ΛΗΜΝΟΣ

Τη Λήμνο κοιτούν Tesla και ΥΠΕΝ για μειωμένο κόστος ΑΠΕ

post-img

Ένα μεσαίου μεγέθους μη διασυνδεδεμένο νησί στην Ελλάδα έψαχνε η Tesla και το βρήκε.

Η Λήμνος, μάλλον, προκρίνεται ώστε η Tesla να εφαρμόσει σχέδιο που να συνδυάζει έξυπνα συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ σε συνδυασμό με αποθήκευση ενέργειας.

Προς αυτή την κατεύθυνση πάνε, κατά πάσα πιθανότητα, τα πράγματα μετά τη συνάντηση εκπροσώπων της Tesla Europe, με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, την περασμένη Τρίτη, αλλά και την επόμενη ημέρα με στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ. Η αμερικανική κορυφαία εταιρεία συστημάτων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας, αναζητά ένα μεσαίου μεγέθους νησί, ώστε να μειώνεται το κόστος ανά μεγαβατώρα, προκειμένου να αναπτύξει ένα αυτόνομο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκά και μπαταρίες.

Σε κάθε περίπτωση πηγές του ΥΠΕΝ αναφέρουν πως οι συζητήσεις με την αμερικανική εταιρεία βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, ενώ ξεκαθαρίζουν ότι θα γίνουν διεθνείς διαγωνισμοί πριν εφαρμοστούν οι προαναφερόμενες δράσεις.

Φαίνεται, πάντως, πως η Λήμνος στο Βόρειο Αιγαίο μπορεί να είναι μια λύση στον επόμενο διαγωνισμό για τα έξυπνα ενεργειακά νησιά, που αναμένεται να προκηρύξει την άνοιξη ο ΔΕΔΔΗΕ και πιθανόν να συμμετάσχει η Telsa. Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής ήδη ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά Ειδικά Πιλοτικά Έργα σε τρία νησιά: το Καστελόριζο (Μεγίστη), τη Σύμη και την Αστυπάλαια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της Tesla για παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας, με το σύστημα μπαταριών, θα επιφέρει μείωση του κόστους παραγωγής κατά 30%-35%. Το υφιστάμενο κόστος για την ηλεκτροδότηση ενός μη διασυνδεδεμένου μικρού νησιού ανέρχεται γύρω στα 250 ευρώ η μεγαβατώρα και οι προτάσεις που είχε στη διάθεσή του το υπουργείο από διάφορες τεχνολογίες περιόριζαν το κόστος μόλις στα 230 – 240 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Η πρόταση της Tesla, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου, σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμών της παραγωγής ΑΠΕ που προέκυψε στους τελευταίους διαγωνισμούς, περιορίζει το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών στα 170 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Η κυβέρνηση δίνει πολύ μεγάλο βάρος στην απεξάρτηση των ελληνικών νησιών από τις περιβαλλοντικά και οικονομικά ασύμφορες μονάδες ντίζελ και μαζούτ της ΔΕΗ. Στόχος, όπως έχει ανακοινώσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, είναι η σταδιακή ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος, η οποία θα έρθει μόνο με την μείωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που είναι η δαπάνη που καταβάλλουν όλα τα ελληνικά νοικοκυριά για την ηλεκτροδότηση των νησιών.

Στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπεται σταδιακή εγκατάλειψη των μονάδων καύσης πετρελαίου και στροφή προς τις ΑΠΕ. Πλην όμως ο στοχαστικός χαρακτήρας της φωτοβολταϊκής ή αιολικής παραγωγής δημιουργεί σημαντικές ανάγκες αποθήκευσης ενέργειας και αξιοποίησης σύγχρονων τεχνολογιών διαχείρισης δικτύων, αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΝ.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από τη συνάντηση στην Αθήνα είναι ότι πλέον η πρόοδος της τεχνολογίας έχει περιορίσει σημαντικά το κόστος αποθήκευσης ενέργειας. Παράλληλα, το προηγούμενο διάστημα, οι επιτυχημένοι διαγωνισμοί για νέες επενδύσεις ΑΠΕ στην Ελλάδα, οδήγησαν σε εξίσου σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής ενέργειας.

Κατά συνέπεια η στροφή των νησιών προς τις ΑΠΕ, εκτός από περιβαλλοντικά χρήσιμη καθίσταται πλέον και οικονομικά συμφέρουσα. Στο πλαίσιο αυτό η συνεργασία με την Tesla μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επωφελής, γεγονός που υπογράμμισαν και τα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας, εκδηλώνοντας  έντονο ενδιαφέρον για τις πρωτοβουλίες που προωθεί το υπουργείο για τα «έξυπνα» και «ενεργειακά» νησιά.

 

 

 

Πηγη: grtimes.gr

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!