ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο τ. Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Στρατής Ζαφείρης, σχολιάζοντας την απόφαση της Περιφερειάρχη να διαθέσει από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020», ποσό ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, στο ΕΠΑΝΕΚ, για να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της δράσης «Ενίσχυση Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Με έκπληξη, αλλά και με βαθιά απογοήτευση, διαπιστώνω πως η Περιφερειάρχης, σπεύδει, μόλις λίγους μήνες πριν την ολοκλήρωση της θητείας της, και προκειμένου να εμφανίσει έστω και μια επίπλαστη απορροφητικότητα του περιφερειακού προγράμματος, να ΄΄διαθέσει΄΄ κονδύλια απ’ το Βόρειο Αιγαίο, προς το κεντρικό πρόγραμμα για την ενίσχυση νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Έτσι, αντί οι πιστώσεις αυτές, τα 8 εκατ. ευρώ από το Ε.Π. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, να ενισχύσουν απευθείας επενδύσεις στα νησιά μας, μεταφέρονται στην εθνική δράση, ώστε οριζόντια οι αιτήσεις υπαγωγής για τουριστικές επενδύσεις στη Λήμνο, στα Ψαρά ή στην Ικαρία, να εξεταστούν με τα ίδια ακριβώς κριτήρια, να τύχουν της ίδιας ακριβώς επιλεξιμότητας, όπως οι αντίστοιχες απ’ τη Μύκονο ή τα Χανιά.

Δυστυχώς η κ. Καλογήρου, και σ’ αυτόν τον τομέα, αποδεικνύεται υπόλογη απέναντι στις παραγωγικές τάξεις των νησιών μας, στους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό, γιατί απεμπόλησε απ’ το περιφερειακό πρόγραμμα τη δυνατότητα να διαχειριστεί η Περιφέρεια κρίσιμες πιστώσεις για επενδύσεις, μέσω ενός στοχευμένου και ειδικά διαμορφωμένου προγράμματος, το οποίο να βασίζεται και να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν εδώ.  

Αν δεν ήταν ανίκανη η Περιφερειακή Αρχή, θα είχε πετύχει, σε συνεργασία με το ντόπιο δυναμικό, και ακτινογραφώντας τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των επαγγελματιών, να έχει συμπράξει μαζί τους σ’ ένα συγκεκριμένων και σαφώς οριοθετημένων προσδοκιών πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης, το οποίο να απηχεί τις προτεραιότητες και τις στοχεύσεις για τον τουρισμό στο Βόρειο Αιγαίο. Είναι ξεκάθαρο όμως πως κάθε σοβαρή διαχείριση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, προϋποθέτει ένα άριστο και στοχευμένο σχεδιασμό, ικανό να απορροφήσει στο σύνολό τους, πολύ παραπάνω κι απ’ τους διατιθέμενους πόρους στα νησιά (όπως αυξήθηκε η εθνική δράση λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος επενδυτών απ’ τα 120 στα 400 εκατ. ευρώ, θα μπορούσε να υπάρξει αναλογικά διεκδίκηση για αύξηση και στο Βόρειο Αιγαίο), αντί όπως συνέβη με την παρούσα Περιφερειακή Αρχή, να βιάζεται να τους ΄΄εκχωρήσει ΄΄ σε οριζόντιες, για όλη τη χώρα, δράσεις.

Πού είναι η αναπτυξιακή πολιτική στον τουρισμό, όταν η ίδια η Περιφέρεια αρνείται στην πράξη να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική οικονομία; Γιατί πετάει την ευθύνη στην κεντρική εξουσία; Το εν λόγω παράδειγμα αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ήσσονος προσπάθειας που κατεβλήθη σ’ όλους τους τομείς του περιφερειακού έργου, είτε από συνειδητή επιλογή και έλλειψη στόχων, είτε από ανεπάρκεια.»

 

 

 
  

Δείτε περισσότερα παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here