Μια σπουδαία συνεργασία της μελισσοκομικής εταιρείας  «Honey Hasapis»,  με εργαστήριο του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής  του Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα την Λήμνο πραγματοποιήθηκε  για μελέτη της αντιμικροβιακής δράσης του μελιού παραγωγής της . 

 

Η μελισσοκομική εταιρεία «Honey Hasapis» του κ. Χασάπη Δημητρίου με έδρα το Μούδρο Λήμνου (www.honeyhasapis.com)  μελέτησε την αντιμικροβιακή δράση των μελιών της, σε συνεργασία με το εργαστήριο του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής  του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του καθηγητή Δρ. Γκατζιώνη Κωνσταντίνου (www.fns.aegean.gr/consumerlab-gr) και συνεργαζόμενους ερευνητές που εδρεύουν στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμινγχαμ στην Αγγλία.

Το έργου με τίτλο <Μελέτη της Αντιμικροβιακής Ιδιότητας του Μελιού της Εταιρείας  Honey Hasapis> εκπονήθηκε με σύμβαση μεταξύ της εταιρίας, του γραφείου έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του εργαστηρίου του κ Γκατζιώνη κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021.

 

Συγκεκριμένα το έργο εστίασε στον ποιοτικό και ποσοτικό προσδιορισμό της αντιμικροβιακής δράσης των μελιών της εταιρείας Honey Hasapis ενάντια χαρακτηρισμένων στελεχών  βακτηριών Staphylococcus aureus MRSA, δηλαδή εναντίoν νοσοκομειακών βακτηρίων που πλέον έχουν αναπτύξει αντίσταση στα κοινά αντιβιοτικά και αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία του ανθρώπου. Επίσης, η δράση των μελιών της εταιρείας Honey Hasapis κατά του MRSA συγκρίθηκε και με την αντίστοιχη από εμπορικά δείγματα μελιών Μάνουκα (Manuka) από τη Νέα Ζηλανδία, που είναι καθιερωμένα παγκοσμίως για την ισχυρή αντιμκροβιακή τους δράση.

Οι δράσεις και ιδιότητες που έχουν αποδοθεί γενικά στο μέλι την τελευταία δεκαετία, συμπεριλαμβάνουν την αντιμετώπιση του βήχα, ανακούφιση του πονόλαιμου, κρυολογήματος, φλεγμονές του στόματος, αμυγδαλίτιδες κ.α., και καθώς έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, χρησιμοποιείται για την ταχύτερη επούλωση τραυμάτων. Ωστόσο κάποια μέλια παρουσιάζουν υψηλότερη δραστικότητα ώστε να μπορούν να είναι αποτελεσματικά σε πραγματική χρήση ως φυσικό θεραπευτικό. Σημείο αναφοράς σε αυτή τη δράση του μελιού μέχρι σήμερα αποτελεί το μέλι Μάνουκα που προέρχεται από τη Νέα Ζηλανδία και οφείλει τη υψηλότερη δραστικότητα του στην ουσία methylglyoxal (MGO), και έχει καθιερωθεί στο εμπόριο ως φυσικό ίαμα που χρησιμοποιείται εσωτερικά και εξωτερικά.

 

Μεθοδολογικά, η έρευνα για τον προσδιορισμό της αντιμικροβιακής δράσης των μελιών της εταιρείας Honey Hasapis χρησιμοποίησε την ανάλυση διάχυσης δίσκου και MIC ενάντια σε πολλά στελέχη MRSA, σε σύγκριση με μέλια Μάνουκα υψηλής δραστικότητας. Κατά τη μελέτη, η αντιμικροβιακή δράση όλων των δειγμάτων μελιού Honey Hasapis παρουσίασαν υψηλή αντιβακτηριακή δράση προς όλα τα στελέχη MRSA, η οποία ήταν ίδια ή μεγαλύτερη από εκείνη των μελιών Μάνουκα.

 

Πρόκειται για μια πρώτη συστηματική μελέτη της αντιμικροβιακής δράσης των μελιών της εταιρείας Χασάπης στη Λήμνο, κατά ανθεκτικών βακτηρίων στα αντιβιοτικά και υποδεικνύει τη δυναμική τους ως λειτουργικά τρόφιμα (functional foods) καθώς και ανοίγει το δρόμο για διερεύνηση πιθανής χρήση τους σε φαρμακευτικά σκευάσματα και καλλυντικά.

 

 

Η συνεργασία:

 

Η ομάδα του καθηγητή Δρ. Γκατζιώνη Κωνσταντίνου του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, (www.fns.aegean.gr/consumerlab-gr) είναι από τις πλέον καταρτισμένες στη μελέτη βιοδραστικότητας μελισσοκομικών προϊόντων και το έργο της περιλαμβάνει μελέτες δημοσιευμένες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους για

– το μέλι: https://www.nature.com/articles/s41598-020-74937-6

– την πρόπολη: https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jfpp.15145

– το δηλητήριο της μέλισσας: https://link.springer.com/article/10.1186/s13568-021-01214-8

σε συνεργασία με το ΑΠΘ, ιδρύματα του εσωτερικού και πανεπιστήμια του εξωτερικού.

(www.fns.aegean.gr/consumerlab-gr)

 

Λιγά λόγια για την επιχείρηση ‘HONEY HASAPIS’

 

Η ατομική επιχείρηση Μελισσοκομίας του Δημήτρη Χασάπη ‘HONEY HASAPIS‘, ιδρύθηκε στις αρχές του 2011, στο Μούδρο της Λήμνου, εκπληρώνοντας ένα όραμα της ζωής του, τη δημιουργία ενός αγνού προιόντος, ελεύθερου από χημικές ουσίες, με τις καλύτερες μεθόδους παραγωγής, το μονοανθικό άγριο θυμαρίσιο μέλι Λήμνου.

Απο την αρχή της λειτουργίας της, πραγματοποίησε πιστά, όλες τις εξετάσεις που συνοδεύουν το μέλι και ακολούθησε τα αυστηρά κριτήρια παραγωγής και ελέγχου του προϊόντος προς κατανάλωση, δημιουργώντας ένα διαφορετικό και μοναδικό Ελληνικό προϊόν μελιού ανωτέρας ποιότητας.

Η επιχείρηση εκπλήρωσε τους στόχους της, στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, για της εξαιρετικής ποιότητας & παραγωγής, Ελληνικού προϊόντος, Αγριου θυμαρίσιου μελιού, ακολουθούμενο από ένα αρωματικό πολυανθικό προϊόν, Αγριου θυμαρίσιου μελιού με αγριολούλουδα !.

Τα ανωτέρας ποιότητας προϊόντα κυψέλης, HoneyHasapis,
έλαβαν αμέσως ηγετική θέση, στο βάθρο των επωνύμων προϊόντων, κερδίζοντας 11 παγκόσμιους διαγωνισμούς & λαμβάνοντας θέση εντός των 20 κορυφαίων Ελληνικών προϊόντων (Top 20).

Η σημαντικότερη βράβευσή μας, δώθηκε
 στο διεθνές εξειδικευμένο συνέδριο μελισσοκομίας, στην 45η APIMONDIA (Απιμόντια) International Apicultural Congress 2017όπου το (μονοανθικό) Ανωτέρας ποιότητας άγριο θυμαρίσιο μέλι με αγριολούλουδα από τη Λήμνο, πέρασε επιτυχώς και τις 25 πολύ αυστηρές εξετάσεις/ αναλύσεις προϊόντος, απαιτούμενες για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό.
Τα προϊόντα μας, σφραγίζονται με ταινία ασφαλείας, πωλούνται και διανέμονται αποκλειστικά από εμάς, εγγυώμενοι τον έλεγχο και την ποιότητα στο πρόσωπο των πελατών μας.Τα γυάλινα δοχεία περιέχονται εντός πολυτελούς σφραγισμένου κουτιού-συσκευασίας HoneyHasapis και διατίθενται σε 2 κατηγορίες: (Α) Μονοανθική = περιέχει άγριο θυμαρίσο μέλι και (Β) Πολυανθική = περιέχει άγριο θυμαρίσιο μέλι με αγριολούλουδα. Κάθε δοχείο περιέχει 270gr / 9,52oz προϊόντος.

Το εξαιρετικής ποιότητας Αγριο μέλι Λήμνου από κεφαλοθύμαρο (θυμαρίσιο), συσκευάζεται στην ιδιόκτητη, πιστοποιημένη με HACCP σύστημα επίβλεψης & ελέγχου (ασφαλή τρόφιμα) εγκατάστασή μας στη Λήμνο, η οποία διαθέτει άδεια από το φορέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) με κωδικό εργαστηρίου 83SM04.

Τα προϊόντα μας, διατίθενται προς πώληση, στα τέλη Ιουλίου, μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων μας.

επισκεφθείτε μας στην σελίδα μας : www.honeyhasapis.com

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here