Ένας από τους πιο εκλεκτούς μεζέδες θεωρούνται τα μπλε καβούρια που επισκέφτηκαν την χώρα μας και πλημμύρισαν το Β. Αιγαίο. Οι μικροί μετανάστες μας ήρθαν από τις Η.Π.Α όπου και θεωρούνται δυσεύρετοι και κοστίζουν πάνω από 30 δολάρια.

Οι ψαράδες τα ονομάζουν »Ιταλούς» καθώς έφτασαν στα νερά της χώρας μας από τον κόλπο του Μεξικού μέσω Ιταλίας. Έφτασαν μάλιστα και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, στον κόλπο της Σμύρνης όπου τα παραλιακά ξενοδοχεία έσπευσαν να τα συμπεριλάβουν στα μενού τους.

Ο καθηγητής βιολογίας του Α.Π.Θ, Θανάσης Κούκουρας, δήλωσε για τους θαλάσσιους επισκέπτες ότι «είναι η τέταρτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια που ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί τόσο πολύ. Δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες για το που οφείλεται η αύξηση αυτή, δεν αποκλείεται ωστόσο να συντέλεσε και ο ήπιος χειμώνας. Επιπλέον, το μπλε καβούρι δεν έχει θηρευτές και ανταγωνιστής του είναι μόνο ο άνθρωπος και η ρύπανση».

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Λιμνοθάλασσας Κεραμωτής Καβάλας Μίλτος Παρασχάκης δήλωσε για την κατάσταση αυτή ότι «από τη μία μας έχει βοηθήσει στην αύξηση του εισοδήματος μας, επειδή υπάρχει άφθονο στις θάλασσες, από την άλλη όμως μας κάνει ζημιά στα δίχτυα».

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here