ΛΗΜΝΟΣ

Η Λήμνος γιορτάζει τη Συνθήκη του Μούδρου.Παρουσία Παυλόπουλου ξεκινά την Παρασκευή διεθνές συνέδριο για τα 100 χρόνια από το τέλος του A’ Παγκοσμίου Πολέμου!

post-img

Παρουσία Παυλόπουλου ξεκινά την Παρασκευή διεθνές συνέδριο για τα 100 χρόνια από το τέλος του A’ Παγκοσμίου Πολέμου!

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη λήξη του A’ Παγκοσμίου Πολέμου, και ειδικότερα από την ιστορική συνθήκη που υπεγράφη στο Μούδρο της Λήμνου, και μια πλειάδα από εορταστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο νησί από την προσεχή Παρασκευή έως τις 29 Μαΐου. 

Κεντρική θέση σε αυτές τις εκδηλώσεις κατέχει η διοργάνωση ενός διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου, η θεματική του οποίου θα περιστρέφεται γύρω από την ιστορική σημασία που έχει τόσο για τη χώρα μας όσο και παγκόσμια η υπογραφή στον μικρό όρμο Μούδρο του νησιού των Δωδεκανήσων της ιστορικής συνθήκης μεταξύ των δυτικών συμμαχικών δυνάμεων, περισσότερο γνωστών ως Αντάντ, και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που σηματοδότησε το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ιστορική σημασία

«Σκοπός του συνεδρίου είναι να αναδείξει τη θέση που έπαιξε η Λήμνος στην παγκόσμια ιστορία. Επίσης, είναι η πρώτη φορά που εορτάζεται η λήξη ενός πολέμου και όχι η έναρξή του» ανέφερε στη «δημοκρατία» ο διοργανωτής του συνεδρίου, πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι των ΑΝΖΑΚ στη Λήμνο», καθώς και της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού Στέλιος Μάντζαρης.

Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 27 Μαΐου σε ξενοδοχείο του νησιού, θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, διακεκριμένοι ιστορικοί, ακαδημαϊκοί, ερευνητές, αναλυτές. Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν θα αναλυθεί μόνο η γεωστρατηγική σημασία της υπογραφής της Συνθήκης του Μούδρου, αλλά και το πώς επηρέασε η ιστορική κληρονομιά της την ανάπτυξη του νησιού της Λήμνου. Κύριος καλεσμένος του συνεδρίου είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Αμυνας και Ναυτιλίας και του ΕΟΤ, ενώ συνδιοργανωτές είναι η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Δήμος Λήμνου και ο Σύλλογος «Φίλοι των ΑΝΖΑΚ στη Λήμνο». Σημειώνεται ότι το ΑΝΖΑΚ (ANZAC) είναι το ακρωνύμιο του στρατιωτικού εκστρατευτικού σώματος Αυστραλών και Νεοζηλανδών, που μετείχε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην εκστρατεία της Καλλίπολης το 1915, ενώ με την ίδια επωνυμία υπήρξαν και μεταγενέστερα στρατιωτικές μονάδες.

 

πηγη: dimokratianews.gr

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!