ΛΗΜΝΟΣ

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Οι ρίζες μας… – Our roots | AUTHENTIC AEGEAN THROUGH YOUR EYES (Βίντεο)

post-img

Αιγαίο πέλαγος, θάλασσα συνάντησης του απείρου… Της άπειρης αγάπης, του άπειρου κάλλους, του άπειρου χρόνου με τον οποίο συνδιαλέγεται ανελλιπώς και αενάως.

Τόπος που το ανθρώπινο μυαλό ανοίγει, διευρύνεται, οδηγείται σε κόσμους φωτεινούς, τόπος συνάντησης πολιτισμών αρχαίων και νέων.

Εδώ είναι η Λήμνος όπου ακούγεται το Ηφαίστειο σφυρί να χτυπά το αμόνι της ανθρώπινης δημιουργίας και να δαμάζει τη φωτιά.

Εδώ και η Ικαρία που εσαεί υποδέχεται την τρέλα της νιότης του Ίκαρου, την τρέλα του ενθουσιασμού που καταστρέφει, αλλά αξίζει τον κόπο γιατί στόχος είναι να φτάσει κανείς όλο και ψηλότερα, ακόμη πιο πάνω, ν’ αγγίξει τον ίδιο τον ήλιο. Και πώς αλλιώς να γίνει, τι νόημα θα είχε να αποκτήσεις φτερά και να μη μπορείς να πετάξεις όσο το δυνατό ψηλότερα;

Κι από κοντά η Χίος, να πλέει στο πέλαγο των αιώνων αλώβητη με κυβερνήτη τον Όμηρο, τον πρωτεργάτη της γλώσσας, της ελληνικής γλώσσας, που σαν ξεδιπλωμένο ολόλευκο πανί, οδηγεί τη χώρα ανάμεσα σε κάβους και ξέρες, καθώς τα κύματα των αιώνων τη χτυπάνε αλύπητα, πάντα μπροστά και πάντα στο απάνεμο, πάντα στο ανέβασμα του μυαλού σε άλλα επίπεδα, εκεί που η σκέψη γίνεται απτή και η νόηση χειροπιαστή.

Και να και η Λέσβος με τη Σαπφώ της, να υμνεί τον έρωτα, με λέξεις που χάνουν την υπόστασή τους όταν μπαίνουν η μια δίπλα στην άλλη και γίνονται μουσική, μελωδία, ύμνος στον αθάνατο θεό, τον ζωοδότη φτερωτό γιο της Αφροδίτης.

Και τέλος η Σάμος με τον Πυθαγόρα που βρίσκει στη γλώσσα των μαθηματικών την αρμονία του σύμπαντος, που συμπλέκει την υποτείνουσα με τις κάθετες, αναλύοντας των κόσμο στα βασικά του συστατικά, τριγωνίζοντας τα τετράγωνα, κατορθώνοντας το ανέφικτο…

Ναι, το Αιγαίο… Γαλάζιο και λευκό, πνεύμα και ελευθερία!

 

ΠΗΓΗ pvaigaiou.gov.gr

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!