Σκληρή μάχη θα δώσουν τη Δευτέρα το απόγευμα, πέντε συνολικά παρατάξεις που θα διεκδικήσουν την εκλογή μελών τους στο διοικητικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Βορείου Αιγαίου και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Απ’ την εικόνα που έχει διαμορφωθεί έως σήμερα, διαφαίνεται πως βασικός κριτής του αποτελέσματος θα είναι αφενός η συμμετοχή -πόσοι δεν θα έρθουν στη Μυτιλήνη- κι αφετέρου η σύμπραξη των μικρών δήμων, έτσι όπως αναμένεται να εκφραστεί σε ψηφοδέλτιο λημνιακής και ικαριώτικης συνεργασίας.

Τη Δευτέρα, στις 3 το μεσημέρι στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, πραγματοποιείται με πρόσκληση του Δημήτρη Βουνάτσου, Δημάρχου της έδρας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ με τη συμμετοχή 75 συνολικά μελών απ’ τους δήμους Αγίου Ευστρατίου, Ικαρίας, Λέσβου, Λήμνου, Οινουσσών, Σάμου, Φούρνων-Κορσεών, Χίου, και Ψαρών. Σύμφωνα με την πρόσκληση του κ. Βουνάτσου, μετά τη διαπίστωση της απαρτίας, θα ακολουθήσει συζήτηση για τα προβλήματα της Περιφέρειας και διαδοχικά η εκλογή τριμελούς Εφορευτικής Επιτροπής, Διοικητικού Συμβουλίου ΠΕΔ και εκπροσώπων της ΠΕΔ στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ καθώς και εκλογή Εποπτικού Συμβουλίου.

Η διαδικασία

Βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 75/2011 που καθορίζει τα σχετικά με τις ΠΕΔ, η υποβολή των υποψηφιοτήτων στον πρόεδρο της Συνέλευσης, Δήμαρχο Λέσβου, λήγει αύριο Κυριακή στις 3 το μεσημέρι. Επιτρέπεται δε η συμμετοχή στις εκλογές μόνο συνδυασμών κι όχι μεμονωμένων υποψηφίων.
Στο 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ, θα μετέχουν οι εννέα δήμαρχοι των ισάριθμων δήμων-νησιών του Βορείου Αιγαίου καθώς και οι έξι δημοτικοί σύμβουλοι που θα εκλεγούν τη Δευτέρα. Ο κάθε συνδυασμός στο ψηφοδέλτιό του, μπορεί να έχει έως επτά υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους για την ΠΕΔ, καθώς και τρεις υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους για την ΚΕΔΕ.
Το Βόρειο Αιγαίο στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, που αποτελείται από 325 δημάρχους και 175 δημοτικούς συμβούλους (500 μέλη συνολικά), στέλνει 12 μέλη, τους εννιά δημάρχους του, όπως και τους τρεις δημοτικούς συμβούλους που θα εκλεγούν.
Ο κάθε συνδυασμός υποχρεούται να καταθέσει κοινό ψηφοδέλτιο για ΠΕΔ και ΚΕΔΕ, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά στη «σύναψη» συνεργασιών μεταξύ παρατάξεων στις μεθαυριανές εκλογές, με απώτερο στόχο τη συγκρότηση τις επόμενες μέρες του προεδρείου της ΠΕΔ.
Το Εποπτικό Συμβούλιο της ΠΕΔ είναι τριμελές και εκλέγεται σε ενιαίο διαπαραταξιακό ψηφοδέλτιο, στο οποίο κι αναμένεται να συμμετάσχουν οι παρατάξεις με μέγιστο αριθμό υποψηφίων τους δύο.
Στις εκλογές για το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ, οι 75 εκλέκτορες μπορούν να θέσουν από ένα έως έξι σταυρούς. Για την ΚΕΔ, από ένα έως τρεις σταυρούς και για το Εποπτικό Συμβούλιο έως δύο σταυρούς.
Η ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τις 6 το απόγευμα, δεδομένου ότι κάποια μέλη της συνέλευσης που προέρχονται από άλλα νησιά, διευκολύνονται έτσι να αναχωρήσουν.

Τρεις κομματικοί και δύο ανεξάρτητοι συνδυασμοί
Στον πόντο το νήμα…

Έτσι όπως έχουν τα πράγματα και οι συσχετισμοί, με τρία «κομματικά» ψηφοδέλτια και δύο ανεξάρτητους συνδυασμούς, καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των εκλογών, θα έχει η συμμετοχή, αφού κάθε μία απ’ τις 75 ψήφους που αναμένονται στην κάλπη, μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα. Μία πιθανή κατανομή των έξι εδρών στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ, είναι οι τέσσερις συνδυασμοί να πάρουν από μία και ο πέμπτος να εκλέξει δύο μέλη, ενώ δεν είναι απίθανο -και θα εξαρτηθεί απ’ τις απουσίες και κυρίως το ποιοι θα απουσιάσουν- κάποιος συνδυασμός να μην εκλέξει σύμβουλο στην ΠΕΔ και δύο να εκλέξουν από δύο. Όσο για την ΚΕΔ, εάν δεν σημειωθούν εκπλήξεις, αναμένεται από μία έδρα να βγάλουν οι τρεις ισχυρότεροι συνδυασμοί.

«Λαϊκή ενότητα» μόνο απ’ τη Λέσβο

Ο μόνος αμιγής από ένα δήμο συνδυασμό, προέρχεται απ’ τη Λέσβο και είναι η «Λαϊκή Ενότητα» του Δημήτρη Βουνάτσου. Με βάσει τη διαδικασία που έγινε την 1η Σεπτεμβρίου, έχουν εκλεγεί 17 σύμβουλοι απ’ την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου που θα μετέχουν στη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, οπότε μαζί και με την ψήφο του Δημάρχου -όπως κι αυτών που προσδοκά η παράταξη απ’ άλλα νησιά- ξεκινούν με σημαντική δύναμη 18 ψήφων.
Προχθές το απόγευμα, σε συνεδρίαση που έγινε μεταξύ των μελών της δημοτικής πλειοψηφίας, δήλωσαν πως δεν θα ήθελαν να εκτεθούν ως υποψήφιοι οι Αθανάσης Θεμιστοκλής, Βογιατζής Λευτέρης, Γιαβάσης Βαγγέλης, Κατράνης Νίκος και Πνακά Ταξιαρχούλα.
Έτσι εξουσιοδοτήθηκε ο Δήμαρχος να διαμορφώσει το ψηφοδέλτιο, επιλέγοντας μεταξύ 12 συμβούλων του (Αντωνέλλη Αναστασία, Βατός Γιάννης, Βουνάτσος Γιώργος, Κορδώνης Χρήστος, Κουνιαρέλλης Ηλίας, Κυριαζής Γιώργος, Μαρινάτος Σωτήρης, Παρασκευαΐδης Παναγιώτης, Πολίτης Σταύρος, Ταξείδης Αριστείδης, Τσακίρης Γιάννης και Φραγκόπουλος Κώστας), ποιοι επτά θα είναι υποψήφιοι για την ΠΕΔ, ποιοι τρεις για την ΚΕΔΕ και ποιοι δύο για το Εποπτικό.

«Ενωμένη αυτοδιοίκηση» απ’ τους μικρούς
Το δεύτερο ψηφοδέλτιο που αναμένεται να κατατεθεί, προέρχεται κυρίως απ’ τη Λήμνο και την Ικαρία κι αναμένεται να αποτελέσει την έκφραση στις εκλογές των μικρών νησιών. Που όμως ενωμένα, δεν έχουν και τόσο μικρή δύναμη, τουναντίον μάλιστα, αφού υπολογίζεται ότι κάλλιστα μπορούν να συγκεντρώσουν δέκα ψήφους.
Στο ψηφοδέλτιο αυτό που υποστηρίζουν οι δήμαρχοι Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, και Ικαρίας, Χρήστος Σταυρινάδης, αναμένεται να είναι υποψήφιοι για την ΠΕΔ, οι δύο απ’ τους τέσσερις δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας στο Δήμο Λήμνου που θα μετέχουν στη Γενική Συνέλευση και πιο συγκεκριμένα οι Δημήτρης Βουλγαράκης και Παναγιώτης Τσανταρλιώτης. Στην ΚΕΔ απ’ το ίδιο ψηφοδέλτιο, θα υποστηριχθεί η υποψηφιότητα του δημοτικού συμβούλου Ικαρίας Γιώργου Κρητικού.
Αναμένεται το ίδιο ψηφοδέλτιο να στηρίξει ο Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Χαράλαμπος Μακρής καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Λέσβου Γιώργος Πάλλης, ενώ δεν αποκλείεται η «Ενωμένη Αυτοδιοίκηση» να πάρει και κάποια ή κάποιες ψήφους και απ’ τα υπόλοιπα τρία μικρά νησιά (Ψαρά, Φούρνους-Κορσεούς και Οινούσσες).

«Λαϊκή Συσπείρωση» από τέσσερα νησιά
Η πρώτη παράταξη που κατέθεσε το ψηφοδέλτιό της νωρίς χθες το πρωί, είναι η «Λαϊκή Συσπείρωση» που μετέχει στις εκλογές με έξι δημοτικούς συμβούλους από τέσσερα συνολικά νησιά.
Η παράταξη που υποστηρίζεται απ’ το ΚΚΕ, θα μετάσχει στις εκλογές της ΠΕΔ με τους δημοτικούς συμβούλους Λέσβου Βαγγέλη Παλαιολόγο και Ντίνα Κοτζαδημητρίου, Χίου Μάρκο Σκούφαλο και Σταύρο Βαρβάκη, Ικαρίας Νίκο Λαρδά και Σάμου Δημήτρη Μαυρατσώτη.
Οι κ. Παλαιολόγος, Σκούφαλος και Λαρδάς, θα είναι υποψήφιοι για την ΚΕΔΕ.

Με επικεφαλής Χιώτη…

Τρεις δημοτικοί σύμβουλοι απ’ τη Λέσβο, οι Παντελής Πατερέλλης, Βάσω Χοχλάκα και Δημήτρης Κάσσιος, θα μετάσχουν στο συνδυασμό που στηρίζεται κομματικά απ’ το ΠΑΣΟΚ, και στον οποίο ηγείται ο Δήμαρχος Χίου, Πολύδωρος Λαμπρινούδης. Ο κ. Λαμπρινούδης έχει και το επίσημο χρίσμα του κόμματος για να διεκδικήσει την προεδρία της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου.
Ο συγκεκριμένος συνδυασμός εκτιμάται πως θα έχει τη μεγαλύτερη αριθμητικά δύναμη στη Γενική Συνέλευση και μάλιστα δεν αποκλείεται, αν δεν έχει διαρροές, να εκλέξει απ’ την πρώτη κατανομή, δύο απ’ τους έξι συμβούλους στο διοικητικό συμβούλιο. Υποψήφιος για την ΠΕΔ θα είναι ο κ. Πατερέλλης και για το εποπτικό συμβούλιο ο κ. Κάσσιος, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν θα είναι υποψήφια για την ΚΕΔΕ ή όχι, η κ. Χοχλάκα.

«Αδέσμευτη Δημοκρατική Αυτοδιοικητική Κίνηση» Βορείου Αιγαίου 
Εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών στα συλλογικά όργανα της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, οι εκλεγέντες με τη στήριξη της ΝΔ, έχουν προχωρήσει στη συγκρότηση της Αδέσμευτης Δημοκρατικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης (ΑΔΑΚ), παράταξη με την οποία θα μετάσχουν στις εκλογές της ΚΕΔΕ.
Σε επίπεδο Βορείου Αιγαίου, η παράταξη δεν εκπροσωπείται από κανένα δήμαρχο, ενώ εκτιμάται πως θα υποστηριχθεί από περίπου 15-18 μέλη στη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες -ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το ψηφοδέλτιο – για την ΚΕΔΕ θα είναι υποψήφιος ο Άρης Χατζηκομνηνός. Μεταξύ των υποψηφίων για την ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, αναμένεται να είναι τόσο ο πρώην Δήμαρχος Μυτιλήνης, όσο και εκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι απ’ τα υπόλοιπα νησιά. Απ’ τη Λήμνο εκτιμάται πως θα μετάσχει στο ψηφοδέλτιο ο τέως Δήμαρχος Μύρινας, Νάσος Σκαμάγκης, ενώ απ’ τη Λέσβο είναι πιθανές οι υποψηφιότητες των Χρύσανθου Αργυρίου, Στρατή Κυρατζή, Στρατή Κύτελη, Κυριάκου Πετρέλλη και Κώστα Ψαρρόπουλου.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here