελληνική εταιρεία παραγωγής ταινιών με διεθνείς συνεργασίες. Στο πεδίο του ντοκιμαντέρ, οι πιο πρόσφατες παραγωγές τους περιλαμβάνουν: Ο Κώδικας της Τέχνης (13 επεισόδια) με 75 ιστορίες εμβληματικών έργων ελληνικού πολιτισμού σε συνεργασία με κορυφαίους επιστήμονες και ιστορικούς της τέχνης, Αρχαίοι Έλληνες Φιλόσοφοι (10 επεισόδια) που γυρίστηκαν σε 7 χώρες σε συνεργασία με διακεκριμένα πανεπιστήμια (Princeton, Yale, Cambridge, MIT, ENS κ.λπ.), Keros (ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους) μια συμπαραγωγή με το National Geographic που γυρίστηκε σε Ελλάδα, Αμερική και Κύπρο σε συνεργασία με το Cambridge Keros Project, το Harvard και το Cyprus Institute.

Η ομάδα της Green Olive Films:

Διεύθυνση παραγωγής: Μπακάλης Γιώργος

Αρχισυνταξία: Αλεξάνδρα Τζαβέλλα

Σκηνοθεσία: Γιάννης Βάκρινος

Δημοσιογραφική και επιστημονική έρευνα και εύρεση αρχειακού υλικού: Γιώτα Καλαφάτη

 

Οι φωτογραφίες από τα γυρίσματα του Λημνιακού Γάμου ευχαριστούμε την κ. Βλαχοπούλου για την ευγενική παραχώρηση

 

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here