ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Του Κ. Σκούρα – συνταξιούχου εκπαιδευτικού – Μύρινα Λήμνος

Ο Νεκτάριος Αγιασματζής ήταν μαθητής μου στο Γυμνάσιο Μούδρου. Τον θυμάμαι από μικρό παιδί, ευγενικό και καλοσυνάτο. Γνωρίζω τους γονείς του και τους εκτιμώ. Είναι τίμιοι βιοπαλαιστές. Εύχομαι να βρουν τη δύναμη να αντέξουν τον άδικο χαμό του.

Στη μνήμη του Νεκτάριου είναι αφιερωμένο το παρακάτω άρθρο

Δυσφημιστικό για τη Λήμνο το δημοσίευμα ίσως πει κάποιος. Καλύτερα όμως να γλυτώσουμε  ανθρώπους, και ας εισπράξουμε λιγότερα από σουβλάκια και  φραπέδες. Πάνω από κάθε άλλο όφελος,  βρίσκεται η ανθρώπινη ζωή.

Τίποτα παραπάνω δεν μπορεί να πει το Δελτίο Τύπου της Αστυνομίας παρά μόνο τα τυπικά.  Συγκρούστηκε, τραυματίστηκε, κατέληξε. Ούτε τα ονόματα ούτε τα πως και τα γιατί.

Τις παγίδες θανάτου που είναι στημένες σε όλο το οδικό δίκτυο της Λήμνου πρέπει να τις βρει ο Δήμος και το Επαρχείο. Και δεν χρειάζεται πολύς κόπος.

Ας τους βοηθήσουμε λοιπόν για το δρόμο Μύρινας Μούδρου

  • Ξεκινώντας από το λιμάνι πρέπει να διαβείς τις συμπληγάδες στο φανάρι (στην οικία Πλάντζου). Αν είσαι πεζός  να μην το σκεφτείς καν να περάσεις από το σημείο. Φτάνεις στην οικία Χατζηχαραλάμπους και θέλεις να πας αριστερά προς την αγορά. Σάλτο θανάτου. Θα συνεννοηθείς με νοήματα με τον απέναντι. Αν είσαι τυχερός και σε δει τη γλύτωσες.

 

  • Συνεχίζεις τη Λεωφόρο Δημοκρατίας προς Μούδρο. Τα μάτια σου δεκατέσσερα στην έξοδο του S. M ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ. Η πινακίδα κραυγάζει ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΣΤΡΟΦΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Πολλοί λίγοι όμως  την σέβονται. Όποιος καταλαβαίνει τη σημασία της ή φοβάται τον τροχονόμο και θέλει να επιστρέψει στην πόλη, πρέπει να στρίψει αριστερά αμέσως μετά το εκκοκκιστήριο σε ένα σημείο χωρίς σήμανση.

 

  • Ο πεζός βέβαια θα βρίσκει πεζοδρόμιο κατά περίπτωση. Θα κατέβει αναγκαστικά στο οδόστρωμα στο κατάστημα η ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΣ,  και όταν περάσει το Α.Β  θα πρέπει να περπατήσει πάλι στο οδόστρωμα δίπλα σε ανοιχτή τάφρο. Τα αυτοκίνητα θα τον προσπερνούν ώσπου…..

 

  • Σε κανένα από τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις που υπάρχουν αριστερά πηγαίνοντας για το Μούδρο (βενζινάδικα, καφετέριες κλπ) δεν υπάρχει ασφαλής πρόσβαση. Αν δεν έχετε βενζίνη πρέπει να πάτε στον Άγιο Δημήτριο ή στην ευθεία του αεροδρομίου.

 

 

  • Θέλετε να στρίψετε αριστερά  για να  να πάτε στο Δημοτικό στάδιο το παιδί σας; ΚΙΝΔΥΝΟΣ!  Στο σημείο αυτό έχουμε θρηνήσει ανθρώπους. Φαντασθείτε τι θα γίνεται όταν έρθει και η ομάδα ΜΠΑΣΚΕΤ της Α1.

  

  • Βγήκατε από την πόλη και πήρατε την κατηφόρα στην παλιά ΔΕΗ. Ο δρόμος ευθεία, και  αναπτύσσετε ταχύτητα. Μην εκπλαγείτε αν μία τεράστια νταλίκα μεταφορικής εταιρίας κάνει μανούβρα στον κεντρικό δρόμο. Οπλιστείτε με υπομονή και επικαλεστείτε όποιον άγιο  έχετε για προστάτη σας.

 

  • Σας άρεσαν οι αμμοθίνες ( όχι αμμοθήνες που λέει η πινακίδα), και θέλετε να στρίψετε για Σαρδές. Ο δρόμος καινούριος αλλά πως μπαίνετε σε αυτόν; Περιμένετε στη μέση του δρόμου. Ούτε κόμβος ούτε σήμανση. Από το αντίθετο ρεύμα έρχονται πατημένοι,  είναι και κατηφόρα.

 

  • Αν θελήσετε να μπείτε στον Κορνό από την άλλη είσοδο μετά το φυτώριο ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗ, πρέπει να είστε οδηγός αγώνων, και να έχετε μάτι αετού για εκείνους που έρχονται  από  απέναντι και για αυτούς που σας ακολουθούν.

 

  • Το ίδιο συμβαίνει και στη στροφή προς το στρατόπεδο και το κτήμα του Παλλημνιακού Ταμείου στο Λιβαδοχώρι, στη στροφή της Ατσικής, στην στροφή για Κοντοπούλι  στο Βάρος, και στη στροφή Ρωμανού. Πουθενά ένα κόμβος ή έστω μία ευκρινής διαγράμμιση.

 

  • Κάτι ανάλογο επικρατεί και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο.  Τα ίδια σχεδόν ισχύουν και στην αντίστροφη διαδρομή, σε αυτή που χάθηκε ο νεαρός Νεκτάριος . Αν σε αυτά προσθέσεις την απροσεξία, την αδιαφορία μας  και την έλλειψη σεβασμού στους οδικούς κανόνες , δεν έχεις παρά να μετράς θύματα. Τα σκεφτόμαστε δυο τρεις μέρες  και τα ξαναθυμόμαστε μόλις επαναληφθεί κάποιο τραγικό συμβάν.

 

Τι μας λείπει για να αποφασίσουμε και να δράσουμε; Η ευαισθησία και ο πόνος για τους αδικοχαμένους είναι δεδομένη αλλά δεν φτάνει.

Ελπίζουμε πως  ο χαμός  του  άτυχου Νεκτάριου που  μας συγκλόνισε όλους, θα μας κάνει να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις που θα γίνουν πράξη. Αλλιώς θα περιμένουμε τον επόμενο.

Δυσφημιστικό για τη Λήμνο το δημοσίευμα ίσως πει κάποιος. Καλύτερα όμως να γλυτώσουμε  ανθρώπους, και ας εισπράξουμε λιγότερα από σουβλάκια και  φραπέδες. Πάνω από κάθε άλλο όφελος, βρίσκεται η ανθρώπινη ζωή.

Κ. Σκούρας Μύρινα 18-8-2018

 

  

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here