Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες θεραπείας!

Το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) γνωστό και σαν «σπαστική κολίτιδα» αποτελεί τη συχνότερη λειτουργική κλινική διαταραχή του πεπτικού συστήματος.

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου εκδηλώνεται με πολλαπλά συμπτώματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο πόνος και η δυσφορία στην κοιλιά, η μη φυσιολογική λειτουργία κενώσεως του εντέρου (διάρροια, δυσκοιλιότητα ή εναλλαγή αυτών των δύο) και ο μετεωρισμός.

Τα συμπτώματα αφορούν πολλούς ανθρώπους καθώς φαίνεται ότι πάσχει το 20% του πληθυσμού παγκοσμίως. Το ΣΕΕ είναι συχνότερο σε ηλικίες 30-65 ετών και οι γυναίκες δείχνουν να έχουν πιθανότητα να αναπτύξουν ΣΕΕ 2-3 φορές περισσότερο από τους άντρες.

Η καλοήθης αυτή πάθηση, παρότι δεν απειλεί τη ζωή, επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ασθενών επιδρώντας στην ικανότητά τους να εργαστούν και να δραστηριοποιηθούν κοινωνικά.

Πού οφείλεται, όμως, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

Η παθοφυσιολογία του ευερέθιστου εντέρου δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστή. Η άποψη που με βεβαιότητα υποστηρίζεται σήμερα είναι ότι πρόκειται για κινητικού τύπου διαταραχή του εντέρου, που δεν οφείλεται σε οργανικό πρόβλημα. Η επιστημονική έρευνα της τελευταίας δεκαετίας δείχνει ότι το ψυχολογικό στρες, οι τροφικές δυσανεξίες και αλλεργίες, οι αλλαγές στην εντερική χλωρίδα ή κάποια εντερική λοίμωξη εμπλέκονται στην εμφάνιση του συνδρόμου.

 Ποια είναι η Αντιμετώπιση και Θεραπεία

Επειδή πρόκειται για νόσο με χρόνιο χαρακτήρα, δεν υπάρχει κάποια «μαγική» και οριστική θεραπεία. Σε υψηλό ποσοστό ατόμων με ΣΕΕ παρατηρείται υποχώρηση των συμπτωμάτων, όταν καταφέρουν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους. Η εφαρμογή κατάλληλης διατροφής είναι δυνατόν να ελαχιστοποιήσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Δεν υπάρχουν ειδικές δίαιτες για το ΣΕΕ, ωστόσο καλό είναι να αποφεύγονται τροφές όπως τα όσπρια, το λάχανο, τροφές με λακτόζη και φρουκτόζη, τα γαλακτοκομικά, ο καφές και το αλκοόλ. Επιπλέον, συνιστώνται η λήψη ικανής ποσότητας νερού, επαρκείς ώρες ύπνου, η τακτική σωματική άσκηση και η διαχείριση του άγχους.

Υπάρχουν διάφορα φάρμακα που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ. Συχνότατα είναι τα σπασμολυτικά, αλλά χρησιμοποιούνται και άλλα, όπως αντιχολινεργικά, αντιδιαρροϊκά, αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά κλπ.

Τα πολύτιμα προβιοτικά

Μεταξύ των διαφόρων θεραπευτικών επιλογών για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, εξέχουσα θέση κατέχουν τα προβιοτικά, με βάση πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες. Τα προβιοτικά είναι ζώντες μικροοργανισμοί παρόμοιοι με αυτούς του εντέρου και βοηθούν στην ισορροπία της εντερικής χλωρίδας.

Ένα τέτοιο προβιοτικό είναι το Probi Digestis® της Σουηδικής εταιρίας Probi, παγκόσμιου ηγέτη στην έρευνα των προβιοτικών. Το Probi Digestis® έχει αναπτυχθεί από μια ομάδα ιατρών του Πανεπιστημίου Lund στην Σουηδία και η αποτελεσματικότητά του έχει εκτενώς μελετηθεί από 50 κλινικές μελέτες και περισσότερες από 100 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε όλο τον κόσμο.

Το Probi Digestis® περιέχει το κλινικά τεκμηριωμένο προβιοτικό Lactobacillus plantarum 299v, που συμβάλλει στην αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας και παρέχει άμεση αποδρομή των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κλινική μελέτη1, βρέθηκε πως το 95% των ασθενών που έπασχαν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ανέφεραν υποχώρηση όλων των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια χορήγησής του. Σε αντίστοιχη μελέτη2, το αίσθημα του πόνου και του μετεωρισμού μειώθηκε γρήγορα και σε σημαντικό βαθμό, με την χορήγηση του Probi Digestis®

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα το Probi Digestis® συμπεριλαμβάνεται στις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες του Διεθνούς Οργανισμού Γαστρεντερολογίας (WGO), για την αντιμετώπιση του συνδρόμου του Ευερέθιστου Εντέρου

Το Probi Digestis (http://digestis.gr/) κυκλοφορεί σε περισσότερες από 40 χώρες, είναι γνωστοποιημένο στον ΕΟΦ (139090 / 18-11-2019) και θα το βρείτε στα φαρμακεία.          Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210 6828655

Βιβλιογραφία

  1. Niedzielin K et al. (2001). A controlled, double- blind, randomized study on the efficacy of Lactobacillus plantarum 299v in patients with irritable bowel syndrome, Eur. J. Gastroenterol. Hepatology 13: 1143-1147.
  2. Ducrotté P et al. (2012). Clinical trial: Lactobacillus plantarum 299v (DSM 9843) improves symptoms of irritable bowel syndrome. World Journal of Gastroenterology 18: 4012-4018.

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here